29 August 2014

Solat Subuh 3 Rakaat ?

Assalamualaikum

Kolej Matrikulasi Kelantan

Eh ada ke solat subuh 3 rakaat ? Mesti korang nak ckp aku dah terpesong ni. Hahaha. Pernah tak korang pergi solat subuh jemaah and ada 3 kali sujud ? Pernah ke tak ? Ke tak pernah pergi jemaah subuh ? Haaa ? Haha. Act , banyak org keliru wujud ke solat subuh 3 rakaat. Jadi pagi yg sejuk di bumi KMKt (Kolej Matrikulasi Kelantan) ni, aku nak terangkan kekeliruan yg berlaku ni. Hihi.
Kolej Matrikulasi Kelantan
Sebenarnya korang, solat subuh macam mana sekalipun, ia tetap dua rakaat syg. Tak pernah berubah. Jadi kenapa sujud 3 kali ? Tau tak surah as sajjada ? Tau ke tak ? Pernah tak masa kecik2 dulu mengaji al-quran and ada satu part di mana kita kena sujud ? Yeahh ! You get it now ? Ke masih pening2, blur dan sebagainya ? Haha.

Kalau korang perasan masa rakaat pertama imam tuu baca surah apa ? Mesti tak perasan kann ? Hahaha. Nampak tak betapa tak khusyuknyee kita. Haha. Surah yg imam tu baca surah as sajjada dan tiba2 imam tuu panjangkan takbir dan terus sujud tanpa rukuk dan naik balik. Part ni ramai yg tak biasa akan mengalami kekeliruan, panik, berpeluh dan berfikir mcm2 dalam kepala otak. Hahaha.

Macam pernah alami ja kann ? Hahahaha. Ye2. Kay lahh. Mengaku mengaku. Sebenarnya sepanjang berada di KMKt ni, aku pernah pergi jemaah subuh dekat dewan 4kali je(tak termasuk minggu orientasi, ini sukarela) hahaha. Pagi yg hening lagi sejuk tuu, kiranya kali kelima aku pergi jemaah subuh, jalan laa sorg2 trun bukit kmkt,haha. Lambat plak sampai time tuu, terus jemaah subuh, tak sempat nak solat sunat subuh then memang panik habis laa, dalam kepala otak fikir mcm2. Hahaha. Memang balik bilik aku solat sekali lagi sebab takut tak sah. Haha. Orang jarang pergi jemaah la katakan macam ni laa jadinyaa.

Sebelum tdur balikk tuuu (kantoi la tdur lepas subuh) aku ada laa check pakcik google dan rasa mcm tergelak tahap gila sebab rasa mcm "mengong nyaa aku ni, duk buat panik hbis pdahal bukan 3 rakaat." And harini kali ke enam aku ke jemaah dah tau dah imam ni nk baca surah as sajjada so relax je la kan. Hehe. Tiba2 masa nk sujud sajjada jemaah sebelah aku pegi rukuk, mungkin dia pon mengalami kekeliruan. Takpaa. Kita belajar apa yg kita tak tahu. Kat situ kita boleh nampak betapa banyak lagi kekurangan dlm diri kita right?
Kolej Matrikulasi Kelantan

Balik dari jemaah tergelak nampak kucing kmkt masukkan kepala dalam bungkusan kerepek ni. Haha. Okay thats for this post.

No comments:

Eh? Dah baca ? Comment dulu boleh ? ^_^