15 January 2018

Geophysics USM

Assalamualaikum.

Hai hai. Hahaha. Jarang aku keluar cita baru kt blog ni tapi actually aku dapat request from iwanumie suruh buat post pasal kos geofizik ni.



Hahaha mesti ramai yang baca post pasal Geofizik tertanya tanya apa dah jadi kat akk ni hahah, senang ke belajar geophy. sorry sebab akak tak update langsung pasal study kat usm. I think dah tiba waktu utuk explain everything (sebab dah nak final year dah hahaha) pasal geofizik yg korang nak tahu. Maybe lepas ni dah kurang junior-junior text akak utk tanya pasal geophy haha

1. Geophysics belajar apa kak?

Okay nak tahu apa? Subjek ke? Nak tahu detail gila-gila ke? Hahaha. Tak delah, sebab ada je budak budak emel akak nak tahu detail sampai mintak lecture notes and past year semua hahah. Hebat tul research korang ni. Haha. Tapi bagus laa, so that tak menyesal kan. 4 tahun kot kalau study benda yg kita sangka kita minat tapi sebenarnya tak minat. Okay berbalik kepada subjek, haa ni dia subjek utk geophysics.

Sem 1
1) Physics I Mechanics
2) Physics III Wave, Vibration, Optics
3) Calculus
4) Physics Practical I
5) Geology I
6) Teras Keusahawanan
7) any subjek uni/ko k


Sem 2

1) Physics II Electricity and Magnetism
2) Physics IV Modern Physics
3) Vector Analysis
4) Geology II
5) Geology Practical
6) SHE ( Hubungan Etnik)
7) any subjek uni/ko k


Sem 3

1)Complex Analysis and Differential Equations
2) Meteorology I
3) Solid Earth Geophysics I
4) Exploration Geophysics I
5) Geophysics Practical
6) TITAS
7) any subjek uni/ko k


Sem 4

1)Geophysical Data Analysis
2) Solid Earth Geophysics II
3) Exploration Geophysics II
4) Geophysics Practical
5) any subjek uni/ko k


Sem 5

1)Introduction to Oceanography
2) Remote Sensing
3)Geophysics Project
4) any subjek uni/ko k
5) elektif/minor
6) FYP


Sem 6

1)FYP
2) Pilih nk ambik elektif/minor. Kena ckupkan unit


Sem 7

Pilih nk ambik elektif/minor. Kena ckupkan unit


Sem 8

minor/elektif/Industrial Training

2. Susah ke kak?

Hahaha bagi akak tak susah pun kalau nak dibandingkan dengan kos engineering ke apa. Sebab subjek subjek geophy ni membaca dan menghafaz je. Tak complex pecah kepala kira kira bagai. Just baca, paham then exam tulis essay. So nak skor dekan tu senang la. Tapi.. kalau tengok subjek first year, haaa yang tuu yang duk tarik pointer orang tu. Ramai yang graduate tak dapat first class honor tu sebab pointer first year. Sapa sapa yang masa first year dia dah dean, or 3.5 ke atas mcm tu kira dah ada peluang laa nak graduate geophysics with first class honor.

Tapi zaman korang senang kottt. Haha. Sebab since senior tahun dulu dulu sampai batch junior akak (kemasukan 2016/2017) memang nak skor susah. Tapi kemasukan batch junior yang baru baru ni, (sidang 2017/2018) nak cakap memang yang terpilih tu semua genius ke apa tk sure haahah. Tapi bagi dorang senang. Bayangkan final baru baru ni, hampir kebanyakan junior cakap calculus soo easy hahaha. I was like… Wow. Tak pernah lagi dalam sejarah orang hbs exam kata calculus easy, paling kuat pun dia kata “bole laa..” hahaha. Maybe sebab zaman junior yang sekarang format n silibus dah lain. Dulu paper calculus gabung dengan linear algebra. Sekarang linear algebra dah buang. So belajar calculus je and tak berat sangat dah.

Dari zaman ke zaman, dari zaman lecturer-lecturer geophysics ni jadi student lagi (lecturer geophysics kebanyakan grad from geophysics USM jugak) it’s not that easy to skor dean babehh (masa first year). Yang skor dean tu hanya yg lahir genius n rajin nak mmpos. Tapi tahun demi tahun, makin modern zaman tu, makin senang nk skor. Yang akak nampak beza junior batch 2017/2018 dengan zaman kitorang dulu (padahal jarak dua tahun je) is penglibatan dalam program utk kumpul point myCSD. 

Okay apa itu MyCSD? Erm, tahu kan every university ada kolej kediaman which is hostel la senang cita. Tapi kat USM tak panggil kolej kediaman (KK) ye.. USM panggil Desasiswa (Desa). Untuk USM and rasanya mmg kebanyakan university mengamalkan sistem kutip point merit utk dapatkan hostel for next year. Tapi kat USM bukan sekadar kutip seronok-seronok ye, nanti grad, sijil point MyCSD ni berguna dan laku. Dia ada catat top 10 program yang kita join. Rasanya uni lain tak de pun keluarkan sijil ni. USM je ada, sebab Apex kot. Ceh pepandai jee sbb apex hahaha. Tapi laku laa sijil tu. 

Ha pasal junior yg baru baru ni kan, bukan nak kata dorang tak terlibat langsung event university. Ada. Tapi program sekarang ni dah tak banyak. Compare dengan dulu, program sangat banyak. Dan maybe masa zaman kitorang sebab pengaruh senior jugak, dorang semua push junior join program sebab nanti tak dapat desa hahahah. Rumah sewa kat Penang semua mahal. Apartment pun sewa Rm1300 sebulan. Kalau dduk desa bayar for satu sem RM 500+ lebih je.

Masa zaman first year akak dulu. Uih tak boleh nak bawak bincang penat dia. Ye laa dah laa balik kelas ptg, pastu program senarombik, diskusi, cycling, campus tour la apa petang petang hahahaha. Yang bangang nya kami join. Padahal program kecik kecik semua tu tak wajib pun tapi masa zaman kitorang dia punya kejar point myCSD tu over gila hahahaha. Pengaruh senior punya psal lani. Hahaha. Satu program 2 point je dapat. Kalau jadi ajk program 4. Overall akak kumpul 160 point utk first year. Ramai yang 200 lebih. Satu sem ada 14 minggu. Dua semester ada 28 minggu. Jika akak join seminggu satu program, so 28minggu darab 2 point baru 56. Maksudnya apa tu hahaha. Berbelit belit pulak kira kira ni. Maksud nyaa dapat bayangkan tak dalam seminggu berapa program akk join sampai dapat 160. Pergh hampir everyday ada meeting, ada talk, ceramah. Memalam pulak tu. Penat pun pegi hahahaha. Pernah esok tu quiz tapi malam buang masa pegi meeting. Hahaha.

But junior zaman baru ni macam tak join dah program kecik kecik ni. So maybe itu salah satu faktor kenapa dorang lagi bijak. Sebab ada masa utk study hahaha. Kitorang dulu study tah ke mana, asyik busy aktiviti luar. Hahaha. Tapi akak syorkan korang kalau masuk USM, pegi laa join handle program. Penting nak keja nanti. Ada pengalaman kita lead a group. 

3. Geophy ni bole keja apa?

Hm, ini soalan paling femes akak dapat. Haha. Macam macam bidang bole lari sebenarnya Cuma dapat keja atau tak tuu rezeki la. Geophy ni selalu orang kerja under oil n gas company la. Geotechnical pun bole. Ada gak tanya bole ke keja bidang meteorology? Haa ya bole je cuma kerajaan beb. Kau fikir snang nak msuk. Hahah. 

Dulu akak memula konfiden je cakap geophy bole lari kerja bidang engineering. Then sampai satu hari tu akak baca pasal title Ir ni. Before nak mintak kerja as engineer ni, kena daftar under BEM dulu, sebab nanti company tak ambik sebab tk di iktiraf. Then akak pun buka laa web tengok cara daftar. Sekali ada syarat syarat dia yang mana kos geophy tak bole daftar under BEM. Means uk pikir, lahaii tak bole keja bidang engineering la ni sebab tak daftar BEM hahaha. Tapi lepas tanya supervisor akak, dia kata boleh je. Dulu pun dia pun keja company engineering before jadi lecturer. Cuma title Ir tu maybe kena ambik exam dia ke pa tak sure la. Jangan tanya senang dapat keja tak. Akak tak tahu. Sebab akk masih student hahaha. 

4. Geophysics sama ke dengan Geology?

Allahu. Ini pun antara soalan femes jugak. Hm. Ikut application dia terbalik. Seorang geology akan pergi ke suatu site, drilling or atau buat kerja physical dan dapat nampak secara visible the model of the earth. Lepastu pulang ke office, bring the knowledge pasal subsurface of the earth and do some calculation untuk dapatkan data which computer could recognize. Calculation yg akak cakap tu we called it forward modelling yang mana bukan kira manually.  

Geophysics ni terbalik. Kita pergi site, ambik data (bukan manually ye, computer yang kira) pulang ke office dengan data do some calculation (inverse modelling) dan dapatkan model of the earth.


Forward modelling - Dari model kepada data
Inverse modelling - Dari data kepada model

Means model of the earth adalah interpretation dan based analysis sahaja. Its ambiguous. Mesti korang pelik kan, pegi site bawak comp ke. Hahaha. Ye. Bawak computer. Tapi jangan la bayangkan bawak pc semua tu ya hahaha. Bawak instrument geophysics. Contoh ? 


Kita connect wire wire semua bagai dari bumi (tanah) ke instrument ni. Then auto data calculate by itself. Balik office ccuk pendrive je utk transfer data. Yang akak terang ni hanya analogy sahaja utk bagi paham dan nampak. Japgi korang pergi tanya budak geology pulak pasal forward modelling ke apa entah dorg paham ke tidak. Ahhaha. Ini mcm theory dari akak sahaja. 

Dari segi silibus? Hm, I think ada banyak different jugak. Sebab geophysics belajar banyak bidang dan geology memang pure geology sahaja. Dorg belajar detail pasal geologi selama 3 tahun setengah but geophysics belajar basic geology setahun sahaja. Kalau nak tahu detail geologi bole ambik subjek elektif advanced geology. 

5. Pointer saya lepas ke?

At least 3.6 ke atas tu pun akak tak berani jamin la. Dia tk bole nak cakap jugak sebenarnya sebab ada je pointer 3.4 mcm tu dapat. Rezeki. Zaman sekarang kalau nk betul betul secure 3.7 okay laa. Dulu sekali intake 20 orang mcm tu, tapi batch junior 2017/2018 ni 27 orang. Ramai laa. Dah tak jadi kumpulan kecil. Dan mostly semua yg terpilih atas 3.5. 

So itu je kot. Nak tanya apa apa boleh laa contact akak ye. Whatsapp je ok. Bye! 

25 December 2017

Who Am I?

Thanks kepada semua dari kawan sekolah, matrik and uni yg terlibat dalam research aku utk post kali ni hahahah. Sebenarnya aku mencari cari siapa diri aku sebenarnya. Setahun jugak. Dari tahun lepas sampai la 2017 nak tutup tirai dah baru aku jumpa jawapan dia. The problem is I dont know what is my problem. hahaha k k tak. The problem is aku tak paham kenapa aku pelik. Aku selalu fikir aku ni crazy ke, ada masalah mental ke cemana. hahaha. Kepada yang tgh baca, this post akan membuat you rasa bosan sikit sebab it's all about theory and concept.

The question is WHY PEOPLE JUST DONT UNDERSTAND ME??

Aku cari google, orang kata "Kalau you selalu rasa orang tak paham you, sebenarnya you yang tak paham diri you." Okay fine, aku kata takpa, aku nak cari sapa aku, mungkin aku yang tak kenal diri aku. Pernah dengar tak orang kata, "kalau nak kenal perangai seseorang tu, tengok kawan kawan dia" So, aku reflect balik semua orang yang pernah singgah dah dlm life aku, yang mmg ada connection dengan aku. yang aku sangat selesa to be vulnerable around. Dekat sekolah aku jumpa ramai org yang 'click' dengan aku, masuk matrik pun sama. Tapi yang pelik nya dekat uni jarang nak jumpa. Aku start rasa "I am at the wrong place", "I should choose UTM over USM, I should have follow my heart" hahahaha. Ye bila aku rasa macam aku alien disitu, aku rasa aku tak boleh join dgn ramai orang, aku rasa tak de chemistry. So aku mula fikir aku berada di tempat yang salah, path yang salah.

Tapi dalam masa yang sama aku perhati kan jugk org yang rapat dengan aku, orang yang boleh go deep dgn aku. Kenapa dia senang paham aku, why we are click but not with the others. So aku buat research by observing ppl around me and reading those particular articles. Aku kaji benda ni dari semua sudut. Gila kan hahaha.

1. Otak Kanan Otak Kiri


Best doh buat research pasal benda ni hahaha hbs semua org aku observe. Aku pernah buat test, dan aku dapat left brain. So aku cari pattern orang yang rapat dengan aku dan kebanyakan nya mmg aku hanya boleh join dgn left brain saja. Dan aku mula conclude, Ohhh maybe orang left brain cara fikir dia sama dgn aku so sebab tu kitorang bole join. Tapi tak jugak, sebab aku perhatikan 80% bdk perempuan classmate aku semuanya otak kanan and one of them is my close friend. So theory pasal left brain right brain tak boleh pakai.


Oh yaaa btw, aku tak suruh pun dorg buat test brain ni utk check, aku cuma observe by tengok senyuman orang tu, gaya rambut org tu, dan cara pakai shawl. Tapi benda ni tak accurate sangat, this is only my theory. Aku pernah pegi ceramah, dia kata setiap orang, wajah dia akan ada sebelah tu cantik, ataupun aura dia menyerlah sebelah situ.

Contoh macam perempuan ni. Nampak mcm sebelah kanan lagi cantik n ceria kan? Tapi kenapa sebelah kanan lagi cantik? Sebab dia banyak senyum sebelah kanan, means senyuman dia agak senget sikit. So disini aku conclude kan orang otak kanan senyum dia more to sebelah kanan. Macam aku bagitau tadi, ini hanyalah theory aku sahaja. Boleh jadi salah. alright.

Next, pasal shawl. 

Tudung purple tu my friend, and she is a right brain. Macam mana nak tgk? Tgk dia flip shawl dia sebelah mana. Nampak tak kerongsang dekat telinga tuu hahaha. On the right, riteee? And me on the left. So aku conclude kan orang yang flip tudung dia sebelah kanan, mempunyai otak kanan. Tapi tak boleh pakai gak teori ni hahah, sbb kdg2 orang tu mmg dah selesa flip sebelah situ atau dia pakai instant shawl. 

Kalau orang lelaki macam mana pulak? hahaha. Tengok rambut dia, dia sikat sebelah mana. Kalau sikat tepi ke kiri means otak kiri la. Kalau rambut dia pacak? hahaha. Tgk tgn mana dia guna utk pacakkan rambut dia. Kalau banyak guna tgn kiri, dia otak kanan. Dan satu la tips from me, hampir 90% orang kidal yang aku jumpa mempunyai otak kanan. Ini disebabkan jika you banyak guna tangan kanan, you aktif kan brain sebelah kiri, dan kalau banyak guna left hand, so otak kanan lagi aktif. Kajian menyatakan orang otak kanan lagi bijak dari org otak kiri bcs they are creative. 

2. Introvert - Extrovert

Perghh ini kajian paling lama aku buat. Hahaha. Dulu aku buat test dapat introvert, tapi sekarang berubah jadi extrovert pulak. Why? Tgk next point. Okay back to my topic, tgk pattern sepanjang life aku, 90% orang yang aku boleh connect deeply adalah seorang introvert. Why? Because orang introvert ni sensitif. So conclusion dia kat sini, tak kisah laa kalau orang tu introvert atau extrovert, aku boleh connect deeply dengan sesiapa je yang sensitif. TAPI... sebenarnya conclusion utk ni salah. Bukan sebab sensitif or tak. Baca sampai hbs then you know the answer.

3. Childhood

Disebabkan aku kaji pasal childhood ni, aku jumpa macam macam pasal diri aku. Dan yang bestnya eventho aku tak ambik paper abnormal psychology but Im really expert in this hahaha. Aku tersedar yang sebenarnya aku ada ADD (atau hampir ada) dan social anxiety. Dan disebabkan social anxiety ni aku misunderstood about myself. Aku sebenarnya more to extrovert but suffer with social anxiety thats why aku nampak macam introvert. So bila aku dapat reduce those anxiety, test menunjukkan aku extrovert. 

Oh yaaa pasal childhood kan.. I have a difficult childhood, maybe sebab aku selalu rasa aku weird dari orang lain. So you know.. budak budak akan develop personaliti dia dari umo 0-10 tahun. So masa 0-10 tahun ni laa, you as a parent kena ajar manners yang baik baik dekat dia, cth bila orang buli dia you have to convince dia yang he/she is worthy or senang cita you kena pujuk dia. Sebab kalau you neglet dia, you tak tanya apa yang membelenggu di dalam kepala otak dia, mindset pasal something that he/she thinks negatively about him/herself tu akan wired dan terpatri and susah dah nak buang bila dia besar. So beri attention kepada budak budak bawah 10 tahun sebab masa ni otak dia tengah mengenal dunia, dan brain dia masih lembut lagi, so time tu laa personaliti dia develop. 

Jadi apa kena mengena childhood dengan orang yang ada chemistry dengan kita? Aku bole terlink kan benda ni sebab, aku akan ada instant connection dengan orang yang ada masalah yang sama. Aku ter attract dengan orang yang broken inside ataupun yang ada msalah something dengan otak dia. Bukan nak kata dia gila, cumaa.. macam anxiety ke, or ada personaliti disorder ke. Aku senang connected dgn dorg. So bagi aku theory pasal background childhood boleh dikatakan acceptable jugak. 

4. Others

Hahahaha sorry sebab aku dah malas nak buat point utk ni sebab banyak sangat. Antara kajian aku yang lain adalah jenis darah. Japanese ppl ada keluarkan theory dorg pasal jenis darah yang menunjukkan personaliti seseorang. So dia ada match kan orang darah ni ada chemistry dengan orang darah apa. Tapi tak ramai sangat orang yang aku test pasal kajian jenis darah ni. Sebab aku sendiri taktau aku darah apa hahaha. Dan sebenarnya banyak lagi, astrology, dunia spritual, pun aku ada kaji tapi semua ni karut n tak concrete.

Dan akhirnya aku stop cari persoalan tentang "Kenapa aku pelik dan orang tak paham aku" bila aku discover pasal "deep people" yang mana ada dekat my previous post "Apa itu chemistry" ada cita. So biasalah.. orang kata once you stop cari sesuatu, benda tu akan datang sendirinya.



5. Myers Briggs Type Indicator (MBTI) Test



Sebenarnya aku tahu pasal test ni dah lama. Dah setahun lebih dah. Tapi aku tak pernah cuba utk phmkan betul betul. MBTI test ni dulu aku buat dapat lain, tapi sekarang dapat lain. Cuma apa yang aku discover pasal test ni adalah untuk persoalan aku kenapa aku pelik hahahah.


Myers Briggs membahagikan manusia kepada 16 jenis. Apa yang menariknya walaupun by time result MBTI you berubah, ada satu yang takkan berubah. Either you are Sensing or iNtuitive.


Dulu aku buat test ni, aku dpt INFP, lepastu buat lagi dapat ENTP pulak. But what these words stand for?

E - Extrovert
I - Introvert
N- iNtuitive
S- Sensing
T- Thinking
F- Feeling
J- Judging
P - Perceiving

Aku malas nak cita panjang pasal MBTI, tapi aku baru dapat tahu yang Sensing and iNtuitive adalah totally manusia yang berbeza. Ibarat satu kat dunia realiti, satu kat dunia fantasi. 75% population dalam dunia ni adalah Sensing, 25% adalah iNtuitive. Kalau aku ENTP, and sorg lagi ESTP sebenarnya kitorang berdualah adalah sangat la berbeza. Tapi if aku ENTP, dan dia INFJ kitorang sejenis makhluk yang ada chemistry. Sebenarnya apa yang aku maksudkan, tak kisah laa huruf apa pun yang you dapat, tapi jika you N type - XNXX, you hanya boleh ada deep connection with N type sahaja.

Okay apa itu N type? N stand for iNtuitive. Orang yang tergolong dalam N type ni minoriti dalam dunia ni. Dorang ni suka cakap pasal idea, theory, concept, imagination, philosophy, benda yang tk nampak dan selalu link kan information dengan possibility for future. S type is Sensing. They live in present. Dorg cakap pasal benda yang dorg nampak, concrete, facts, reality dan orang nya practical. Bukan nak kata N type tak boleh join dgn S type cumaa.. both of you akan rasa bosan when having conversation. 

Mcm point aku pasal orang sensitif tu. Memula aku ingat aku hanya bole connect dengan orang sensitif saja, tapi aku silap. Bukan sensitif tapi intuitive. So selepas aku dah discover pasal MBTI ni, aku mencari boyfriend yang N type jugak hahaha. 25% je weh N type ni, mana nak cari. Kalau boleh nak boyfriend INTJ la, dah jumpa sorg dulu terlepas pulak hahahahaha. K dah laa bye. Thanks for reading.


p/s : Kepada sesiapa yang nak buat test MBTI, ni link 

21 October 2017

Apa itu chemistry?

Assalamualaikum

Hai and hello. Long time no see hahaha. So actually I busy sikit. FYP + kerja part time. Fuhh dengan student buat perangai macam macam but still duk merapu jugak tak study pun. haha. So well macam tajuk harini. CHEMISTRY. 





Cita dia macamni. Biasalah, lepas aku patah hati tahun lepas sampai bawak sedih tu awal 2017 kann.. hahaha so aku mula laa rasa macam nak have a long term relationship. Means aku tak nak main main dah la. Sebab macam post article aku sebelum ni, aku ada bagitau yang kenapa aku asyik attracted to an unavailable guy je. Ye laa sebab bila aku reflect balik life aku, lelaki yang aku suka or crush mesti tak single, tak nak kat aku and semua laa sengkatan dengan 'unavailable' ni. Bila aku fikir fikir balik sebab aku sendiri yang tak open. Aku sendiri yang tutup hati aku. Sebab tu aku attracted dekat laki yang tak nak apa apa dengan aku jugak. So I learned from my past mistake, and cuba perbetulkan balik. Aku start open dan cuba bukak hati untuk cinta baru hahahhaa.

Dan sebenarnya lepas patah hati tahun lepas tu aku ada la listkan lelaki macam mana aku nak ahhaha. Yela based on psikologi enn, you will attracted and get what you think you want. Sebab tu kena selalu fikir positif okay. So then baru baru ni I met someone. Jeng jeng jeng ahahha. Dia baik. Ya Allah baik sangat. Aku duk perasan lama dah sebenarnya. Setiap yang pergi dari life aku, Allah akan ganti orang yang lebih baik dan baik. Serius tak tipu.


Okay first time aku jumpa this guy dalam bas. Sembang la dengan dia tapi dia mcam malu malu sikit, so then aku pulak jenis direct aku tanya dia "Kenapa awkward ni hahaha" and dia sambil senyum malu cakap "Sebab first time jumpa kan" maigaddd comel sangat hahaha. I know him thru mutual friend. But tak pernah jumpa tu la tetiba rezeki jumpa. Then entah kenapa start dari haritu I keep thinking about him. Sebenarnya aku tak percaya pada cinta pandang pertama. Well bagi aku love develop by times. Mana boleh kau tak kenal orang tu tapi kau kata kau cinta dia. Tapi... tu laaa. Lepas haritu aku tukar perspective aku yang love at first sight ni exist. hahahahaa. K dah merapu dah post aku ni hahaha.

So then maybe I became too rush. Aku macam nak kenal dia lebih dekat dan ofkos dia akan rasa takut sebab tetiba aku claim yang dia fits all those traits yang aku listkan. Tapi betul, aku memang nak laki camtu hahhaha. Tapi hari demi hari aku rasa macam something wrong. Macam yes memang dia ada semua yang aku nak, tapi ada satu benda yang missing. CHEMISTRY. So then aku keep google penting ke chemistry in a relationship. And most article say yes, you need to feel attracted to your partner. Then aku sendiri confuse chemistry tu maksudnya 'attraction' ke? Of kos aku attracted dekat dia. Kalau tak, takkan aku asyik nak dekat dekat dgn dia. So then apa yang missing sebenarnya. Complicated betul aku ni kan hahaha. Dah jumpa yang comel baik n cukup ideal man punya list pun still tak cukup hahaha.

Aku mula mempersoalkan kefahaman chemistry aku dengan chemistry orang lain. Dua tiga hari tu aku asyik tanya soalan kat quora ja. Orang kata kita boleh learn untuk ada chemistry dengan semua orang. I was like... Woi sepanjang life aku, kau tak perasan ke kawan baik aku ada berapa? ahahha. Aku ke hulu ke hilir selalu dengan sorg atau dua ja. Macam mana orang lain boleh ada chemistry dengan ramai orang. Melalui pembacaan aku kat quora, maksud chemistry ni, kalau kau rasa selesa boleh cakap dengan dia, boleh nak gelak gelak tu chemistry la tuh. 


Okay damn.. chemistry bagi aku pulak.. orang yang first time kau jumpa dia, kau dapat rasa apa dia rasa. Kau boleh baca fikiran dia and tahu apa yang dia nak cakap sebelum dia bagitau apa apa. Bagi aku chemistry terjadi sendirinya, dan bukan nya kalau lagi lama kenal lagi wujudnya chemistry tu. No mana boleh. Aku anggap orang yang ada chemistry dengan aku tu adalah soulmate aku. Orang yang paham aku sampai core. I become so confuse bila kawan kawan biasa aku ni bagitau yang dorg tak pernah rasa benda yang aku rasa tu. Rasa apa? Rasa tu laaa. Rasa macam kau boleh tahu apa orang tu fikir semua tu. 

Okay so why I feel this way. Aku sorg je ke rasa macam ni. Patut la orang lain boleh lepak geng ramai ramai sedangkan aku cuma ada satu dua kawan je. Aku boleh je nak lepak dengan kawan kawan biasa ni tapi rasa dia tak best. Rasa dull dan bosan sebab aku tak rasa chemistry tu. Sampai lah satu hari aku terbaca satu article and it describe me. Totally me. Actually I am born to be a deep woman. Aku akan rasa sesuatu benda intense dari orang lain. Sebenarnya aku tahu pasal benda ni, sebab aku memang born to be HSPs.  Tapi aku taktahu pulak orang lain yg build friendship ni sebenarnya just macam sebab seronok2, be together, lepak lepak. I cant. I cant have friendship for fun. I need a meaningful friendship. Orang yang paham kita sampai core. Kalau dia tak boleh connect deeply dengan aku, aku rasa dull and aku tak boleh nak be vulnerable dengan dia. Aku jadi tak open dengan dia sebab aku tak dapat rasa soul connection tu. Haiyoo.

Patutla ramai laki takut sikit dengan soalan aku hahaha. Aku selalu tanya soalan deep and more to feelings sikit and kebanyakan laki akan tak boleh jawab atau cuba elakkan dari jawab. And aku akan frust skit kalau orang tu tak boleh go deeper dengan aku. Lama jugak aku fikir. Patut ke one day aku pilih pasangan (nak kawen) dengan laki yang normal atau tunggu sampai aku jumpa laki yang deep jugak. Sebab orang yang aku patah hati sebelum ni pun deep and intense macam aku. Tapi nak cari laki deep macam ni sangat susah tapi orang macam ni je paham aku. 

So apa aku buat bila aku confuse. Of kos aku tanya quora hahaha. And jawapan kat quora buat aku choose untuk tunggu sampai aku jumpa laki yang boleh go deep dengan aku. Laki yang appreciate what I appreciate secara deep macam arts, music semua tu. I choose not to settle for anything less dari tu. Single pun single la beb hahaha.

14 January 2017

Kenapa Dia Bagi Mixed Signal

So, I don’t know where to start sebenarnya. This post is for girls, tapi kalau you laki and nak baca pun okay ja, tak dak masalah.

This article is utk gegirls yang fall in love with a guy and that guy shows you sign he likes you too tapi bila you try to make one step ke depan then he suddenly pergi. He suddenly push you away. Tiba-tiba dia suruh you move on. Tapi bila you dah try move on, his behaviour opposite dengan apa yang dia cakap. He keeps staring at you when you are not looking. Dia punya action tunjuk yang dia interested in you, tapi mulut dia cakap yang dia tak nak you and “go away from me”. Its kinda weird and frustrated right? Kita pulak kena guess apa yang dia fikir. Kita pulak pening kepala fikir pehal dia behaves macam tu.
So gegirls sekalian, don’t worry cause I do have the answers.

Jawapan dia… “He’s not meant to be with you”.


Aaaa I know ayat tu susah nak telan sebenarnya cause that guy seems so perfect to you kan, and dalam hati you keep telling he’s the one. Even laki tu cakap, “saya tak nak awak, I will not getting married with you someday” tapi hati you keep cakap he’s the one that I want and I know he is. Even you cakap, “okay I move on” tapi jauh di sudut hati tuu, you’ll still thought that he’s the one that fit you right.

And lagi pening kepala that guy give you a mixed signal. Yes, when a man in love its obvious. Nampak clearly yang dia suka you even he didn’t admit it. You tak perlu tanya pun dia suka you tak, sebab memang obvious. And you’ll be like searching around in google “sign he love me” “how to know he love me” utk reassure yourself kannn? Yes he loves you girls. Tak perlu pening kepala google banyak banyak utk teka dia suka you ke tak. Yes dia suka you. Tapi maybe you’ll be like why he let me go. Why he didn’t put any effort to make me stay. Why he asked me to go away if he likes me? Sebenarnya ada banyak possibilities for these questions. Bole jadi gila jugak cari jawapan dia sebab not all men are same. People are different.

And day by day, my theory on that questions keep changing and changing cause I keep reading a lot of articles kat google. As I say, men are different, so utk jawab persoalan tu, akan banyak theory keluar sebenarnya. Theory means, you just guess with some evidence you have tapi the real answers you don’t know. You nak tau, you kena ask dia la. Tapi biasa la, laki macam ni selalu nya akan manipulate kan benda tu and of course mati mati dia tak kan mengaku dia suka you.

So my theories for this problem are:

#1 HE SCARES OF LOVE


At first I read an article about “Someone who scares of love” and banyak la research aku buat pasal ni. That article cakap pasal, ada orang jenis yang takut dengan perasaan cinta. Bila dia rasa cinta dia akan run away. Bila dia rasa that relationship is getting too serious, dia akan pull away. And fear of intimacy ataupun rejection tu sangat la susah nk overcome sebenarnya. Benda tu macam utk protect diri kita from getting hurt. Dia macam put wall supaya orang yang tu tak deeply masuk ke dalam hati dia sebab dia takut kalau dia telampau sayang perempuan tu, maybe one day dia akan hurt diri dia. And I’ve been read, ada satu perempuan ni dia dah kawin, tapi bila dia rasa hurt, angry, confused or scared dia akan withdraw from husband dia, dan dia taktau kenapa dia macam tu. Weird kan orang macam ni? Tak pun sebenarnya, Love make us vulnerable. Love is an emotion that leaves you totally exposed utk getting hurt.

#2 HE IS EGO


Ohh yang ni the best article I read. Dia cakap lelaki macam ni sebenarnya ego. Orang lelaki di program utk kejar perempuan. Dia akan buat apa sahaja utk prove kan yang dia bole dapatkan perempuan tu. Tapi bila perempuan tu dah tunjuk interest dekat dia, so dia dah tak da benda nak prove kan. And he also fears commitment so apa yang dia buat is he pulled away from you and cari perempuan lain utk boostkan ego dia balik. Dia kena kejar perempuan baru dia rasa alive. Selalu nya lelaki mcm ni insecure skit org nya. And kalau you kejar dia you memang silap besar. Don’t chase a men. Men are program to chase a girl, so what you have to do is pulled away from him too. If he meant to be with you, dia akan cari you balik. But if he don’t then you should move on.

#3 HE IS IN EMOTIONAL UNAVAILABLE STATE


Aaaaa research pasal ni have change me, change my mind, change everything. Seriously I started to hate men because of this. So what is emotional unavailable (EU) man means?

Here are the sign your man is an EU:

1. Dia main game tarik tali. Bila you pulled away dia rasa mcam nk you, tapi bila you show interest, dia lari dari you.

2. Dia suka you, but dia main kat shallow part ja. Maksudnya dia tak berapa open sangat dengan you. Dia tak pernah pun cerita pasal family dia, future plan dia, dreams dia. Dia tak bwak you pegi deeply la dalam hati dia. Dia tak nak pun you kenal kawan kawan dia, family dia, and dia pun tak nak kenal family you or your friends. Maksud nya he loves physically but not emotionally.

3. Dia selalu avoid conflict. Bila ada masalah dia akan manipulate benda tu and elakkan benda tu jadi besar. Dan yang bestnya dia buat you rasa bersalah and put on blame on you on that problem. Dia cakap you are the one banyak drama. Pastu dia avoid you then you will be confused by yourself sampai you sendiri terfikir “eh salah aku ke? Apa yang aku dah buat tiba-tiba tak nak aku?”

4. Dia lebih prefer have long distance relationship, or texting. Dia tak pernah pun put an effort utk jenguk you kat tempat you. Even if you come to his place dia takkan bawak you pergi rumah dia ke, or bawak jumpa kawan-kawan dia and lagi prefer pegi tempat yang his circle and family tak jumpa.

5. Dia menghilang beberapa hari. Tiba tiba je last seen whatsapp sampai dua tiga hari tak on. He is avoiding you!

6. Seduce you tapi janji kosong. Cakap sayang tapi action tak tunjuk sayang. Dia mcm give you mixed signal.

Lelaki macam ni sebenarnya not intentionally nak hurt you pun. They just can’t love a woman in healthy way, dia tk reti kot nak ada happy relationship. And I do read a research, an EU man are afraid of being clung and controlled by feminine energy. Dorg tak tau pun dorg tengah in EU state, atau pun they just couldn’t admit it. And mostly this guy prefer sex without love.

You can read more dekat google pasal emotionally unavailable man, banyak sangat. Ada satu komen kt article tu, satu perempuan ni, dia dah kawin dengan suami dia 5 tahun dah and selama 5 tahun tu, suami dia sekejap sayang dia tapi kadang kadang avoid dia, pastu run away tak nak cakap dengan dia. Pastu okay balik. And keep repeat, repeat and repeat. Perempuan tu rasa tersiksa bila suami dia menjauh dari dia. Rasa mcam tak disayangi. And I feel really hate this kind of man tambah-tambah baca komen kat article kat google. Rasa marah sangat. Rasa mcm lelaki mcm ni tak patut hidup, meng suffer hati perempuan ja.

Being an EU person actually is not a bad thing. It’s called self-defence. You try to avoid your heart from getting hurt, but unintentionally you hurt someone else.
I made a lot reading about this, sampai la I found an article said “if you are EU girl, you will fall in love with EU man” then I thought by myself, “aku ni EU girl ke?” (Since I have fall in love with EU man before) so I checked one by one all the sign of EU person.

Terdiam aku. Yes. I’m EU woman.

Selama ni, I research, read pasal EU man, benci EU man, put a blame on man, tapi sebenarnya I’m the one that become EU. Aku research pasal diri aku. Sebenarnya lepas aku break up with my ex-boyfriend masa 2012, sejak tu I said to myself yang I will not be in any relationship even though I love that person so much. I just want to be friend and kalau ada jodoh kawin. So selama ni memang I close my heart from any man, and I’m afraid of falling in love again.

Ramai laa laki that I’ve reject. Ada satu laki tu dia suka gila aku, sampai pernah datang beraya rumah aku hahaha but lastly aku reject dia. Kesian dia. And satu laki ni study kolej dekat dengan matrik aku. Dia tunjuk la effort yang dia nak aku, tapi aku je main shallow part dengan dia. Dia siap sanggup sewakan kereta and bawak pegi KB Mall. Tapi time tu berteman laa. Bukan a date ye. Dia kenal-kenal ngn abg aku siap lepak-lepak sekali semua. Tapi akhirnya I’m avoiding him. Kesian la. Bukan aku sengaja patahkan hati dia ke apa. Just I don’t feel the same towards him and I don’t want my heart to be hurt again. I put a wall and just find a platonic love. In order untuk jaga hati aku dari kecewa, tanpa sedar aku kecewakan ramai hati orang lain. Sebab tu ada orang kaitkan EU ni dengan narcissist.

So mesti gegirls2 semua tertanya, macam mana nak buat EU man jadi emotionally available (EA)? Mcam mana nk buat laki yang tak open, main shallow part ni open dengan you and love you deeply? What should you do? The answer is nothing. Run. RUNNNNNN! Run away from this kind of man. You’ll hurting yourself if you stay with him. Nothing can change him. EU man can only be an EA man bila dia jumpa the right girl. If he can’t be EA with you, he just not meant to be with you, that’s it. Stop cari macam mana nak buat dia sayang you deeply, because he will not.

Loving someone ni macam bahan kimia. You take one substance and you combine with another, then voila! Its compatible. You can’t force someone to love you. Dia sendiri dia. Once an EU guy meet the right girl, dia sendiri taktau kenapa wall dia pecah, dia sendiri taktau kenapa dia cerita secrets dia, future plan dia, dreams dia, being vulnerable to that girl. Dia sendiri taktau kenapa dia bole love that girl so deeply. So stop searching how to make your man love you deeply, he just can’t because you’re not the right person. Awak bukan jodoh dia, paham tak. Stop cari jawapan dia.

Tapi I think theory yang mengatakan EU person can become EA person when they meet the right person ni berjaya utk orang lelaki je kot. Sebab I’m EU girl, and setelah 4 years I close my heart to any man but then I met a man and dengan mudah nya he break my wall yang aku bina selama ni. Aku pun taktau kenapa aku bole open dengan dia, cerita segala rahsia kat dia. Tapi akhirnya he’s just not meant to be with me. So I guess orang laki je kot. Why? Sebab orang lelaki ni ada ability to differentiate between infatuation and love but girls don’t.

Move on girls. If a man give you a mixed signal meaning that he just not meant to be with you. The right person won’t treat you like that. Cuba-cuba laa google “how it is feel to meet the right person” banyak sangat experience orang yang dah kawin ni, dorg cerita dalam article dorg. Read. You will feel tak sabar gila nak jumpa the right person hahaha.

Bila aku dah besar ni, aku baru sedar yang love is about letting go the person that you love. Tak semestinya you sayang orang tu, you have to be with him. He might got a lot of similarities with you, share the same feeling but if both of you not are compatible to be together nothing can change it. Compatible doesn’t mean “ohh dia dgn aku ada banyak persamaan, our communication is good, and bla bla..” semua laa alasan you nak kata you berdua serasi. No. itu compatible to be friend tapi if both of you tak da value yang sama dalam life mean you’re not meant to be married with him.

Marriage is about achieving the same goal together. Without that person, you can’t achieve it by yourself. So ask yourself what is your goal? What do you value in your life? Is it same with him?

Alright, sorry this article quite long but this is for girls yang confused dengan lelaki yang keep give mixed signal. Conclusion nya if he give a mixed signal, he just not meant to be with you. Lupakan. Life is too short to fall in love with someone that doesn’t love you loudly. Redha. Macam mana nak tau hati dah redha? Bila you stop tanya soalan soalan dan soalan. Sometimes laki tu tak bagi mixed signal pun, dia dah cakap NO so its clear to be NO.  Tapi you keep rasa macam dia give you a mixed signal sebab you so desperately want the answer to be yes, and sebab tu you will hold anything you find to tell yourself the answer is yes even though he say no. Better find yourself and love yourself more girls.