15 January 2018

Geophysics USM

Assalamualaikum.

Hai hai. Hahaha. Jarang aku keluar cita baru kt blog ni tapi actually aku dapat request from iwanumie suruh buat post pasal kos geofizik ni.



Hahaha mesti ramai yang baca post pasal Geofizik tertanya tanya apa dah jadi kat akk ni hahah, senang ke belajar geophy. sorry sebab akak tak update langsung pasal study kat usm. I think dah tiba waktu utuk explain everything (sebab dah nak final year dah hahaha) pasal geofizik yg korang nak tahu. Maybe lepas ni dah kurang junior-junior text akak utk tanya pasal geophy haha

1. Geophysics belajar apa kak?

Okay nak tahu apa? Subjek ke? Nak tahu detail gila-gila ke? Hahaha. Tak delah, sebab ada je budak budak emel akak nak tahu detail sampai mintak lecture notes and past year semua hahah. Hebat tul research korang ni. Haha. Tapi bagus laa, so that tak menyesal kan. 4 tahun kot kalau study benda yg kita sangka kita minat tapi sebenarnya tak minat. Okay berbalik kepada subjek, haa ni dia subjek utk geophysics.

Sem 1
1) Physics I Mechanics
2) Physics III Wave, Vibration, Optics
3) Calculus
4) Physics Practical I
5) Geology I
6) Teras Keusahawanan
7) any subjek uni/ko k


Sem 2

1) Physics II Electricity and Magnetism
2) Physics IV Modern Physics
3) Vector Analysis
4) Geology II
5) Geology Practical
6) SHE ( Hubungan Etnik)
7) any subjek uni/ko k


Sem 3

1)Complex Analysis and Differential Equations
2) Meteorology I
3) Solid Earth Geophysics I
4) Exploration Geophysics I
5) Geophysics Practical
6) TITAS
7) any subjek uni/ko k


Sem 4

1)Geophysical Data Analysis
2) Solid Earth Geophysics II
3) Exploration Geophysics II
4) Geophysics Practical
5) any subjek uni/ko k


Sem 5

1)Introduction to Oceanography
2) Remote Sensing
3)Geophysics Project
4) any subjek uni/ko k
5) elektif/minor
6) FYP


Sem 6

1)FYP
2) Pilih nk ambik elektif/minor. Kena ckupkan unit


Sem 7

Pilih nk ambik elektif/minor. Kena ckupkan unit


Sem 8

minor/elektif/Industrial Training

2. Susah ke kak?

Hahaha bagi akak tak susah pun kalau nak dibandingkan dengan kos engineering ke apa. Sebab subjek subjek geophy ni membaca dan menghafaz je. Tak complex pecah kepala kira kira bagai. Just baca, paham then exam tulis essay. So nak skor dekan tu senang la. Tapi.. kalau tengok subjek first year, haaa yang tuu yang duk tarik pointer orang tu. Ramai yang graduate tak dapat first class honor tu sebab pointer first year. Sapa sapa yang masa first year dia dah dean, or 3.5 ke atas mcm tu kira dah ada peluang laa nak graduate geophysics with first class honor.

Tapi zaman korang senang kottt. Haha. Sebab since senior tahun dulu dulu sampai batch junior akak (kemasukan 2016/2017) memang nak skor susah. Tapi kemasukan batch junior yang baru baru ni, (sidang 2017/2018) nak cakap memang yang terpilih tu semua genius ke apa tk sure haahah. Tapi bagi dorang senang. Bayangkan final baru baru ni, hampir kebanyakan junior cakap calculus soo easy hahaha. I was like… Wow. Tak pernah lagi dalam sejarah orang hbs exam kata calculus easy, paling kuat pun dia kata “bole laa..” hahaha. Maybe sebab zaman junior yang sekarang format n silibus dah lain. Dulu paper calculus gabung dengan linear algebra. Sekarang linear algebra dah buang. So belajar calculus je and tak berat sangat dah.

Dari zaman ke zaman, dari zaman lecturer-lecturer geophysics ni jadi student lagi (lecturer geophysics kebanyakan grad from geophysics USM jugak) it’s not that easy to skor dean babehh (masa first year). Yang skor dean tu hanya yg lahir genius n rajin nak mmpos. Tapi tahun demi tahun, makin modern zaman tu, makin senang nk skor. Yang akak nampak beza junior batch 2017/2018 dengan zaman kitorang dulu (padahal jarak dua tahun je) is penglibatan dalam program utk kumpul point myCSD. 

Okay apa itu MyCSD? Erm, tahu kan every university ada kolej kediaman which is hostel la senang cita. Tapi kat USM tak panggil kolej kediaman (KK) ye.. USM panggil Desasiswa (Desa). Untuk USM and rasanya mmg kebanyakan university mengamalkan sistem kutip point merit utk dapatkan hostel for next year. Tapi kat USM bukan sekadar kutip seronok-seronok ye, nanti grad, sijil point MyCSD ni berguna dan laku. Dia ada catat top 10 program yang kita join. Rasanya uni lain tak de pun keluarkan sijil ni. USM je ada, sebab Apex kot. Ceh pepandai jee sbb apex hahaha. Tapi laku laa sijil tu. 

Ha pasal junior yg baru baru ni kan, bukan nak kata dorang tak terlibat langsung event university. Ada. Tapi program sekarang ni dah tak banyak. Compare dengan dulu, program sangat banyak. Dan maybe masa zaman kitorang sebab pengaruh senior jugak, dorang semua push junior join program sebab nanti tak dapat desa hahahah. Rumah sewa kat Penang semua mahal. Apartment pun sewa Rm1300 sebulan. Kalau dduk desa bayar for satu sem RM 500+ lebih je.

Masa zaman first year akak dulu. Uih tak boleh nak bawak bincang penat dia. Ye laa dah laa balik kelas ptg, pastu program senarombik, diskusi, cycling, campus tour la apa petang petang hahahaha. Yang bangang nya kami join. Padahal program kecik kecik semua tu tak wajib pun tapi masa zaman kitorang dia punya kejar point myCSD tu over gila hahahaha. Pengaruh senior punya psal lani. Hahaha. Satu program 2 point je dapat. Kalau jadi ajk program 4. Overall akak kumpul 160 point utk first year. Ramai yang 200 lebih. Satu sem ada 14 minggu. Dua semester ada 28 minggu. Jika akak join seminggu satu program, so 28minggu darab 2 point baru 56. Maksudnya apa tu hahaha. Berbelit belit pulak kira kira ni. Maksud nyaa dapat bayangkan tak dalam seminggu berapa program akk join sampai dapat 160. Pergh hampir everyday ada meeting, ada talk, ceramah. Memalam pulak tu. Penat pun pegi hahahaha. Pernah esok tu quiz tapi malam buang masa pegi meeting. Hahaha.

But junior zaman baru ni macam tak join dah program kecik kecik ni. So maybe itu salah satu faktor kenapa dorang lagi bijak. Sebab ada masa utk study hahaha. Kitorang dulu study tah ke mana, asyik busy aktiviti luar. Hahaha. Tapi akak syorkan korang kalau masuk USM, pegi laa join handle program. Penting nak keja nanti. Ada pengalaman kita lead a group. 

3. Geophy ni bole keja apa?

Hm, ini soalan paling femes akak dapat. Haha. Macam macam bidang bole lari sebenarnya Cuma dapat keja atau tak tuu rezeki la. Geophy ni selalu orang kerja under oil n gas company la. Geotechnical pun bole. Ada gak tanya bole ke keja bidang meteorology? Haa ya bole je cuma kerajaan beb. Kau fikir snang nak msuk. Hahah. 

Dulu akak memula konfiden je cakap geophy bole lari kerja bidang engineering. Then sampai satu hari tu akak baca pasal title Ir ni. Before nak mintak kerja as engineer ni, kena daftar under BEM dulu, sebab nanti company tak ambik sebab tk di iktiraf. Then akak pun buka laa web tengok cara daftar. Sekali ada syarat syarat dia yang mana kos geophy tak bole daftar under BEM. Means uk pikir, lahaii tak bole keja bidang engineering la ni sebab tak daftar BEM hahaha. Tapi lepas tanya supervisor akak, dia kata boleh je. Dulu pun dia pun keja company engineering before jadi lecturer. Cuma title Ir tu maybe kena ambik exam dia ke pa tak sure la. Jangan tanya senang dapat keja tak. Akak tak tahu. Sebab akk masih student hahaha. 

4. Geophysics sama ke dengan Geology?

Allahu. Ini pun antara soalan femes jugak. Hm. Ikut application dia terbalik. Seorang geology akan pergi ke suatu site, drilling or atau buat kerja physical dan dapat nampak secara visible the model of the earth. Lepastu pulang ke office, bring the knowledge pasal subsurface of the earth and do some calculation untuk dapatkan data which computer could recognize. Calculation yg akak cakap tu we called it forward modelling yang mana bukan kira manually.  

Geophysics ni terbalik. Kita pergi site, ambik data (bukan manually ye, computer yang kira) pulang ke office dengan data do some calculation (inverse modelling) dan dapatkan model of the earth.


Forward modelling - Dari model kepada data
Inverse modelling - Dari data kepada model

Means model of the earth adalah interpretation dan based analysis sahaja. Its ambiguous. Mesti korang pelik kan, pegi site bawak comp ke. Hahaha. Ye. Bawak computer. Tapi jangan la bayangkan bawak pc semua tu ya hahaha. Bawak instrument geophysics. Contoh ? 


Kita connect wire wire semua bagai dari bumi (tanah) ke instrument ni. Then auto data calculate by itself. Balik office ccuk pendrive je utk transfer data. Yang akak terang ni hanya analogy sahaja utk bagi paham dan nampak. Japgi korang pergi tanya budak geology pulak pasal forward modelling ke apa entah dorg paham ke tidak. Ahhaha. Ini mcm theory dari akak sahaja. 

Dari segi silibus? Hm, I think ada banyak different jugak. Sebab geophysics belajar banyak bidang dan geology memang pure geology sahaja. Dorg belajar detail pasal geologi selama 3 tahun setengah but geophysics belajar basic geology setahun sahaja. Kalau nak tahu detail geologi bole ambik subjek elektif advanced geology. 

5. Pointer saya lepas ke?

At least 3.6 ke atas tu pun akak tak berani jamin la. Dia tk bole nak cakap jugak sebenarnya sebab ada je pointer 3.4 mcm tu dapat. Rezeki. Zaman sekarang kalau nk betul betul secure 3.7 okay laa. Dulu sekali intake 20 orang mcm tu, tapi batch junior 2017/2018 ni 27 orang. Ramai laa. Dah tak jadi kumpulan kecil. Dan mostly semua yg terpilih atas 3.5. 

So itu je kot. Nak tanya apa apa boleh laa contact akak ye. Whatsapp je ok. Bye! 

6. UPDATE

Some students asked me to give them advice "Should I go to Geophysics instead this course or this course.." Lol I dunno. Its you. Depends on you. I dont have any advice but you all can read 'review' about geophysics from my batch and juniors.

My batch
Juniors

14 January 2017

Kenapa Dia Bagi Mixed Signal

So, I don’t know where to start sebenarnya. This post is for girls, tapi kalau you laki and nak baca pun okay ja, tak dak masalah.

This article is utk gegirls yang fall in love with a guy and that guy shows you sign he likes you too tapi bila you try to make one step ke depan then he suddenly pergi. He suddenly push you away. Tiba-tiba dia suruh you move on. Tapi bila you dah try move on, his behaviour opposite dengan apa yang dia cakap. He keeps staring at you when you are not looking. Dia punya action tunjuk yang dia interested in you, tapi mulut dia cakap yang dia tak nak you and “go away from me”. Its kinda weird and frustrated right? Kita pulak kena guess apa yang dia fikir. Kita pulak pening kepala fikir pehal dia behaves macam tu.
So gegirls sekalian, don’t worry cause I do have the answers.

Jawapan dia… “He’s not meant to be with you”.


Aaaa I know ayat tu susah nak telan sebenarnya cause that guy seems so perfect to you kan, and dalam hati you keep telling he’s the one. Even laki tu cakap, “saya tak nak awak, I will not getting married with you someday” tapi hati you keep cakap he’s the one that I want and I know he is. Even you cakap, “okay I move on” tapi jauh di sudut hati tuu, you’ll still thought that he’s the one that fit you right.

And lagi pening kepala that guy give you a mixed signal. Yes, when a man in love its obvious. Nampak clearly yang dia suka you even he didn’t admit it. You tak perlu tanya pun dia suka you tak, sebab memang obvious. And you’ll be like searching around in google “sign he love me” “how to know he love me” utk reassure yourself kannn? Yes he loves you girls. Tak perlu pening kepala google banyak banyak utk teka dia suka you ke tak. Yes dia suka you. Tapi maybe you’ll be like why he let me go. Why he didn’t put any effort to make me stay. Why he asked me to go away if he likes me? Sebenarnya ada banyak possibilities for these questions. Bole jadi gila jugak cari jawapan dia sebab not all men are same. People are different.

And day by day, my theory on that questions keep changing and changing cause I keep reading a lot of articles kat google. As I say, men are different, so utk jawab persoalan tu, akan banyak theory keluar sebenarnya. Theory means, you just guess with some evidence you have tapi the real answers you don’t know. You nak tau, you kena ask dia la. Tapi biasa la, laki macam ni selalu nya akan manipulate kan benda tu and of course mati mati dia tak kan mengaku dia suka you.

So my theories for this problem are:

#1 HE SCARES OF LOVE


At first I read an article about “Someone who scares of love” and banyak la research aku buat pasal ni. That article cakap pasal, ada orang jenis yang takut dengan perasaan cinta. Bila dia rasa cinta dia akan run away. Bila dia rasa that relationship is getting too serious, dia akan pull away. And fear of intimacy ataupun rejection tu sangat la susah nk overcome sebenarnya. Benda tu macam utk protect diri kita from getting hurt. Dia macam put wall supaya orang yang tu tak deeply masuk ke dalam hati dia sebab dia takut kalau dia telampau sayang perempuan tu, maybe one day dia akan hurt diri dia. And I’ve been read, ada satu perempuan ni dia dah kawin, tapi bila dia rasa hurt, angry, confused or scared dia akan withdraw from husband dia, dan dia taktau kenapa dia macam tu. Weird kan orang macam ni? Tak pun sebenarnya, Love make us vulnerable. Love is an emotion that leaves you totally exposed utk getting hurt.

#2 HE IS EGO


Ohh yang ni the best article I read. Dia cakap lelaki macam ni sebenarnya ego. Orang lelaki di program utk kejar perempuan. Dia akan buat apa sahaja utk prove kan yang dia bole dapatkan perempuan tu. Tapi bila perempuan tu dah tunjuk interest dekat dia, so dia dah tak da benda nak prove kan. And he also fears commitment so apa yang dia buat is he pulled away from you and cari perempuan lain utk boostkan ego dia balik. Dia kena kejar perempuan baru dia rasa alive. Selalu nya lelaki mcm ni insecure skit org nya. And kalau you kejar dia you memang silap besar. Don’t chase a men. Men are program to chase a girl, so what you have to do is pulled away from him too. If he meant to be with you, dia akan cari you balik. But if he don’t then you should move on.

#3 HE IS IN EMOTIONAL UNAVAILABLE STATE


Aaaaa research pasal ni have change me, change my mind, change everything. Seriously I started to hate men because of this. So what is emotional unavailable (EU) man means?

Here are the sign your man is an EU:

1. Dia main game tarik tali. Bila you pulled away dia rasa mcam nk you, tapi bila you show interest, dia lari dari you.

2. Dia suka you, but dia main kat shallow part ja. Maksudnya dia tak berapa open sangat dengan you. Dia tak pernah pun cerita pasal family dia, future plan dia, dreams dia. Dia tak bwak you pegi deeply la dalam hati dia. Dia tak nak pun you kenal kawan kawan dia, family dia, and dia pun tak nak kenal family you or your friends. Maksud nya he loves physically but not emotionally.

3. Dia selalu avoid conflict. Bila ada masalah dia akan manipulate benda tu and elakkan benda tu jadi besar. Dan yang bestnya dia buat you rasa bersalah and put on blame on you on that problem. Dia cakap you are the one banyak drama. Pastu dia avoid you then you will be confused by yourself sampai you sendiri terfikir “eh salah aku ke? Apa yang aku dah buat tiba-tiba tak nak aku?”

4. Dia lebih prefer have long distance relationship, or texting. Dia tak pernah pun put an effort utk jenguk you kat tempat you. Even if you come to his place dia takkan bawak you pergi rumah dia ke, or bawak jumpa kawan-kawan dia and lagi prefer pegi tempat yang his circle and family tak jumpa.

5. Dia menghilang beberapa hari. Tiba tiba je last seen whatsapp sampai dua tiga hari tak on. He is avoiding you!

6. Seduce you tapi janji kosong. Cakap sayang tapi action tak tunjuk sayang. Dia mcm give you mixed signal.

Lelaki macam ni sebenarnya not intentionally nak hurt you pun. They just can’t love a woman in healthy way, dia tk reti kot nak ada happy relationship. And I do read a research, an EU man are afraid of being clung and controlled by feminine energy. Dorg tak tau pun dorg tengah in EU state, atau pun they just couldn’t admit it. And mostly this guy prefer sex without love.

You can read more dekat google pasal emotionally unavailable man, banyak sangat. Ada satu komen kt article tu, satu perempuan ni, dia dah kawin dengan suami dia 5 tahun dah and selama 5 tahun tu, suami dia sekejap sayang dia tapi kadang kadang avoid dia, pastu run away tak nak cakap dengan dia. Pastu okay balik. And keep repeat, repeat and repeat. Perempuan tu rasa tersiksa bila suami dia menjauh dari dia. Rasa mcam tak disayangi. And I feel really hate this kind of man tambah-tambah baca komen kat article kat google. Rasa marah sangat. Rasa mcm lelaki mcm ni tak patut hidup, meng suffer hati perempuan ja.

Being an EU person actually is not a bad thing. It’s called self-defence. You try to avoid your heart from getting hurt, but unintentionally you hurt someone else.
I made a lot reading about this, sampai la I found an article said “if you are EU girl, you will fall in love with EU man” then I thought by myself, “aku ni EU girl ke?” (Since I have fall in love with EU man before) so I checked one by one all the sign of EU person.

Terdiam aku. Yes. I’m EU woman.

Selama ni, I research, read pasal EU man, benci EU man, put a blame on man, tapi sebenarnya I’m the one that become EU. Aku research pasal diri aku. Sebenarnya lepas aku break up with my ex-boyfriend masa 2012, sejak tu I said to myself yang I will not be in any relationship even though I love that person so much. I just want to be friend and kalau ada jodoh kawin. So selama ni memang I close my heart from any man, and I’m afraid of falling in love again.

Ramai laa laki that I’ve reject. Ada satu laki tu dia suka gila aku, sampai pernah datang beraya rumah aku hahaha but lastly aku reject dia. Kesian dia. And satu laki ni study kolej dekat dengan matrik aku. Dia tunjuk la effort yang dia nak aku, tapi aku je main shallow part dengan dia. Dia siap sanggup sewakan kereta and bawak pegi KB Mall. Tapi time tu berteman laa. Bukan a date ye. Dia kenal-kenal ngn abg aku siap lepak-lepak sekali semua. Tapi akhirnya I’m avoiding him. Kesian la. Bukan aku sengaja patahkan hati dia ke apa. Just I don’t feel the same towards him and I don’t want my heart to be hurt again. I put a wall and just find a platonic love. In order untuk jaga hati aku dari kecewa, tanpa sedar aku kecewakan ramai hati orang lain. Sebab tu ada orang kaitkan EU ni dengan narcissist.

So mesti gegirls2 semua tertanya, macam mana nak buat EU man jadi emotionally available (EA)? Mcam mana nk buat laki yang tak open, main shallow part ni open dengan you and love you deeply? What should you do? The answer is nothing. Run. RUNNNNNN! Run away from this kind of man. You’ll hurting yourself if you stay with him. Nothing can change him. EU man can only be an EA man bila dia jumpa the right girl. If he can’t be EA with you, he just not meant to be with you, that’s it. Stop cari macam mana nak buat dia sayang you deeply, because he will not.

Loving someone ni macam bahan kimia. You take one substance and you combine with another, then voila! Its compatible. You can’t force someone to love you. Dia sendiri dia. Once an EU guy meet the right girl, dia sendiri taktau kenapa wall dia pecah, dia sendiri taktau kenapa dia cerita secrets dia, future plan dia, dreams dia, being vulnerable to that girl. Dia sendiri taktau kenapa dia bole love that girl so deeply. So stop searching how to make your man love you deeply, he just can’t because you’re not the right person. Awak bukan jodoh dia, paham tak. Stop cari jawapan dia.

Tapi I think theory yang mengatakan EU person can become EA person when they meet the right person ni berjaya utk orang lelaki je kot. Sebab I’m EU girl, and setelah 4 years I close my heart to any man but then I met a man and dengan mudah nya he break my wall yang aku bina selama ni. Aku pun taktau kenapa aku bole open dengan dia, cerita segala rahsia kat dia. Tapi akhirnya he’s just not meant to be with me. So I guess orang laki je kot. Why? Sebab orang lelaki ni ada ability to differentiate between infatuation and love but girls don’t.

Move on girls. If a man give you a mixed signal meaning that he just not meant to be with you. The right person won’t treat you like that. Cuba-cuba laa google “how it is feel to meet the right person” banyak sangat experience orang yang dah kawin ni, dorg cerita dalam article dorg. Read. You will feel tak sabar gila nak jumpa the right person hahaha.

Bila aku dah besar ni, aku baru sedar yang love is about letting go the person that you love. Tak semestinya you sayang orang tu, you have to be with him. He might got a lot of similarities with you, share the same feeling but if both of you not are compatible to be together nothing can change it. Compatible doesn’t mean “ohh dia dgn aku ada banyak persamaan, our communication is good, and bla bla..” semua laa alasan you nak kata you berdua serasi. No. itu compatible to be friend tapi if both of you tak da value yang sama dalam life mean you’re not meant to be married with him.

Marriage is about achieving the same goal together. Without that person, you can’t achieve it by yourself. So ask yourself what is your goal? What do you value in your life? Is it same with him?

Alright, sorry this article quite long but this is for girls yang confused dengan lelaki yang keep give mixed signal. Conclusion nya if he give a mixed signal, he just not meant to be with you. Lupakan. Life is too short to fall in love with someone that doesn’t love you loudly. Redha. Macam mana nak tau hati dah redha? Bila you stop tanya soalan soalan dan soalan. Sometimes laki tu tak bagi mixed signal pun, dia dah cakap NO so its clear to be NO.  Tapi you keep rasa macam dia give you a mixed signal sebab you so desperately want the answer to be yes, and sebab tu you will hold anything you find to tell yourself the answer is yes even though he say no. Better find yourself and love yourself more girls.

20 August 2015

Cara Pemilihan Sistem UPU

Assalamualaikum


Haii, seperti dijanjikan post yang lepas, pasal kos geofizik,  harini im gonna share analisis pemilihan UPU 2015 dan tips cara pilih UPU dengan betul. Btw, analisis ni ada berdasarkan beberapa orang aku yg aku kenal dan aku ada ic diorang so sebab tu aku bole semak pemilihan upu dan result diorang. So korang hati hati simpan ic korang jgn sampai member ambik gambar simpan dalam fon :P. Btw lupa nak bagitau. Semua pelajar pelajar dibawah adalah daripada modul 2 dekat matrik makna kata tak ambik biologi. :)

PELAJAR 1 - CGPA 3.36

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA PENGIMEJAN DIAGNOSTIK DAN RADIOTERAPI DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (SAINS PEMUTUSAN)
UUM
Pilihan 4
SARJANA MUDA PENGIMEJAN PERUBATAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 5
SARJANA MUDA FARMASI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA
UiTM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 8
SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) SAINS AKTUARI (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS (KIMIA INDUSTRI)
UTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (KIMIA) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA OPTOMETRI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 1 ni memang aku nak marah tengok cara dia pilih. Sebab? Cer tengok pilihan 2,4,6,12 dia. Modul 2 tak ambik bio sedangkan dekat panduan UPU syarat dia kena bio untuk 4 kos tersebut. Pilihan 5 dia FARMASI. Korang tak tau Farmasi utk budak 4flat je kalau kat UTM? So paling cikai pon dekat UiTM result cgpa mesti 3.6 keats. Kenapa aku berani cakap 3.6 ? Sbb kawan aku punya kakak result dia 3.68 dan dapat farmasi dekat UiTM. So korang rasa pelajar 1 punya result UPU apa? Yes. Pilihan 3. Sebelum result keluar pun aku dh agak dia dpt pilihan 3. 


PELAJAR 2- CGPA 3.38

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA - GAS)
UTM
Pilihan 3
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (AWAM)
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 8
SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DAN PROSES (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KIMIA (KEPUJIAN) (PROSES KIMIA INDUSTRI)
UniMAP

Yang ni jenis demand nak Research University. Kalau boleh nak letak UPM, UTM semua. Adik adik. Kalau nak RU sekali pun, tengok result dik. 3.5 pun tak jamin lagi boleh dapat. Buat pengetahun semua oil n gas UTM ambik budak 4flat sahaja. Kalau nak jugak RU kena mintk kos yang tak ramai orang nak. Tapi kalau jenis nak engineering jugak maybe kena pilihan engineering yang orang tak berapa familiar. Contoh Kejuruteraan Geomatik. Tapi kawan aku yang dapat kos geomatik dekat UTM ni pointer cgpa 3.6 keats jugak. Makna kata kalau korang rasa pointer korang bawah 3.5 jangan mintk bebanyak RU dekat UPU. Setakat nak try utk satu pilihan daripada 12 its okay. Pelajar 2 telah terpilih utk pilihan 9.

PELAJAR 3- CGPA 3.56

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KIMIA)#
UKM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 4
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PERINDUSTRIAN
UPM
Pilihan 6
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR SAINS BAHAN
UPM
Pilihan 8
BACELOR KEJURUTERAAN (PROSES DAN MAKANAN)
UPM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UMP
Pilihan 12
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UTM

Pelajar 3 demand nak UPM sebab tu bole nampak kebanyakan UPM. Kalau tengok pointer bole laa kalau nak engineering. TAPI! Pelajar 3 tak dapat kos kejuruteraan. Sebab ? Masa batch aku terlampau ramai yang nak UPM. Cana aku tau? Hahaha tanya laaa. Dalam kuliah kejap kejap aku pusing sana sini tanya "Kau mintk apa doe kat UPU?" Dan kebanyakkannya semua nak UPM. So pelajar 3 telah terpilih untuk pilihan 7. So adik adik tak semestinya pointer korang 3.5 keats bole dapat pilihan pertama kay?

PELAJAR 4- CGPA 3.20

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
BACELOR SAINS (DIETETIK)#
UPM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANAMUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (MATEMATIK)#
UKM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANAMUDA DIETETIK DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ELEKTRIK (KUASA ELEKTRIK) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA DIETETIK (KEPUJIAN)
UniSZA
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 11
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 12
SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN DENGAN KEPUJIAN (INSURANS) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 4 mempunyai penyakit macam pelajar 1, tak baca panduan. Pilihan 2,4,7 adalah untuk pelajar yang ambik bio. Rugi 3 pilihan kena reject mcm tu jaa. Pelajar 4 rugi sebab pointer dia boleh lagi laa kalau nak try engineering dekat UMP ke, UniMap ke. Tapi dia dapat kos Teknologi Kejuruteraan. Yes pilihan 6. Anyway nak bagitau Teknologi Kejuruteraan tak sama dengan Kejuruteraan. Mohon adik adik yang isi UPU baca betul betul. Apa yang beza nya? Pls read this blog. Perbezaan Teknologi Kejuruteraan dan Kejuruteraan

PELAJAR 5- CGPA 3.18

Pilihan 1
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (PEMBUATAN)#
UKM
Pilihan 2
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MEKANIKAL - PEMBUATAN)
UTM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AUTOMOTIF (PROGRAM KERJASAMA DENGAN KARLSRUHE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES)
UMP
Pilihan 5
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN PEMBUATAN
UMP
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KEJURUTERAAN ELEKTRONIK)
USIM
Pilihan 8
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 9
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (TEKNOLOGI PENYELENGGARAAN) DENGAN KEPUJUIAN
UTeM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN PEMBUATAN (PROSES DAN TEKNOLOGI) DENGAN KEPUJIAN
UTeM

Pelajar 5 dapat interview UKM pilihan 1 tapi result UPU tak menyebelahi iv. Sebab? Interview panggil masa result pspm 2 tak keluar lagi. Result pspm 1 dia 3.58 sebab tu dia dipanggil. Tapi bila result pspm 2 keluar, cgpa jadi rendah sbb pspm 2 rendah. So jangan harap sangat bila pihak interviewer senyum mcm nk ambik kau masuk at last tak dpt. 

Edit : sorry yee sebenarnya akak pun tak sure whole pointer memainkan peranan atau tidak sbb kalau kos interview based on interview session tu sendiri. Kemungkinan tengok total cgpa kemungkinan tidak.

Pelajar 5 dah rugi satu ruangan UPU sebab masa SPM dia tak ambik bahasa arab. So kenapa dia bole letak pilihan 7 untuk USIM? Ye ini kes tak baca panduan dan syarat dulu. Beli pin terus register UPU then pilih. So result pelajar 5, dia diterima masuk untuk pilihan 6.

PELAJAR 6- CGPA 3.49

Pilihan 1
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 2
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AERONAUTIK (PENYENGGARAAN PESAWAT TERBANG) DENGAN KEPUJAN#
UTHM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTeM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (PETROLEUM)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KOMPUTER (KEJURUTERAAN PERISIAN) DENGAN KEPUJIAN
UMP
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) (KEJURUTERAAN AWAM)
UniMAP
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS GUNAAN (TEKNOLOGI MARITIM)
UMT
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN ELEKTRIK DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM
UMP

Pelik jugak sebab tak ramai orang semenanjung nak letak UMS pilihan pertama. Tapi orang cakap kalau kau tak nak UMS or UNIMAS, jangan letak pilihan atas sebab konfom dapat. Tapi sebenarnya pelajar terpilijh utk plihan kedua. So adik adik jgn tekejut kalau pointer 3.5 pon but still tk dpt UMS. kejuruteraan kimia memang course hotz. ramai yg mohon. Btw UTM petroleum budak 4flat je dpt. Kalau nak try jugak bole letak pilihan pertama jangan jadi mcm pelajar 6 UPM n UTM kat bawah. So ending dengan dapat result UPU pilihan ke 2.

Okay lahh takat tu je analisis dr aku. Malas nk key in bebanyak. Haha. Korang yang mohon UPU tu akk mohon sangat sangat bukak portal UPU dekat bahagian menu ada dia tulis IPTA pastu ambik panduan U. Kalau tak jumpaa haaaa nah link


https://online.mohe.gov.my/upu/epanduan/syarat/vMenuSyarat.php?jenprog=stpm


Okay assalamualaikum. Before choose pikir betul betul okay.

Do read : Geophysics USM