14 November 2014

Should I Change to DiGi ?

Assalamualaikum
Perggh dah lama tak menaip. Rindu tak rindu tak ? Hehe. Sebenarnya hari ni aku rasa nak mengamuk sangat. Sebab? Sebab celcom. Aku pengguna celcom 1 Malaysia. Ye aku beli sim ni mahal weh. Rm40 lebih. 
Dah lama tak beli data. Last aku beli bulan 9. Lepas tu nekad nak pakai wifi kolej je sebab nak PSPM.

Habis muet 8November tu terus aku beli data. Sent '1MONTH' dekat 28882. Tetiba dia cakap dh tukar keyword, 'NET25'. Time tu aku tak tau lagi celcom dh buat servis baru. Yelah study je time tu. Nak dijadikan cerita. Semalam, celcom bagi mesej ni kat aku.


Memang kredit aku tinggal brpa sen je lah kan. Aku check semua package internet yg celcom tawarkan, pergh memang bapakkk. Kalau habis kuota yg kau pakai, habis laa. Contoh. Kau beli 1GB sebulan. Rm25. Memang laa sah sebulan. Tapi katakan baru dua minggu kau pakai dah habis 1GB. Dia akan tarik krdit yg kau ada.  PAY PER USE katenyee (┳Д┳). Salunyaa kalau dah habis quota, still boleh load. Cuma lambat la. Lambat tu aku tak kisah, tapi sampai takleh pakai tu mmg dah mengarut la kan.
Dan harini aku topup lagi Rm10 untuk tambah data. Aku banyak habis duit sbb kau celcom ! Aku pegi digi service center tadi. Nak convert no celcom ni ke digi. Dia cakap boleh. Bagi ic dia nak register. Aku tanya dulu plan apa yg nak tukar ni. Yelahh digi kan banyak plan. Dia tunjuk kat aku buku tu. Sebulan rm50 woiiii. Aku tanya dia. Bukan ada yg rm30 sebulan ke. Dia cakap kalau nak yg tuu beli laa sim DiGi easy tuu. Masalahnya aku tak nak tukar no! Aku nk convert plan.

So tadi usya2 facebook, nak cari agen yg jual DiGi 1 Malaysia yg Pali cita kat aku tu. Rm18 sebulan. Dah text, dia suruh bagi sekian2 detail, rm 20 je dh dapat tukar ke digi 1Malaysia. Aku just survey harga je. Cari lagi kat fb, then text satu page fb ni, dia cakap 'awak pergi je DiGi center tukar dari celcom ke DiGi 1Malaysia. Free. Takpyah cari agen nk convert2 bagai.' Aku dah buat keputusan nak tukar je ke DiGi. Tetiba terjumpa satu blog ni.


Dia cakap nanti celcom akan stabil balik. Just tggu. Ni pulak aku terjumpa kat forum2 yg bincang pasal celcom.

"Hi. I'm so sorry for late reply because of having meeting with Celcom yesterday. For guys that called & sms me yesterday I have called by last night. Based on what other Celcom dealers & I discussed with Celcom Staff yesterday, Celcom take a drastic action to change all the terms & conditions for this plan because of there were lots of DEALER, SELLER & RESELLER offered this plan with only RM40 with UNLIMITED CALL, SMS & INTERNET. They had hacked the system & cause the Celcom to face large amount of loss. Thats why starting last 2 days all customers around Malaysia having their INTERNET being capped without any notice & credit balance being deducted. Now I'm waiting latest news from Celcom about the INTERNET QUOTA. For my new customer kindly note that I'm not scam your money. I had doing my business in LOWYAT FORUM since 2012 & I have lots of customer here. Kindly PM me if having something to be discussed. Thanks."

So, celcom buat semua ni sebab nak hapuskan sim yg unlimited, yg dah ghostkan. Bila dia buat mcm ni ramai yg akan lari ke telco lain. Jadi aku ni termasuk dlm golongan yg nk lari ke telco lain lahh. Hehe. So perlu ke aku tukar ke digi or tunggu je?

UPDATE

Yeah, officially aku dah convert no aku ke DiGi MNP. Tapi bapak susah gila celcom nk lepaskan aku.


Cara nk convert ke DiGi? Alaa, pegi je DiGi center yg berdekatan, then bagitau "Saya nak convert no saya ke DiGi 1 Malaysia". Dan sim DiGi ni diorang panggil DiGi MNP. Sama ja dengan sim digi 1 malaysia. Syarat nak tukar dia, nomber fon lama adalah dari telco lain cth  from maxis ke digi, or celcom ke digi. Tak bole dari digi nak ke digi. Lepastu nomber lama mesti under no ic korang. RM18 je package intenet dia. Tak pyah nk kena tambah data mcm celcom.

3 comments:

  1. nak tunggu sampai bila? aku tkde budget nak topap2 tmbh vol quota ni sume huhu...

    ReplyDelete
  2. Hmm itu saya tak tau laaa. Sy plan nak tunggu masuk taun baru. Kalau 2015 celcom still buat service ni better awak beli no telco lain. Tapi simpan je no celcom ni. Mana tau nanti dah jadi mcm biase balik

    ReplyDelete
  3. trick digi 50/1day unlimited ..sampai skrg mnjadi.. pm id wechat : eyyjal

    ReplyDelete

Eh? Dah baca ? Comment dulu boleh ? ^_^