2 July 2018

Myers Briggs Type Indicator (MBTI) dan Jung's Theory


Hi. Since lama jugak aku study MBTI ni, terasa nak share sikit tapi for those yang minat je la. I know ramai yang tak minat since MBTI ni theory semata mata but kalau kau jenis suka psychology maybe kau akan sangkut dgn MBTI ni. You guys yang tak pernah dgr MBTI test ni apa, bole cuba dulu jawab soalan dekat 16personalites

Banyak article and actually banyak orang cakap MBTI ni tak accurate sebab result test dorang keep berubah ubah by time. Yass dan aku mengaku result test aku berubah ubah dulu. First time aku test dapat INFP. Lama lepastu test dpt INTJ lol. tapi aku try banyak website utk test MBTI ni sampai la aku conclude kan diri aku sebagai INTJ sbb rasa mcm kena dengan diri bila baca profile dia. Tapi lama selepas tu test aku dapat ENTP pulak. Pelik kan even MBTI test ni tak reliable, banyak company yang pakai test ni untuk ambik pekerja.

Actually setelah aku study MBTI ni, aku sedar yang MBTI ni bukan personality test tapi preference of cognitive functions. Haa preference cognitive functions tu maksd nya, apa yang otak kita prefer dalam interactions dan jugak semasa membuat decision. Sebenarnya kau tak perlu ambik test online pun untuk tahu personality type kau. MBTI ni bagi aku sangat accurate kalau kau kenal diri kau, dan kau belajar cognitive functions.

1) Tapi kenapa MBTI test tak accurate dan berubah ubah?

Aku tak galakkan sangat ambik test MBTI ni sebab selalunya kita akan jawab soalan tu mengikut apa yang kita rasa diri kita nak jadi.

Contoh salah satu soalan test MBTI berbunyi “Being able to develop a plan and stick to it is the most important part of every project” and mostly orang akan agree on this statement. Walaupun dia jenis ada option dan sentiasa terbuka for any changes, dan tak rasa anxious pun kalau suddenly plan A tak jadi dalam sesuatu projek, tapi dia cenderung untuk agree on this statement sebab dia nak diri dia jadi macam tu. Sebab kita rasa macam statement tu positive, so kalau kita disagree kita rasa macam kita ni negative. Lagi satu, MBTI test ni tak sesuai untuk orang yang berumur 19 tahun ke bawah since cognitive funtions belum develop betul betul lagi dan tak stable or kau just still unhealthy to answer this test. Unhealthy means toxic. Sorry bukan nak kata orang bawah 19 tahun semua toxic ye, tapi kau belum boleh fikir mature dalam make a decision in life.

 MBTI test jugak tak sesuai kepada sesapa yang tengah stress in long term period. Contoh kalau kau tengah handle a project right now, dan tengah stress pikir kerja, tak sesuai jawab test MBTI ni. Kalau kau tengah tak stress, tapi jawapan kau banyak kepada situasi yang kau tengah stress pun tak sesuai jugak hahaha. Contoh soalan “You have no difficulties coming up with a personal timetable and sticking to it” Ada orang yang bila tengah stress je baru stick kepada timetable, masa dia tengah relax relax tak de pulak dia ikut jadual. Tapi yang peliknya dia jawab agree untuk statement ni sebab dia meng imaginasi kan situasi semasa dia stress.

2) MBTI accurate jika bergabung dengan Jung’s Theory

Macam kita tahu, MBTI ada empat functions, either kau Extrovert atau Introvert, iNtuitive or Sensing, Feeling or Thinking, Perceiving or Judging. Apa yang menjadikan orang tak minat or tak percaya MBTI ni sebab ramai yang menganggap diri dia bukan antara dua ni. Contoh dia ambivert. So dia rasa dia bukan extro or intro. Feeling or Thinking pun kadang kadang orang rasa macam dia kat tengah tengah. Tapi bila kau try untuk utk pahamkan cognitive function or Jung’s Theory, sebenarnya MBTI menganggap setiap manusia itu perlu balance and healthy (rounded) person. So kalau kau jumpa orang yang terlampau introverted atau terlampau extroverted, dia adalah orang yang tak healthy dan brain dia belum mature sepenuhnya. So, Myers Briggs Theory + Jung Theory sangat la bagus for you to check sama ada kau menjadi manusia balance atau kau masih toxic.

3) MBTI Theory

Kalau kau ambik MBTI test kau akan dapat 4 huruf yang akan indicate kau punya personality type. Contoh type aku ENTP. E indicate aku ni extroverted person, N iNtuitive, T Thinking, dan P Perceiving. Arrangement dia memang macam ni tak bole tertukar jadi NETP ke PENT ke lol hahaha. Sebenarnya disebalik empat huruf ni, kau boleh keluarkan cognitive preferences yang Carl Jung dah proposed.

 Function ke empat from MBTI theory iaitu antara Perceiving or Judging ni ramai yang definasi kan sama ada kau organize ke tak. Contoh kalau kau punya type is ISFJ. J kan huruf ke empat tu, means Judging. Orang J ni structure, organize dan ikut rules. Kalau kau dapat type ISTP, so huruf ke empat kau tu P which is Perceiving. Perceiving ni orang yang spontaneous, flexible, random dan messy. TAPI, sebenarnya J dan P ni bukan indicate tu je. Dia berfungsi untuk control cognitive functions untuk sesuatu type tu. Macam mana P dan J ni control function? Haaa ni susah sikit nak explain hahahah.

Contoh lepas kau dah buat MBTI test, kau dapat INFJ. J akan control function decision making kau, iaitu F. Bila kau punya type J, means kau punya decision making akan extraverted. Maksud nya untuk kes INFJ ni, Feeling dia akan extraverted. Extraverted maksud nya apa? Benda yang dia tunjuk dekat external world la, dan orang akan nampak. Feeling-extraverted ni Jung panggil Fe or Extraverted Feeling. Kalau INTJ? Thinking dia lah yang akan extraverted; Te.

Kalau INFP? Hahah INFP tak de J. Lol. Hbs macam mana nak tahu Feeling dia extraverted ke tak? Okay, kalau huruf belakang dia P maksudnya Feeling dia Introverted la; Fi. Kalau INTP, Thinking dia Introverted; Ti. Tapi sebenarnya fungsi P ni bukan untuk control decision making, dia guna untuk control cara brain kau to process information. For INFP, P akan control N dia. Means Intuition dia extraverted; Ne. Kalau ISTP, S dia extraverted; Se. Kalau INFJ tadi.. N dia extra ke intro? N dia introverted; Ni. Sbb? Sebab dia tak de P la lol. ISFJ pun Sensing dia akan introverted; Si.

Haaa, aku taktau laa korang yang baca ni paham ke tak, haha tapi kalau tak paham tkpe, move on kepada arrangement cognitive function pulak. Aku bagi contoh satu type dulu, ENFP. Sebab dia P, so Feeling dia introverted; Fi and N dia extraverted; Ne. Disebabkan ENFP ialah seorang extrovert, jadi function pertama yang dia pakai adalah? Ne. Lepastu baru Fi. Untuk mem balance kan cognitive function ni, Ne dan Fi kena ada support dari function yang opposite dari dia. Opposite Fi apa? Te. Opposite Ne? Si. So susunan for ENFP ialah Ne Fi Te Si. Contoh kedua aku bagi, ISTJ pulak. Sebab J, so Thinking dia extraverted; Te. Sebab tak de P, so Sensing dia introverted; Si. Disebabkan ISTJ ialah seorang introvert, benda pertama yang dia pakai Si. Susunan for ISTJ ialah Si Te Fi Ne.

Kepada sesiapa yang tak boleh paham tulisan warna biru ni, aku dah tolong summary kan every cognitive functions for every types. Ye, aku tau tak ramai yang paham sebab aku dulu pun belajar by pattern je, sebab tak de sapa nk explain macam mana dia keluarkan function2 ni.

ESFP – Se Fi Te Ni
ESTP – Se Ti Fe Ni
ESFJ - Fe Si Ne Ti
ESTJ - Te Si Ne Fi
ENFP - Ne Fi Te Si
ENTP – Ne Ti Fe Si
ENFJ – Fe Ni Se Ti
ENTJ – Te Ni Se Fi
ISFP – Fi Se Ni Te
ISTP – Ti Se Ni Fe
ISFJ – Si Fe Ti Ne
ISTJ – Si Te Fi Ne
INFP – Fi Ne Si Te
INTP – Ti Ne Si Fe
INFJ – Ni Fe Ti Se
INTJ – Ni Te Fi Se

4) Theory Carl Jung

Oh yaa aku lupa nak cerita, tadi kat point no 3 kita belajar dari 4 huruf from MBTI test boleh keluarkan 4 functions lagi kan. 4 function tu memang arrangement dia lagutuh, hang jangan duk susun ENTP jadi Ne Si Fe Ti pulak, jadi manusia gila dah tu hahaha tak balance dalam otak. Okay apa aku nak habaq la ni, contoh 4 functions tu ada nama dia. Dominant function, Auxiliary function, Tertiary function, dan Inferior function. Contoh INFJ, Dominant function dia Ni, Auxiliary dia Fe, Tertiary dia Ti dan Inferior function dia Se.

            Dominant function ni memang naturally dalam diri kita. Kau tak perlu nak try hard apa pun. Ada orang kata dominant function ni dari kau kecik pun dah develop dalam brain. Auxiliary function ni guna untuk balance kan dominant function. Kalau dom kau extraverted, auxiliary kau mesti introverted, perasan tak? At certain age, aku lupa dah umur berapa, auxiliary akan develop. Usually kita akan pakai dua ni je dom and aux dalam everyday life kita semasa mengkumpul information dan buat decision. Tapi, sebenarnya ramai je yang tak develop aux dan terus skip pakai tertiary. Kenapa ramai yang skip? First sebab dom and tertiary function ni chemistry dia sangat kuat. Second sebab tak semua situasi kita pakai aux. Third sebab orang tu tak healthy. Contoh tak healthy tu mungkin dia depression, or ada mental illness lain, anxiety selalunya sangat common kenapa orang tak develop auxiliary function.

Auxiliary ni kalau nak dia develop elok elok dalam brain, masa kau kecik kecik kau kena ada supportive environment, which mean kau dapat kawan baik baik, family yang penyayang, environment kau healthy la kiranya. Tapi kalau kau membesar dalam chaotic environment, or orang bully kau, kau akan tends ter skip terus auxiliary dan pakai dom and tertiary function. Which means? Which means kau toxic, tak balance, tak mature, self-centre, salu rasa diri tu betul, anti-social, manipulative, sociopath! Ceh marah pulak cik dalilah hahahah. Lol.

Tertiary pulak ramai yang pakai bersama sama dengan dom, tapi tertiary ni tak matang dan tak bagus untuk guna dalam membuat keputusan. Inferior function ni function yang sangat lambat nak develop. Sampai kau dah tua pun inferior ni tak kuat mana pun. Inferior func usually akan menjelma kan diri dia bila kita stress. Ha sebab tu aku tak galakkan ambik MBTI test time stress, nanti result jadi salah. Okay mesti tak berapa paham kan every function aku cerita ni, takpa nanti kita go thru one by one for each personality type. For now macam point no 4, kita bincang sikit pasal teori Jung.

1) Ni (Introverted Intuition)

Introvert intuition ni orang yang deep, insightful, seek for meanings in everything. Abstract dan big picture, always see the pattern, future oriented thinker. Yang aku cita ni dominant Ni je heh, iaitu INFJ and INTJ. Usually dominant Ni, ni orang yang genius dan cenderung kepada sesuatu yang misteri contoh astronomy, psychology. Tapi macam  ENFJ dan ENTJ, dia pakai aux Ni, so Ni dia tak kuat sangat, tak powerful macam orang yang pakai dom Ni. Disebabkan nama pun intuition yang introvert, so orang sekeliling dia tak perasan yang dia (INFJ, ENFJ, INTJ, ENTJ) ni seek meaning and abstract thinker kalau tengok dari luaran la. Kalau macam kes ISFP and ISTP, dia pakai Ni jugak, tapi Ni dia tertiary. So tak strong abstract view dia tentang world, malah view dia bila pakai sudut abstract, tak matang pun. ESFP and ESTP pakai Ni tapi inferior. Bila dia dah matang nanti Ni dia baru develop dan ada. Tapi macam aku cakap, bila kita stress inferior akan keluar. So ESxP ni akan nampak tetiba jadi insightful semacam bila dia stress.

2) Ne (Extroverted Intuition)

            Extrovert intuition ni dah nama pun extrovert kan, maksud nya Ni yang extrovert la. Sama je macam Ni, orang yang pakai dominant Ne (ENTP, ENFP) orang yang always searching for pattern, connecting the dots, abstract thinker, big picture and see possibilities everywhere. Apa yang lain dari Ni, Ne ni pergi mana mana pun dalam dunia ni, dia tends nak terkeluar abstract view dari mulut dia. Ye, orang yang pakai dom Ne, suka cakap pasal idea yang tah papa, cakap psal theory tu, theory ni. Cakap pasal alien kat planet tu la apa. Bagi orang sekeliling dia, dia sembang karut la. Hahaha. INTP and INFP pun pakai Ne tapi aux. Sama je macam ENxP tapi dia tak sembang karut sebab dah di filter oleh decision making dia; Fi or Ti. ESFJ dan ESTJ pakai tertiary Ne, tapi Ne yang tak matang. Sama je macam aku explain ISxP kat atas tadi. Cume Ne ni membuatkan kau jadi happy go lucky dan unpredictable. ISFJ and ISTJ pakai inferior Ne dan bila stress korang akan nampak dua type ni suddenly jadi big picture person lol.

3) Si (Introverted Sensing)

            Introverted sensing ni orang yang guna sensor dia dan introvert kan benda yang dia sense. Hahaha. Karut aku explain. Macam ni. Sensor kau paham tak benda apa? Benda yang kat tubuh badan kau yang boleh sense dan receive information kat sekeliling kau. Haha contoh benda kat tubuh badan kau tu, mata, telinga, tangan. Orang yang pakai Si ni akan guna sensor dia dan introvert kan ke dalam otak. Si jugak orang yang sangat detail dan nampak benda kecik kecik yang orang lain tak nampak. Usually orang yang pakai dominant Si (ISFJ dan ISTJ) ni orang panggil Wikipedia lol hahaha sebab dorang ingat segala benda yang dorang tengok, dengar, pegang dan rasa. So kalau korang lupa apa apa, korang cari la ISFJ dan ISTJ ni sebab dia ni ingat segala benda. Dorang jugak antara yang bijak kat sekolah sebab memory dorg kuat, exam kalau hapal hapal ni bagi kat dom Si, konfom skor. ESTJ dan ESFJ pun pakai Si, tapi aux je. So memory pun bole tahan kuat, bole cari both of them jugak kalau lupa apa apa haha. Both INTP dan INFP pakai Si as tertiary which memory dorang tak power dan tak mature macam dom and aux Si. ENTP dan ENFP pakai inferior Si. Haaa bila dorang tengah stress korang akan nampak both type ni tiba tiba je detail dan perfectionist semacam.

4) Se (Extroverted Sensing)

Extroverted Sensing ni guna sensor dan outward kan kepada world. Maksudnya kalau kau jumpa orang jenis suka gerak kan tubuh badan dia, lompat sana sini, suka aktiviti lasak, hiking ke, terjun bangunan ke, haa dominant Se la tuh. Dom Se (ESTP dan ESFP) akan sangat sangat excited dengan benda sekeliling dia. Dari sudut luaran, Se dan Ne nampak hampir sama. Both are really excited person. Tapi Ne future oriented, Se pulak living in the moment. Apa yang aku maksud kan Ne orang yang sangat excited apa akan terjadi, tapi Se orang sangat excited dengan apa yang sedang terjadi. Contoh dom Ne dan dom Se berada di suatu tempat kemalangan. Dom Ne akan tanya “Weh kereta dia ni boleh repair balik ke” Tapi dom Se akan tanya “Kereta langgar apa tu? Orang tu cedera teruk ke” So Ne Se tak ngam sikit sebab Se akan rasa pehal Ne cakap tah apa apa, tak masuk akal. Tapi Ne akan rasa Se cakap benda yang nampak. Who cares dengan benda yang terbentang depan mata. Dah kau nampak benda tu, tanya lagi. Lol. Dominant Se jugak mempunyai populasi yang sangat besar dalam dunia. Pls feel lucky if you are this personality type sebab kau akan ada banyak kawan sekepala. Dominant Se jugak sangat bagus dengan direction. So kalau nak pegi hiking, suruh Dom Se lead laluan hiking, dorang sangat peka dengan benda sekeling dorang dan dorang jugak bising dekat mulut. Haha. ISFP dan ISTP pakai aux Se. Eventho dorg ni introvert, kau akan perasan dia introvert yang jenis suka move tubuh badan dia. Usually kau akan jumpa aux Se ni jadi penyanyi ke, pemain muzik, pelakon or kalau bukan art maybe introvert tapi jenis suka buat kerja berat dan practical. Aux Se ni orang panggil outgoing introvert. ENFJ dan ENTJ pakai tertiary Se. So Se dia tak kuat sangat tapi still boleh buat kerja practical even both are not sensing. INFJ dan INTJ pakai inferior Se. haa bila dorang stress kau akan nampak suddenly INxJ ni jadi practical.

5) Ti (Introverted Thinking)

            Orang yang pakai introverted thinking ni orang yang logic. Semua information dari luar dia masukkan dalam otak dan filter kan guna logic. Kalau tak logic dia abaikan. Dom Ti (INTP dan ISTP) both akan sentiasa nampak a bit critical, cold, serious dan tak sembang karut yang tak logic. ENTP dan ESTP pulak pakai Ti as auxiliary function. Lepas dah collect information from outward using Ne dan Se, they both akan analyse pakai logic so kau boleh nampak ExTP ni suka experiment benda benda yang dorang jumpa dari sekeliling dorang. Dorang nak test logic ke tak benda yang dorang nampak atau fikir tu. Tertiary Ti, INFJ dan ISFJ pakai Ti untuk balance kan aux dorang which is Fe. Dengan adanya Ti, dorang still boleh pikir logic even dorang adalah a Feeler. Macam aku cakap, tertiary function ni tak matang. So logic yang diguna pakai oleh IxFJ tak power macam Dom dan Aux Ti. Inferior Ti (ESFJ dan ENFJ) jarang guna logic dalam kehidupan seharian tapi bila stress kau akan nampak dorang jadi critical semacam.

6) Te (Extroverted Thinking)

            Te ni orang yang nak efficiency dan effectiveness dalam semua benda. Kalau suruh jadi leader apa apa organization, Dom Te (ESTJ dan ENTJ) akan angkat tangan calonkan diri dia sebagai ketua. Dorang ni cukup pantang benda tak tersusun, semak, tak structure. Rasa gatal je tangan tu nak nak bagi benda tu organize. Dom Te jugak orang yang nak semua plan tu terjadi. Realist dan a doer la senang cita. Maksudnya dorang memang tak suka dengan orang yang sembang kosong kata nak jadi businessman tapi sampai sekarang tak buat apa apa pun lol. Aux Te (INTJ dan ISTJ) walaupun introvert tapi suka akan structural environment. Ye dorang tak minat jadi leader, tapi kalau nak cari dorang ni senang je. Kat kedai buku ke pa, kau fikir tu pekerja tengah susun buku ikut abjad rupanya bukan. hahaha. Tertiary Te (ESFP dan ENFP) ni tak nampak sangat structure dia tu. Te for these type are more saying out loud benda yang dorg thinking. Both ExFP nampak charming sebab both are witty dan pandai bercakap. Inferior Te (INFP dan ISFP) ni guna Te dia untuk balance kan Dom Fi dia. Tapi macam biasa inferior tak wujud kecuali kau dah tua dan stress.

7) Fe (Extrovert Feeling)

            Orang yang pakai Dominant Fe (ESFJ dan ENFJ) both are very friendly and people person. Dom Fe ni memang seek akan harmony dan peace. Dorang tak suka gaduh gaduh or conflict. Dorang suka connected dengan orang sekeliling. Dorang tak suka pergi travel sorang sorang ke pa, mesti kena ada teman! Dom Fe suka tolong orang, sangat baik hati dan ada emotional intelligent yang sangat tinggi. Aux Fe (INFJ dan ISFJ) guna Fe untuk membalance kan dom dorang iaitu Ni dan Si. So eventho dorang introvert, dorang still suka connecting with people around dan ada ramai kawan. Both IxFJ seek peace macam Dom Fe dan akan banyak mengalah supaya orang sekeliling dia happy. ESTP dan ENTP walaupun a thinker and may look cold, tapi dorang guna Fe as tertiary. Eventho dorang buat keputusan menggunakan logic, disebakan adanya Fe, ia akan mem balance kan logic dorang dan akan cuba consider perasaan orang lain. Macam aku cakap, tertiary tak matang so Fe dorang pun tak matang. Usually both ENTP dan ESTP ni sangat lawak kalau dorang guna Fe dorang dalam kehidupan seharian. Inferior Fe, INTP dan ISTP always look critical and cold hearted, but bila dorang dah tua or matang nanti dorang akan start untuk consider keharmonian di sekeliling dorang.

8) Fi (Introvert Feeling)

            Orang yang pakai dominant Fi (ISFP dan INFP) akan nampak macam a dreamer. Both type suka mengelamun sikit. Banyak melayan perasan tapi tak pernah say out loud perasaan dorang. ISFP mungkin akan say out loud but bukan dengan mulut. Mungkin pakai action since ISFP are practical. Usually IxFP akan tend untuk bagitau perasaan dorang melalui lagu or puisi. Tapi both dom Fi kadang kadang kita rasa macam dia ni too emotional. SIkit sikit nak terasa hati. Dom Fi akan buat keputusan dengan apa yang dia rasa betul dan ber manner. Kalau dia rasa benda tu tak ber etika, dia takkan buat. Aux Fi (ESFP dan ENFP) pun lebih kurang macam dom Fi, agak emotional. Tapi both ExFP guna Fi untuk filter benda yang dia tengok atau fikir tu betul atau tak. Betul atau tak tu ikut perasaan dia sikit, tak pakai logic. So a thinker (xxTx) akan tak paham pehal orang yang pakai Fi ni nak terasa hati je memanjang dan kadang kadang tak boleh nak lawan temptation sendiri. A thinker akan pandang dom and aux Fi sambil berkata dalam hati “Fikir la logic sikit, kau tu tak de duit pastu nak gak beli benda tu. Ikut sangat perasaan tu” lol. Tapi Dom dan Aux Fi akan rasa a thinker ni insensitive. “Tak tahu ke benda ni boleh buat aku happy” kata seorang dom Fi dan Aux Fi membalas percakapan a thinker tadi hahaha. Dom Fi ni selalunya ikut mood sikit. Kalau dia rasa dia tak happy harini dia malas nk cakap dengan sapa sapa. Senang cita Dom Fi ni asyik ikut perasaan je! INTJ dan ISTJ walaupun dorang ni a thinker tapi ada Fi! Tapi macam aku cakap la, tertiary function ni tak matang. Both INTJ dan ISTJ look cold but disebabkan adanya Fi, ia akan mem balance kan Aux Te dorang dan consider decision dorang tu betul ke tak. Decision dorang buat tu ber moral ke tak. Both IxTJ ni kau takkan dapat teka apa dorang rasa. Kau tak nampak perasaan dia. Inferior Fi (ESTJ dan ENTJ) adalah orang yang kau tak boleh teka langsung perasaan dia. Dia ni asyik tunjuk apa yang dia fikir je tapi kau takkan pernah tahu dia ni sedih ke apa. Both are a leader and dorang nak kerja jalan, tak kira apa jadi. Tapi bila stress kau akan nampak tiba tiba je dorang emotional lol.

5) Conclusion

Okay setakat tu je aku nak cerita pasal MBTI. Sumpah ada banyak lagi benda dalam otak aku sebenarnya hahaha. So korang yang dah ambik test MBTI, bila baca cognitve function rasa kena tak dengan diri? Kalau tak kena maksudnya masa kau jawab soalan tu kau banyak tipu diri kau sendiri sikit hahah tak lah maybe kau tengah stress or tak healthy. Aku nak cerita kenapa kadang kadang kita rasa kita tak kena or tak match langsung dengan any 16 type ni tapi post kali ni tak meng izinkan hahaha. Nanti la weh aku cerita orang yang tak healthy, toxic bila auxiliary function dia tak develop. Bila stress kita berubah dari type kita jadi type lain (contoh aku ENTP tapi bila stress aku jadi INTJ) lol ada sebab dia kenapa tapi bukan post kali ni sorry. Bye thanks for reading.

15 January 2018

Geophysics USM

Assalamualaikum.

Hai hai. Hahaha. Jarang aku keluar cita baru kt blog ni tapi actually aku dapat request from iwanumie suruh buat post pasal kos geofizik ni.



Hahaha mesti ramai yang baca post pasal Geofizik tertanya tanya apa dah jadi kat akk ni hahah, senang ke belajar geophy. sorry sebab akak tak update langsung pasal study kat usm. I think dah tiba waktu utuk explain everything (sebab dah nak final year dah hahaha) pasal geofizik yg korang nak tahu. Maybe lepas ni dah kurang junior-junior text akak utk tanya pasal geophy haha

1. Geophysics belajar apa kak?

Okay nak tahu apa? Subjek ke? Nak tahu detail gila-gila ke? Hahaha. Tak delah, sebab ada je budak budak emel akak nak tahu detail sampai mintak lecture notes and past year semua hahah. Hebat tul research korang ni. Haha. Tapi bagus laa, so that tak menyesal kan. 4 tahun kot kalau study benda yg kita sangka kita minat tapi sebenarnya tak minat. Okay berbalik kepada subjek, haa ni dia subjek utk geophysics.

Sem 1
1) Physics I Mechanics
2) Physics III Wave, Vibration, Optics
3) Calculus
4) Physics Practical I
5) Geology I
6) Teras Keusahawanan
7) any subjek uni/ko k


Sem 2

1) Physics II Electricity and Magnetism
2) Physics IV Modern Physics
3) Vector Analysis
4) Geology II
5) Geology Practical
6) SHE ( Hubungan Etnik)
7) any subjek uni/ko k


Sem 3

1)Complex Analysis and Differential Equations
2) Meteorology I
3) Solid Earth Geophysics I
4) Exploration Geophysics I
5) Geophysics Practical
6) TITAS
7) any subjek uni/ko k


Sem 4

1)Geophysical Data Analysis
2) Solid Earth Geophysics II
3) Exploration Geophysics II
4) Geophysics Practical
5) any subjek uni/ko k


Sem 5

1)Introduction to Oceanography
2) Remote Sensing
3)Geophysics Project
4) any subjek uni/ko k
5) elektif/minor
6) FYP


Sem 6

1)FYP
2) Pilih nk ambik elektif/minor. Kena ckupkan unit


Sem 7

Pilih nk ambik elektif/minor. Kena ckupkan unit


Sem 8

minor/elektif/Industrial Training

2. Susah ke kak?

Hahaha bagi akak tak susah pun kalau nak dibandingkan dengan kos engineering ke apa. Sebab subjek subjek geophy ni membaca dan menghafaz je. Tak complex pecah kepala kira kira bagai. Just baca, paham then exam tulis essay. So nak skor dekan tu senang la. Tapi.. kalau tengok subjek first year, haaa yang tuu yang duk tarik pointer orang tu. Ramai yang graduate tak dapat first class honor tu sebab pointer first year. Sapa sapa yang masa first year dia dah dean, or 3.5 ke atas mcm tu kira dah ada peluang laa nak graduate geophysics with first class honor.

Tapi zaman korang senang kottt. Haha. Sebab since senior tahun dulu dulu sampai batch junior akak (kemasukan 2016/2017) memang nak skor susah. Tapi kemasukan batch junior yang baru baru ni, (sidang 2017/2018) nak cakap memang yang terpilih tu semua genius ke apa tk sure haahah. Tapi bagi dorang senang. Bayangkan final baru baru ni, hampir kebanyakan junior cakap calculus soo easy hahaha. I was like… Wow. Tak pernah lagi dalam sejarah orang hbs exam kata calculus easy, paling kuat pun dia kata “bole laa..” hahaha. Maybe sebab zaman junior yang sekarang format n silibus dah lain. Dulu paper calculus gabung dengan linear algebra. Sekarang linear algebra dah buang. So belajar calculus je and tak berat sangat dah.

Dari zaman ke zaman, dari zaman lecturer-lecturer geophysics ni jadi student lagi (lecturer geophysics kebanyakan grad from geophysics USM jugak) it’s not that easy to skor dean babehh (masa first year). Yang skor dean tu hanya yg lahir genius n rajin nak mmpos. Tapi tahun demi tahun, makin modern zaman tu, makin senang nk skor. Yang akak nampak beza junior batch 2017/2018 dengan zaman kitorang dulu (padahal jarak dua tahun je) is penglibatan dalam program utk kumpul point myCSD. 

Okay apa itu MyCSD? Erm, tahu kan every university ada kolej kediaman which is hostel la senang cita. Tapi kat USM tak panggil kolej kediaman (KK) ye.. USM panggil Desasiswa (Desa). Untuk USM and rasanya mmg kebanyakan university mengamalkan sistem kutip point merit utk dapatkan hostel for next year. Tapi kat USM bukan sekadar kutip seronok-seronok ye, nanti grad, sijil point MyCSD ni berguna dan laku. Dia ada catat top 10 program yang kita join. Rasanya uni lain tak de pun keluarkan sijil ni. USM je ada, sebab Apex kot. Ceh pepandai jee sbb apex hahaha. Tapi laku laa sijil tu. 

Ha pasal junior yg baru baru ni kan, bukan nak kata dorang tak terlibat langsung event university. Ada. Tapi program sekarang ni dah tak banyak. Compare dengan dulu, program sangat banyak. Dan maybe masa zaman kitorang sebab pengaruh senior jugak, dorang semua push junior join program sebab nanti tak dapat desa hahahah. Rumah sewa kat Penang semua mahal. Apartment pun sewa Rm1300 sebulan. Kalau dduk desa bayar for satu sem RM 500+ lebih je.

Masa zaman first year akak dulu. Uih tak boleh nak bawak bincang penat dia. Ye laa dah laa balik kelas ptg, pastu program senarombik, diskusi, cycling, campus tour la apa petang petang hahahaha. Yang bangang nya kami join. Padahal program kecik kecik semua tu tak wajib pun tapi masa zaman kitorang dia punya kejar point myCSD tu over gila hahahaha. Pengaruh senior punya psal lani. Hahaha. Satu program 2 point je dapat. Kalau jadi ajk program 4. Overall akak kumpul 160 point utk first year. Ramai yang 200 lebih. Satu sem ada 14 minggu. Dua semester ada 28 minggu. Jika akak join seminggu satu program, so 28minggu darab 2 point baru 56. Maksudnya apa tu hahaha. Berbelit belit pulak kira kira ni. Maksud nyaa dapat bayangkan tak dalam seminggu berapa program akk join sampai dapat 160. Pergh hampir everyday ada meeting, ada talk, ceramah. Memalam pulak tu. Penat pun pegi hahahaha. Pernah esok tu quiz tapi malam buang masa pegi meeting. Hahaha.

But junior zaman baru ni macam tak join dah program kecik kecik ni. So maybe itu salah satu faktor kenapa dorang lagi bijak. Sebab ada masa utk study hahaha. Kitorang dulu study tah ke mana, asyik busy aktiviti luar. Hahaha. Tapi akak syorkan korang kalau masuk USM, pegi laa join handle program. Penting nak keja nanti. Ada pengalaman kita lead a group. 

3. Geophy ni bole keja apa?

Hm, ini soalan paling femes akak dapat. Haha. Macam macam bidang bole lari sebenarnya Cuma dapat keja atau tak tuu rezeki la. Geophy ni selalu orang kerja under oil n gas company la. Geotechnical pun bole. Ada gak tanya bole ke keja bidang meteorology? Haa ya bole je cuma kerajaan beb. Kau fikir snang nak msuk. Hahah. 

Dulu akak memula konfiden je cakap geophy bole lari kerja bidang engineering. Then sampai satu hari tu akak baca pasal title Ir ni. Before nak mintak kerja as engineer ni, kena daftar under BEM dulu, sebab nanti company tak ambik sebab tk di iktiraf. Then akak pun buka laa web tengok cara daftar. Sekali ada syarat syarat dia yang mana kos geophy tak bole daftar under BEM. Means uk pikir, lahaii tak bole keja bidang engineering la ni sebab tak daftar BEM hahaha. Tapi lepas tanya supervisor akak, dia kata boleh je. Dulu pun dia pun keja company engineering before jadi lecturer. Cuma title Ir tu maybe kena ambik exam dia ke pa tak sure la. Jangan tanya senang dapat keja tak. Akak tak tahu. Sebab akk masih student hahaha. 

4. Geophysics sama ke dengan Geology?

Allahu. Ini pun antara soalan femes jugak. Hm. Ikut application dia terbalik. Seorang geology akan pergi ke suatu site, drilling or atau buat kerja physical dan dapat nampak secara visible the model of the earth. Lepastu pulang ke office, bring the knowledge pasal subsurface of the earth and do some calculation untuk dapatkan data which computer could recognize. Calculation yg akak cakap tu we called it forward modelling yang mana bukan kira manually.  

Geophysics ni terbalik. Kita pergi site, ambik data (bukan manually ye, computer yang kira) pulang ke office dengan data do some calculation (inverse modelling) dan dapatkan model of the earth.


Forward modelling - Dari model kepada data
Inverse modelling - Dari data kepada model

Means model of the earth adalah interpretation dan based analysis sahaja. Its ambiguous. Mesti korang pelik kan, pegi site bawak comp ke. Hahaha. Ye. Bawak computer. Tapi jangan la bayangkan bawak pc semua tu ya hahaha. Bawak instrument geophysics. Contoh ? 


Kita connect wire wire semua bagai dari bumi (tanah) ke instrument ni. Then auto data calculate by itself. Balik office ccuk pendrive je utk transfer data. Yang akak terang ni hanya analogy sahaja utk bagi paham dan nampak. Japgi korang pergi tanya budak geology pulak pasal forward modelling ke apa entah dorg paham ke tidak. Ahhaha. Ini mcm theory dari akak sahaja. 

Dari segi silibus? Hm, I think ada banyak different jugak. Sebab geophysics belajar banyak bidang dan geology memang pure geology sahaja. Dorg belajar detail pasal geologi selama 3 tahun setengah but geophysics belajar basic geology setahun sahaja. Kalau nak tahu detail geologi bole ambik subjek elektif advanced geology. 

5. Pointer saya lepas ke?

At least 3.6 ke atas tu pun akak tak berani jamin la. Dia tk bole nak cakap jugak sebenarnya sebab ada je pointer 3.4 mcm tu dapat. Rezeki. Zaman sekarang kalau nk betul betul secure 3.7 okay laa. Dulu sekali intake 20 orang mcm tu, tapi batch junior 2017/2018 ni 27 orang. Ramai laa. Dah tak jadi kumpulan kecil. Dan mostly semua yg terpilih atas 3.5. 

So itu je kot. Nak tanya apa apa boleh laa contact akak ye. Whatsapp je ok. Bye! 

6. UPDATE

Some students asked me to give them advice "Should I go to Geophysics instead this course or this course.." Lol I dunno. Its you. Depends on you. I dont have any advice but you all can read 'review' about geophysics from my batch and juniors.

My batch
Juniors

14 January 2017

Kenapa Dia Bagi Mixed Signal

So, I don’t know where to start sebenarnya. This post is for girls, tapi kalau you laki and nak baca pun okay ja, tak dak masalah.

This article is utk gegirls yang fall in love with a guy and that guy shows you sign he likes you too tapi bila you try to make one step ke depan then he suddenly pergi. He suddenly push you away. Tiba-tiba dia suruh you move on. Tapi bila you dah try move on, his behaviour opposite dengan apa yang dia cakap. He keeps staring at you when you are not looking. Dia punya action tunjuk yang dia interested in you, tapi mulut dia cakap yang dia tak nak you and “go away from me”. Its kinda weird and frustrated right? Kita pulak kena guess apa yang dia fikir. Kita pulak pening kepala fikir pehal dia behaves macam tu.
So gegirls sekalian, don’t worry cause I do have the answers.

Jawapan dia… “He’s not meant to be with you”.


Aaaa I know ayat tu susah nak telan sebenarnya cause that guy seems so perfect to you kan, and dalam hati you keep telling he’s the one. Even laki tu cakap, “saya tak nak awak, I will not getting married with you someday” tapi hati you keep cakap he’s the one that I want and I know he is. Even you cakap, “okay I move on” tapi jauh di sudut hati tuu, you’ll still thought that he’s the one that fit you right.

And lagi pening kepala that guy give you a mixed signal. Yes, when a man in love its obvious. Nampak clearly yang dia suka you even he didn’t admit it. You tak perlu tanya pun dia suka you tak, sebab memang obvious. And you’ll be like searching around in google “sign he love me” “how to know he love me” utk reassure yourself kannn? Yes he loves you girls. Tak perlu pening kepala google banyak banyak utk teka dia suka you ke tak. Yes dia suka you. Tapi maybe you’ll be like why he let me go. Why he didn’t put any effort to make me stay. Why he asked me to go away if he likes me? Sebenarnya ada banyak possibilities for these questions. Bole jadi gila jugak cari jawapan dia sebab not all men are same. People are different.

And day by day, my theory on that questions keep changing and changing cause I keep reading a lot of articles kat google. As I say, men are different, so utk jawab persoalan tu, akan banyak theory keluar sebenarnya. Theory means, you just guess with some evidence you have tapi the real answers you don’t know. You nak tau, you kena ask dia la. Tapi biasa la, laki macam ni selalu nya akan manipulate kan benda tu and of course mati mati dia tak kan mengaku dia suka you.

So my theories for this problem are:

#1 HE SCARES OF LOVE


At first I read an article about “Someone who scares of love” and banyak la research aku buat pasal ni. That article cakap pasal, ada orang jenis yang takut dengan perasaan cinta. Bila dia rasa cinta dia akan run away. Bila dia rasa that relationship is getting too serious, dia akan pull away. And fear of intimacy ataupun rejection tu sangat la susah nk overcome sebenarnya. Benda tu macam utk protect diri kita from getting hurt. Dia macam put wall supaya orang yang tu tak deeply masuk ke dalam hati dia sebab dia takut kalau dia telampau sayang perempuan tu, maybe one day dia akan hurt diri dia. And I’ve been read, ada satu perempuan ni dia dah kawin, tapi bila dia rasa hurt, angry, confused or scared dia akan withdraw from husband dia, dan dia taktau kenapa dia macam tu. Weird kan orang macam ni? Tak pun sebenarnya, Love make us vulnerable. Love is an emotion that leaves you totally exposed utk getting hurt.

#2 HE IS EGO


Ohh yang ni the best article I read. Dia cakap lelaki macam ni sebenarnya ego. Orang lelaki di program utk kejar perempuan. Dia akan buat apa sahaja utk prove kan yang dia bole dapatkan perempuan tu. Tapi bila perempuan tu dah tunjuk interest dekat dia, so dia dah tak da benda nak prove kan. And he also fears commitment so apa yang dia buat is he pulled away from you and cari perempuan lain utk boostkan ego dia balik. Dia kena kejar perempuan baru dia rasa alive. Selalu nya lelaki mcm ni insecure skit org nya. And kalau you kejar dia you memang silap besar. Don’t chase a men. Men are program to chase a girl, so what you have to do is pulled away from him too. If he meant to be with you, dia akan cari you balik. But if he don’t then you should move on.

#3 HE IS IN EMOTIONAL UNAVAILABLE STATE


Aaaaa research pasal ni have change me, change my mind, change everything. Seriously I started to hate men because of this. So what is emotional unavailable (EU) man means?

Here are the sign your man is an EU:

1. Dia main game tarik tali. Bila you pulled away dia rasa mcam nk you, tapi bila you show interest, dia lari dari you.

2. Dia suka you, but dia main kat shallow part ja. Maksudnya dia tak berapa open sangat dengan you. Dia tak pernah pun cerita pasal family dia, future plan dia, dreams dia. Dia tak bwak you pegi deeply la dalam hati dia. Dia tak nak pun you kenal kawan kawan dia, family dia, and dia pun tak nak kenal family you or your friends. Maksud nya he loves physically but not emotionally.

3. Dia selalu avoid conflict. Bila ada masalah dia akan manipulate benda tu and elakkan benda tu jadi besar. Dan yang bestnya dia buat you rasa bersalah and put on blame on you on that problem. Dia cakap you are the one banyak drama. Pastu dia avoid you then you will be confused by yourself sampai you sendiri terfikir “eh salah aku ke? Apa yang aku dah buat tiba-tiba tak nak aku?”

4. Dia lebih prefer have long distance relationship, or texting. Dia tak pernah pun put an effort utk jenguk you kat tempat you. Even if you come to his place dia takkan bawak you pergi rumah dia ke, or bawak jumpa kawan-kawan dia and lagi prefer pegi tempat yang his circle and family tak jumpa.

5. Dia menghilang beberapa hari. Tiba tiba je last seen whatsapp sampai dua tiga hari tak on. He is avoiding you!

6. Seduce you tapi janji kosong. Cakap sayang tapi action tak tunjuk sayang. Dia mcm give you mixed signal.

Lelaki macam ni sebenarnya not intentionally nak hurt you pun. They just can’t love a woman in healthy way, dia tk reti kot nak ada happy relationship. And I do read a research, an EU man are afraid of being clung and controlled by feminine energy. Dorg tak tau pun dorg tengah in EU state, atau pun they just couldn’t admit it. And mostly this guy prefer sex without love.

You can read more dekat google pasal emotionally unavailable man, banyak sangat. Ada satu komen kt article tu, satu perempuan ni, dia dah kawin dengan suami dia 5 tahun dah and selama 5 tahun tu, suami dia sekejap sayang dia tapi kadang kadang avoid dia, pastu run away tak nak cakap dengan dia. Pastu okay balik. And keep repeat, repeat and repeat. Perempuan tu rasa tersiksa bila suami dia menjauh dari dia. Rasa mcam tak disayangi. And I feel really hate this kind of man tambah-tambah baca komen kat article kat google. Rasa marah sangat. Rasa mcm lelaki mcm ni tak patut hidup, meng suffer hati perempuan ja.

Being an EU person actually is not a bad thing. It’s called self-defence. You try to avoid your heart from getting hurt, but unintentionally you hurt someone else.
I made a lot reading about this, sampai la I found an article said “if you are EU girl, you will fall in love with EU man” then I thought by myself, “aku ni EU girl ke?” (Since I have fall in love with EU man before) so I checked one by one all the sign of EU person.

Terdiam aku. Yes. I’m EU woman.

Selama ni, I research, read pasal EU man, benci EU man, put a blame on man, tapi sebenarnya I’m the one that become EU. Aku research pasal diri aku. Sebenarnya lepas aku break up with my ex-boyfriend masa 2012, sejak tu I said to myself yang I will not be in any relationship even though I love that person so much. I just want to be friend and kalau ada jodoh kawin. So selama ni memang I close my heart from any man, and I’m afraid of falling in love again.

Ramai laa laki that I’ve reject. Ada satu laki tu dia suka gila aku, sampai pernah datang beraya rumah aku hahaha but lastly aku reject dia. Kesian dia. And satu laki ni study kolej dekat dengan matrik aku. Dia tunjuk la effort yang dia nak aku, tapi aku je main shallow part dengan dia. Dia siap sanggup sewakan kereta and bawak pegi KB Mall. Tapi time tu berteman laa. Bukan a date ye. Dia kenal-kenal ngn abg aku siap lepak-lepak sekali semua. Tapi akhirnya I’m avoiding him. Kesian la. Bukan aku sengaja patahkan hati dia ke apa. Just I don’t feel the same towards him and I don’t want my heart to be hurt again. I put a wall and just find a platonic love. In order untuk jaga hati aku dari kecewa, tanpa sedar aku kecewakan ramai hati orang lain. Sebab tu ada orang kaitkan EU ni dengan narcissist.

So mesti gegirls2 semua tertanya, macam mana nak buat EU man jadi emotionally available (EA)? Mcam mana nk buat laki yang tak open, main shallow part ni open dengan you and love you deeply? What should you do? The answer is nothing. Run. RUNNNNNN! Run away from this kind of man. You’ll hurting yourself if you stay with him. Nothing can change him. EU man can only be an EA man bila dia jumpa the right girl. If he can’t be EA with you, he just not meant to be with you, that’s it. Stop cari macam mana nak buat dia sayang you deeply, because he will not.

Loving someone ni macam bahan kimia. You take one substance and you combine with another, then voila! Its compatible. You can’t force someone to love you. Dia sendiri dia. Once an EU guy meet the right girl, dia sendiri taktau kenapa wall dia pecah, dia sendiri taktau kenapa dia cerita secrets dia, future plan dia, dreams dia, being vulnerable to that girl. Dia sendiri taktau kenapa dia bole love that girl so deeply. So stop searching how to make your man love you deeply, he just can’t because you’re not the right person. Awak bukan jodoh dia, paham tak. Stop cari jawapan dia.

Tapi I think theory yang mengatakan EU person can become EA person when they meet the right person ni berjaya utk orang lelaki je kot. Sebab I’m EU girl, and setelah 4 years I close my heart to any man but then I met a man and dengan mudah nya he break my wall yang aku bina selama ni. Aku pun taktau kenapa aku bole open dengan dia, cerita segala rahsia kat dia. Tapi akhirnya he’s just not meant to be with me. So I guess orang laki je kot. Why? Sebab orang lelaki ni ada ability to differentiate between infatuation and love but girls don’t.

Move on girls. If a man give you a mixed signal meaning that he just not meant to be with you. The right person won’t treat you like that. Cuba-cuba laa google “how it is feel to meet the right person” banyak sangat experience orang yang dah kawin ni, dorg cerita dalam article dorg. Read. You will feel tak sabar gila nak jumpa the right person hahaha.

Bila aku dah besar ni, aku baru sedar yang love is about letting go the person that you love. Tak semestinya you sayang orang tu, you have to be with him. He might got a lot of similarities with you, share the same feeling but if both of you not are compatible to be together nothing can change it. Compatible doesn’t mean “ohh dia dgn aku ada banyak persamaan, our communication is good, and bla bla..” semua laa alasan you nak kata you berdua serasi. No. itu compatible to be friend tapi if both of you tak da value yang sama dalam life mean you’re not meant to be married with him.

Marriage is about achieving the same goal together. Without that person, you can’t achieve it by yourself. So ask yourself what is your goal? What do you value in your life? Is it same with him?

Alright, sorry this article quite long but this is for girls yang confused dengan lelaki yang keep give mixed signal. Conclusion nya if he give a mixed signal, he just not meant to be with you. Lupakan. Life is too short to fall in love with someone that doesn’t love you loudly. Redha. Macam mana nak tau hati dah redha? Bila you stop tanya soalan soalan dan soalan. Sometimes laki tu tak bagi mixed signal pun, dia dah cakap NO so its clear to be NO.  Tapi you keep rasa macam dia give you a mixed signal sebab you so desperately want the answer to be yes, and sebab tu you will hold anything you find to tell yourself the answer is yes even though he say no. Better find yourself and love yourself more girls.

20 August 2015

Cara Pemilihan Sistem UPU

Assalamualaikum


Haii, seperti dijanjikan post yang lepas, pasal kos geofizik,  harini im gonna share analisis pemilihan UPU 2015 dan tips cara pilih UPU dengan betul. Btw, analisis ni ada berdasarkan beberapa orang aku yg aku kenal dan aku ada ic diorang so sebab tu aku bole semak pemilihan upu dan result diorang. So korang hati hati simpan ic korang jgn sampai member ambik gambar simpan dalam fon :P. Btw lupa nak bagitau. Semua pelajar pelajar dibawah adalah daripada modul 2 dekat matrik makna kata tak ambik biologi. :)

PELAJAR 1 - CGPA 3.36

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA PENGIMEJAN DIAGNOSTIK DAN RADIOTERAPI DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (SAINS PEMUTUSAN)
UUM
Pilihan 4
SARJANA MUDA PENGIMEJAN PERUBATAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 5
SARJANA MUDA FARMASI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA
UiTM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 8
SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) SAINS AKTUARI (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS (KIMIA INDUSTRI)
UTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (KIMIA) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA OPTOMETRI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 1 ni memang aku nak marah tengok cara dia pilih. Sebab? Cer tengok pilihan 2,4,6,12 dia. Modul 2 tak ambik bio sedangkan dekat panduan UPU syarat dia kena bio untuk 4 kos tersebut. Pilihan 5 dia FARMASI. Korang tak tau Farmasi utk budak 4flat je kalau kat UTM? So paling cikai pon dekat UiTM result cgpa mesti 3.6 keats. Kenapa aku berani cakap 3.6 ? Sbb kawan aku punya kakak result dia 3.68 dan dapat farmasi dekat UiTM. So korang rasa pelajar 1 punya result UPU apa? Yes. Pilihan 3. Sebelum result keluar pun aku dh agak dia dpt pilihan 3. 


PELAJAR 2- CGPA 3.38

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA - GAS)
UTM
Pilihan 3
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (AWAM)
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 8
SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DAN PROSES (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KIMIA (KEPUJIAN) (PROSES KIMIA INDUSTRI)
UniMAP

Yang ni jenis demand nak Research University. Kalau boleh nak letak UPM, UTM semua. Adik adik. Kalau nak RU sekali pun, tengok result dik. 3.5 pun tak jamin lagi boleh dapat. Buat pengetahun semua oil n gas UTM ambik budak 4flat sahaja. Kalau nak jugak RU kena mintk kos yang tak ramai orang nak. Tapi kalau jenis nak engineering jugak maybe kena pilihan engineering yang orang tak berapa familiar. Contoh Kejuruteraan Geomatik. Tapi kawan aku yang dapat kos geomatik dekat UTM ni pointer cgpa 3.6 keats jugak. Makna kata kalau korang rasa pointer korang bawah 3.5 jangan mintk bebanyak RU dekat UPU. Setakat nak try utk satu pilihan daripada 12 its okay. Pelajar 2 telah terpilih utk pilihan 9.

PELAJAR 3- CGPA 3.56

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KIMIA)#
UKM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 4
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PERINDUSTRIAN
UPM
Pilihan 6
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR SAINS BAHAN
UPM
Pilihan 8
BACELOR KEJURUTERAAN (PROSES DAN MAKANAN)
UPM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UMP
Pilihan 12
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UTM

Pelajar 3 demand nak UPM sebab tu bole nampak kebanyakan UPM. Kalau tengok pointer bole laa kalau nak engineering. TAPI! Pelajar 3 tak dapat kos kejuruteraan. Sebab ? Masa batch aku terlampau ramai yang nak UPM. Cana aku tau? Hahaha tanya laaa. Dalam kuliah kejap kejap aku pusing sana sini tanya "Kau mintk apa doe kat UPU?" Dan kebanyakkannya semua nak UPM. So pelajar 3 telah terpilih untuk pilihan 7. So adik adik tak semestinya pointer korang 3.5 keats bole dapat pilihan pertama kay?

PELAJAR 4- CGPA 3.20

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
BACELOR SAINS (DIETETIK)#
UPM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANAMUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (MATEMATIK)#
UKM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANAMUDA DIETETIK DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ELEKTRIK (KUASA ELEKTRIK) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA DIETETIK (KEPUJIAN)
UniSZA
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 11
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 12
SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN DENGAN KEPUJIAN (INSURANS) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 4 mempunyai penyakit macam pelajar 1, tak baca panduan. Pilihan 2,4,7 adalah untuk pelajar yang ambik bio. Rugi 3 pilihan kena reject mcm tu jaa. Pelajar 4 rugi sebab pointer dia boleh lagi laa kalau nak try engineering dekat UMP ke, UniMap ke. Tapi dia dapat kos Teknologi Kejuruteraan. Yes pilihan 6. Anyway nak bagitau Teknologi Kejuruteraan tak sama dengan Kejuruteraan. Mohon adik adik yang isi UPU baca betul betul. Apa yang beza nya? Pls read this blog. Perbezaan Teknologi Kejuruteraan dan Kejuruteraan

PELAJAR 5- CGPA 3.18

Pilihan 1
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (PEMBUATAN)#
UKM
Pilihan 2
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MEKANIKAL - PEMBUATAN)
UTM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AUTOMOTIF (PROGRAM KERJASAMA DENGAN KARLSRUHE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES)
UMP
Pilihan 5
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN PEMBUATAN
UMP
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KEJURUTERAAN ELEKTRONIK)
USIM
Pilihan 8
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 9
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (TEKNOLOGI PENYELENGGARAAN) DENGAN KEPUJUIAN
UTeM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN PEMBUATAN (PROSES DAN TEKNOLOGI) DENGAN KEPUJIAN
UTeM

Pelajar 5 dapat interview UKM pilihan 1 tapi result UPU tak menyebelahi iv. Sebab? Interview panggil masa result pspm 2 tak keluar lagi. Result pspm 1 dia 3.58 sebab tu dia dipanggil. Tapi bila result pspm 2 keluar, cgpa jadi rendah sbb pspm 2 rendah. So jangan harap sangat bila pihak interviewer senyum mcm nk ambik kau masuk at last tak dpt. 

Edit : sorry yee sebenarnya akak pun tak sure whole pointer memainkan peranan atau tidak sbb kalau kos interview based on interview session tu sendiri. Kemungkinan tengok total cgpa kemungkinan tidak.

Pelajar 5 dah rugi satu ruangan UPU sebab masa SPM dia tak ambik bahasa arab. So kenapa dia bole letak pilihan 7 untuk USIM? Ye ini kes tak baca panduan dan syarat dulu. Beli pin terus register UPU then pilih. So result pelajar 5, dia diterima masuk untuk pilihan 6.

PELAJAR 6- CGPA 3.49

Pilihan 1
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 2
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AERONAUTIK (PENYENGGARAAN PESAWAT TERBANG) DENGAN KEPUJAN#
UTHM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTeM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (PETROLEUM)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KOMPUTER (KEJURUTERAAN PERISIAN) DENGAN KEPUJIAN
UMP
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) (KEJURUTERAAN AWAM)
UniMAP
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS GUNAAN (TEKNOLOGI MARITIM)
UMT
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN ELEKTRIK DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM
UMP

Pelik jugak sebab tak ramai orang semenanjung nak letak UMS pilihan pertama. Tapi orang cakap kalau kau tak nak UMS or UNIMAS, jangan letak pilihan atas sebab konfom dapat. Tapi sebenarnya pelajar terpilijh utk plihan kedua. So adik adik jgn tekejut kalau pointer 3.5 pon but still tk dpt UMS. kejuruteraan kimia memang course hotz. ramai yg mohon. Btw UTM petroleum budak 4flat je dpt. Kalau nak try jugak bole letak pilihan pertama jangan jadi mcm pelajar 6 UPM n UTM kat bawah. So ending dengan dapat result UPU pilihan ke 2.

Okay lahh takat tu je analisis dr aku. Malas nk key in bebanyak. Haha. Korang yang mohon UPU tu akk mohon sangat sangat bukak portal UPU dekat bahagian menu ada dia tulis IPTA pastu ambik panduan U. Kalau tak jumpaa haaaa nah link


https://online.mohe.gov.my/upu/epanduan/syarat/vMenuSyarat.php?jenprog=stpm


Okay assalamualaikum. Before choose pikir betul betul okay.

Do read : Geophysics USM