21 October 2017

Apa itu chemistry?

Assalamualaikum

Hai and hello. Long time no see hahaha. So actually I busy sikit. FYP + kerja part time. Fuhh dengan student buat perangai macam macam but still duk merapu jugak tak study pun. haha. So well macam tajuk harini. CHEMISTRY. 





Cita dia macamni. Biasalah, lepas aku patah hati tahun lepas sampai bawak sedih tu awal 2017 kann.. hahaha so aku mula laa rasa macam nak have a long term relationship. Means aku tak nak main main dah la. Sebab macam post article aku sebelum ni, aku ada bagitau yang kenapa aku asyik attracted to an unavailable guy je. Ye laa sebab bila aku reflect balik life aku, lelaki yang aku suka or crush mesti tak single, tak nak kat aku and semua laa sengkatan dengan 'unavailable' ni. Bila aku fikir fikir balik sebab aku sendiri yang tak open. Aku sendiri yang tutup hati aku. Sebab tu aku attracted dekat laki yang tak nak apa apa dengan aku jugak. So I learned from my past mistake, and cuba perbetulkan balik. Aku start open dan cuba bukak hati untuk cinta baru hahahhaa.

Dan sebenarnya lepas patah hati tahun lepas tu aku ada la listkan lelaki macam mana aku nak ahhaha. Yela based on psikologi enn, you will attracted and get what you think you want. Sebab tu kena selalu fikir positif okay. So then baru baru ni I met someone. Jeng jeng jeng ahahha. Dia baik. Ya Allah baik sangat. Aku duk perasan lama dah sebenarnya. Setiap yang pergi dari life aku, Allah akan ganti orang yang lebih baik dan baik. Serius tak tipu.


Okay first time aku jumpa this guy dalam bas. Sembang la dengan dia tapi dia mcam malu malu sikit, so then aku pulak jenis direct aku tanya dia "Kenapa awkward ni hahaha" and dia sambil senyum malu cakap "Sebab first time jumpa kan" maigaddd comel sangat hahaha. I know him thru mutual friend. But tak pernah jumpa tu la tetiba rezeki jumpa. Then entah kenapa start dari haritu I keep thinking about him. Sebenarnya aku tak percaya pada cinta pandang pertama. Well bagi aku love develop by times. Mana boleh kau tak kenal orang tu tapi kau kata kau cinta dia. Tapi... tu laaa. Lepas haritu aku tukar perspective aku yang love at first sight ni exist. hahahahaa. K dah merapu dah post aku ni hahaha.

So then maybe I became too rush. Aku macam nak kenal dia lebih dekat dan ofkos dia akan rasa takut sebab tetiba aku claim yang dia fits all those traits yang aku listkan. Tapi betul, aku memang nak laki camtu hahhaha. Tapi hari demi hari aku rasa macam something wrong. Macam yes memang dia ada semua yang aku nak, tapi ada satu benda yang missing. CHEMISTRY. So then aku keep google penting ke chemistry in a relationship. And most article say yes, you need to feel attracted to your partner. Then aku sendiri confuse chemistry tu maksudnya 'attraction' ke? Of kos aku attracted dekat dia. Kalau tak, takkan aku asyik nak dekat dekat dgn dia. So then apa yang missing sebenarnya. Complicated betul aku ni kan hahaha. Dah jumpa yang comel baik n cukup ideal man punya list pun still tak cukup hahaha.

Aku mula mempersoalkan kefahaman chemistry aku dengan chemistry orang lain. Dua tiga hari tu aku asyik tanya soalan kat quora ja. Orang kata kita boleh learn untuk ada chemistry dengan semua orang. I was like... Woi sepanjang life aku, kau tak perasan ke kawan baik aku ada berapa? ahahha. Aku ke hulu ke hilir selalu dengan sorg atau dua ja. Macam mana orang lain boleh ada chemistry dengan ramai orang. Melalui pembacaan aku kat quora, maksud chemistry ni, kalau kau rasa selesa boleh cakap dengan dia, boleh nak gelak gelak tu chemistry la tuh. 


Okay damn.. chemistry bagi aku pulak.. orang yang first time kau jumpa dia, kau dapat rasa apa dia rasa. Kau boleh baca fikiran dia and tahu apa yang dia nak cakap sebelum dia bagitau apa apa. Bagi aku chemistry terjadi sendirinya, dan bukan nya kalau lagi lama kenal lagi wujudnya chemistry tu. No mana boleh. Aku anggap orang yang ada chemistry dengan aku tu adalah soulmate aku. Orang yang paham aku sampai core. I become so confuse bila kawan kawan biasa aku ni bagitau yang dorg tak pernah rasa benda yang aku rasa tu. Rasa apa? Rasa tu laaa. Rasa macam kau boleh tahu apa orang tu fikir semua tu. 

Okay so why I feel this way. Aku sorg je ke rasa macam ni. Patut la orang lain boleh lepak geng ramai ramai sedangkan aku cuma ada satu dua kawan je. Aku boleh je nak lepak dengan kawan kawan biasa ni tapi rasa dia tak best. Rasa dull dan bosan sebab aku tak rasa chemistry tu. Sampai lah satu hari aku terbaca satu article and it describe me. Totally me. Actually I am born to be a deep woman. Aku akan rasa sesuatu benda intense dari orang lain. Sebenarnya aku tahu pasal benda ni, sebab aku memang born to be HSPs.  Tapi aku taktahu pulak orang lain yg build friendship ni sebenarnya just macam sebab seronok2, be together, lepak lepak. I cant. I cant have friendship for fun. I need a meaningful friendship. Orang yang paham kita sampai core. Kalau dia tak boleh connect deeply dengan aku, aku rasa dull and aku tak boleh nak be vulnerable dengan dia. Aku jadi tak open dengan dia sebab aku tak dapat rasa soul connection tu. Haiyoo.

Patutla ramai laki takut sikit dengan soalan aku hahaha. Aku selalu tanya soalan deep and more to feelings sikit and kebanyakan laki akan tak boleh jawab atau cuba elakkan dari jawab. And aku akan frust skit kalau orang tu tak boleh go deeper dengan aku. Lama jugak aku fikir. Patut ke one day aku pilih pasangan (nak kawen) dengan laki yang normal atau tunggu sampai aku jumpa laki yang deep jugak. Sebab orang yang aku patah hati sebelum ni pun deep and intense macam aku. Tapi nak cari laki deep macam ni sangat susah tapi orang macam ni je paham aku. 

So apa aku buat bila aku confuse. Of kos aku tanya quora hahaha. And jawapan kat quora buat aku choose untuk tunggu sampai aku jumpa laki yang boleh go deep dengan aku. Laki yang appreciate what I appreciate secara deep macam arts, music semua tu. I choose not to settle for anything less dari tu. Single pun single la beb hahaha.

14 January 2017

Kenapa Dia Bagi Mixed Signal

So, I don’t know where to start sebenarnya. This post is for girls, tapi kalau you laki and nak baca pun okay ja, tak dak masalah.

This article is utk gegirls yang fall in love with a guy and that guy shows you sign he likes you too tapi bila you try to make one step ke depan then he suddenly pergi. He suddenly push you away. Tiba-tiba dia suruh you move on. Tapi bila you dah try move on, his behaviour opposite dengan apa yang dia cakap. He keeps staring at you when you are not looking. Dia punya action tunjuk yang dia interested in you, tapi mulut dia cakap yang dia tak nak you and “go away from me”. Its kinda weird and frustrated right? Kita pulak kena guess apa yang dia fikir. Kita pulak pening kepala fikir pehal dia behaves macam tu.
So gegirls sekalian, don’t worry cause I do have the answers.

Jawapan dia… “He’s not meant to be with you”.


Aaaa I know ayat tu susah nak telan sebenarnya cause that guy seems so perfect to you kan, and dalam hati you keep telling he’s the one. Even laki tu cakap, “saya tak nak awak, I will not getting married with you someday” tapi hati you keep cakap he’s the one that I want and I know he is. Even you cakap, “okay I move on” tapi jauh di sudut hati tuu, you’ll still thought that he’s the one that fit you right.

And lagi pening kepala that guy give you a mixed signal. Yes, when a man in love its obvious. Nampak clearly yang dia suka you even he didn’t admit it. You tak perlu tanya pun dia suka you tak, sebab memang obvious. And you’ll be like searching around in google “sign he love me” “how to know he love me” utk reassure yourself kannn? Yes he loves you girls. Tak perlu pening kepala google banyak banyak utk teka dia suka you ke tak. Yes dia suka you. Tapi maybe you’ll be like why he let me go. Why he didn’t put any effort to make me stay. Why he asked me to go away if he likes me? Sebenarnya ada banyak possibilities for these questions. Bole jadi gila jugak cari jawapan dia sebab not all men are same. People are different.

And day by day, my theory on that questions keep changing and changing cause I keep reading a lot of articles kat google. As I say, men are different, so utk jawab persoalan tu, akan banyak theory keluar sebenarnya. Theory means, you just guess with some evidence you have tapi the real answers you don’t know. You nak tau, you kena ask dia la. Tapi biasa la, laki macam ni selalu nya akan manipulate kan benda tu and of course mati mati dia tak kan mengaku dia suka you.

So my theories for this problem are:

#1 HE SCARES OF LOVE


At first I read an article about “Someone who scares of love” and banyak la research aku buat pasal ni. That article cakap pasal, ada orang jenis yang takut dengan perasaan cinta. Bila dia rasa cinta dia akan run away. Bila dia rasa that relationship is getting too serious, dia akan pull away. And fear of intimacy ataupun rejection tu sangat la susah nk overcome sebenarnya. Benda tu macam utk protect diri kita from getting hurt. Dia macam put wall supaya orang yang tu tak deeply masuk ke dalam hati dia sebab dia takut kalau dia telampau sayang perempuan tu, maybe one day dia akan hurt diri dia. And I’ve been read, ada satu perempuan ni dia dah kawin, tapi bila dia rasa hurt, angry, confused or scared dia akan withdraw from husband dia, dan dia taktau kenapa dia macam tu. Weird kan orang macam ni? Tak pun sebenarnya, Love make us vulnerable. Love is an emotion that leaves you totally exposed utk getting hurt.

#2 HE IS EGO


Ohh yang ni the best article I read. Dia cakap lelaki macam ni sebenarnya ego. Orang lelaki di program utk kejar perempuan. Dia akan buat apa sahaja utk prove kan yang dia bole dapatkan perempuan tu. Tapi bila perempuan tu dah tunjuk interest dekat dia, so dia dah tak da benda nak prove kan. And he also fears commitment so apa yang dia buat is he pulled away from you and cari perempuan lain utk boostkan ego dia balik. Dia kena kejar perempuan baru dia rasa alive. Selalu nya lelaki mcm ni insecure skit org nya. And kalau you kejar dia you memang silap besar. Don’t chase a men. Men are program to chase a girl, so what you have to do is pulled away from him too. If he meant to be with you, dia akan cari you balik. But if he don’t then you should move on.

#3 HE IS IN EMOTIONAL UNAVAILABLE STATE


Aaaaa research pasal ni have change me, change my mind, change everything. Seriously I started to hate men because of this. So what is emotional unavailable (EU) man means?

Here are the sign your man is an EU:

1. Dia main game tarik tali. Bila you pulled away dia rasa mcam nk you, tapi bila you show interest, dia lari dari you.

2. Dia suka you, but dia main kat shallow part ja. Maksudnya dia tak berapa open sangat dengan you. Dia tak pernah pun cerita pasal family dia, future plan dia, dreams dia. Dia tak bwak you pegi deeply la dalam hati dia. Dia tak nak pun you kenal kawan kawan dia, family dia, and dia pun tak nak kenal family you or your friends. Maksud nya he loves physically but not emotionally.

3. Dia selalu avoid conflict. Bila ada masalah dia akan manipulate benda tu and elakkan benda tu jadi besar. Dan yang bestnya dia buat you rasa bersalah and put on blame on you on that problem. Dia cakap you are the one banyak drama. Pastu dia avoid you then you will be confused by yourself sampai you sendiri terfikir “eh salah aku ke? Apa yang aku dah buat tiba-tiba tak nak aku?”

4. Dia lebih prefer have long distance relationship, or texting. Dia tak pernah pun put an effort utk jenguk you kat tempat you. Even if you come to his place dia takkan bawak you pergi rumah dia ke, or bawak jumpa kawan-kawan dia and lagi prefer pegi tempat yang his circle and family tak jumpa.

5. Dia menghilang beberapa hari. Tiba tiba je last seen whatsapp sampai dua tiga hari tak on. He is avoiding you!

6. Seduce you tapi janji kosong. Cakap sayang tapi action tak tunjuk sayang. Dia mcm give you mixed signal.

Lelaki macam ni sebenarnya not intentionally nak hurt you pun. They just can’t love a woman in healthy way, dia tk reti kot nak ada happy relationship. And I do read a research, an EU man are afraid of being clung and controlled by feminine energy. Dorg tak tau pun dorg tengah in EU state, atau pun they just couldn’t admit it. And mostly this guy prefer sex without love.

You can read more dekat google pasal emotionally unavailable man, banyak sangat. Ada satu komen kt article tu, satu perempuan ni, dia dah kawin dengan suami dia 5 tahun dah and selama 5 tahun tu, suami dia sekejap sayang dia tapi kadang kadang avoid dia, pastu run away tak nak cakap dengan dia. Pastu okay balik. And keep repeat, repeat and repeat. Perempuan tu rasa tersiksa bila suami dia menjauh dari dia. Rasa mcam tak disayangi. And I feel really hate this kind of man tambah-tambah baca komen kat article kat google. Rasa marah sangat. Rasa mcm lelaki mcm ni tak patut hidup, meng suffer hati perempuan ja.

Being an EU person actually is not a bad thing. It’s called self-defence. You try to avoid your heart from getting hurt, but unintentionally you hurt someone else.
I made a lot reading about this, sampai la I found an article said “if you are EU girl, you will fall in love with EU man” then I thought by myself, “aku ni EU girl ke?” (Since I have fall in love with EU man before) so I checked one by one all the sign of EU person.

Terdiam aku. Yes. I’m EU woman.

Selama ni, I research, read pasal EU man, benci EU man, put a blame on man, tapi sebenarnya I’m the one that become EU. Aku research pasal diri aku. Sebenarnya lepas aku break up with my ex-boyfriend masa 2012, sejak tu I said to myself yang I will not be in any relationship even though I love that person so much. I just want to be friend and kalau ada jodoh kawin. So selama ni memang I close my heart from any man, and I’m afraid of falling in love again.

Ramai laa laki that I’ve reject. Ada satu laki tu dia suka gila aku, sampai pernah datang beraya rumah aku hahaha but lastly aku reject dia. Kesian dia. And satu laki ni study kolej dekat dengan matrik aku. Dia tunjuk la effort yang dia nak aku, tapi aku je main shallow part dengan dia. Dia siap sanggup sewakan kereta and bawak pegi KB Mall. Tapi time tu berteman laa. Bukan a date ye. Dia kenal-kenal ngn abg aku siap lepak-lepak sekali semua. Tapi akhirnya I’m avoiding him. Kesian la. Bukan aku sengaja patahkan hati dia ke apa. Just I don’t feel the same towards him and I don’t want my heart to be hurt again. I put a wall and just find a platonic love. In order untuk jaga hati aku dari kecewa, tanpa sedar aku kecewakan ramai hati orang lain. Sebab tu ada orang kaitkan EU ni dengan narcissist.

So mesti gegirls2 semua tertanya, macam mana nak buat EU man jadi emotionally available (EA)? Mcam mana nk buat laki yang tak open, main shallow part ni open dengan you and love you deeply? What should you do? The answer is nothing. Run. RUNNNNNN! Run away from this kind of man. You’ll hurting yourself if you stay with him. Nothing can change him. EU man can only be an EA man bila dia jumpa the right girl. If he can’t be EA with you, he just not meant to be with you, that’s it. Stop cari macam mana nak buat dia sayang you deeply, because he will not.

Loving someone ni macam bahan kimia. You take one substance and you combine with another, then voila! Its compatible. You can’t force someone to love you. Dia sendiri dia. Once an EU guy meet the right girl, dia sendiri taktau kenapa wall dia pecah, dia sendiri taktau kenapa dia cerita secrets dia, future plan dia, dreams dia, being vulnerable to that girl. Dia sendiri taktau kenapa dia bole love that girl so deeply. So stop searching how to make your man love you deeply, he just can’t because you’re not the right person. Awak bukan jodoh dia, paham tak. Stop cari jawapan dia.

Tapi I think theory yang mengatakan EU person can become EA person when they meet the right person ni berjaya utk orang lelaki je kot. Sebab I’m EU girl, and setelah 4 years I close my heart to any man but then I met a man and dengan mudah nya he break my wall yang aku bina selama ni. Aku pun taktau kenapa aku bole open dengan dia, cerita segala rahsia kat dia. Tapi akhirnya he’s just not meant to be with me. So I guess orang laki je kot. Why? Sebab orang lelaki ni ada ability to differentiate between infatuation and love but girls don’t.

Move on girls. If a man give you a mixed signal meaning that he just not meant to be with you. The right person won’t treat you like that. Cuba-cuba laa google “how it is feel to meet the right person” banyak sangat experience orang yang dah kawin ni, dorg cerita dalam article dorg. Read. You will feel tak sabar gila nak jumpa the right person hahaha.

Bila aku dah besar ni, aku baru sedar yang love is about letting go the person that you love. Tak semestinya you sayang orang tu, you have to be with him. He might got a lot of similarities with you, share the same feeling but if both of you not are compatible to be together nothing can change it. Compatible doesn’t mean “ohh dia dgn aku ada banyak persamaan, our communication is good, and bla bla..” semua laa alasan you nak kata you berdua serasi. No. itu compatible to be friend tapi if both of you tak da value yang sama dalam life mean you’re not meant to be married with him.

Marriage is about achieving the same goal together. Without that person, you can’t achieve it by yourself. So ask yourself what is your goal? What do you value in your life? Is it same with him?

Alright, sorry this article quite long but this is for girls yang confused dengan lelaki yang keep give mixed signal. Conclusion nya if he give a mixed signal, he just not meant to be with you. Lupakan. Life is too short to fall in love with someone that doesn’t love you loudly. Redha. Macam mana nak tau hati dah redha? Bila you stop tanya soalan soalan dan soalan. Sometimes laki tu tak bagi mixed signal pun, dia dah cakap NO so its clear to be NO.  Tapi you keep rasa macam dia give you a mixed signal sebab you so desperately want the answer to be yes, and sebab tu you will hold anything you find to tell yourself the answer is yes even though he say no. Better find yourself and love yourself more girls.

23 October 2015

Heartbreak?

Assalamualaikum


Hai, entah kenapa rasa terpanggil nak type blog. so korang pernah bercinta ? pernah disakiti, tersakiti? biasa, thats life. tak semestinya apa yang kau suka, apa yang kau nak, apa yang kau plan kau akan dapat. like myself, untuk 19 tahun selama aku hidup, aku dah terjatuh cinta sebanyak 3 kali. yang 3 kali ni tak termasuk crush. kalau masuk crush sekali memang ramai. haha. tak semestinya jatuh cinta tu maksudnyaa aku couple. just fall in love thats all. and i always endup fall in love with a wrong person. aku single jaa sampai sekarang.

Korang tolong laa jgn menggedik nak text ex korang mcm ni. Buang masa ja. 
so how nak kendalikan patah hati ni? haha aku bukan pro sangat. aku nak lupakan orang aku sayang pun ambik masa yang lama. but for me, nak lupakan 'orang tu' kau kena cari life kau sendiri. macam aku as a student, balik to reality, sedar yang kau berada dalam university, and your parents hantar kau pergi u sebab nak suruh study, bukan nak cari boyfriend. so, make yourself busy. kalau orang yang kau suka tu classmate kau, firstly cuba jauhkan diri kau dari dia. cuba. just tak payah ckp sangat ngn dia, create your own friends. bukan aku sruh kau tk kawan dgn dia, tapi try laa. kalau dia ajak sembang, sembang ja lahh, tapi not as usual. and one day, kau sendiri akan sedar yang dia bukan untuk kau. find your life babe!


crying for the love one tak salah. nangis laa, sebab tu hati kau, hati kau dah tak mampu nak bear kesedihan tu so why you should keep it inside by yourself? tapi dia jadi salah bila tangisan tu repeat day by day. sekali dua kali cukup laa then find your strength back! kenapa perlu menangis untuk benda yang sama. tak dak guna babe, kau ada life, jangan sbab someone, life kau gelap. ada banyak lagi benda yang bole buat kau bahagia, bukan dia jaa paham? aku cakap benda ni sbb i took two years utk lupakan ex aku. tau kenapa lama sangat? sebab aku tetap dengan hati aku, aku cakap aku nak dia, aku cakap dia jaa boleh bahagia kan aku konon i find my happiness in your eyes. Allah. tolonglaaa. bila aku keluar dari dunia aku sendiri, masuk matrik, i found new friends sikit pon aku tak ingat pasal ex aku, malah aku fall in love dgn someone. hahaha.

so guys, especially perempuan, aku tau, korang adalah species susah move on. satu benda jaa nak cakap, CARI LIFE KORANG and you'll find your own happiness without him.

20 August 2015

Cara Pemilihan Sistem UPU

Assalamualaikum

Haii, seperti dijanjikan post yang lepas, pasal kos geofizik,  harini im gonna share analisis pemilihan UPU 2015 dan tips cara pilih UPU dengan betul. Btw, analisis ni ada berdasarkan beberapa orang aku yg aku kenal dan aku ada ic diorang so sebab tu aku bole semak pemilihan upu dan result diorang. So korang hati hati simpan ic korang jgn sampai member ambik gambar simpan dalam fon :P. Btw lupa nak bagitau. Semua pelajar pelajar dibawah adalah daripada modul 2 dekat matrik makna kata tak ambik biologi. :)

PELAJAR 1 - CGPA 3.36

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA PENGIMEJAN DIAGNOSTIK DAN RADIOTERAPI DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (SAINS PEMUTUSAN)
UUM
Pilihan 4
SARJANA MUDA PENGIMEJAN PERUBATAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 5
SARJANA MUDA FARMASI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA
UiTM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 8
SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) SAINS AKTUARI (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS (KIMIA INDUSTRI)
UTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (KIMIA) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA OPTOMETRI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 1 ni memang aku nak marah tengok cara dia pilih. Sebab? Cer tengok pilihan 2,4,6,12 dia. Modul 2 tak ambik bio sedangkan dekat panduan UPU syarat dia kena bio untuk 4 kos tersebut. Pilihan 5 dia FARMASI. Korang tak tau Farmasi utk budak 4flat je kalau kat UTM? So paling cikai pon dekat UiTM result cgpa mesti 3.6 keats. Kenapa aku berani cakap 3.6 ? Sbb kawan aku punya kakak result dia 3.68 dan dapat farmasi dekat UiTM. So korang rasa pelajar 1 punya result UPU apa? Yes. Pilihan 3. Sebelum result keluar pun aku dh agak dia dpt pilihan 3. 


PELAJAR 2- CGPA 3.38

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA - GAS)
UTM
Pilihan 3
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (AWAM)
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 8
SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DAN PROSES (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KIMIA (KEPUJIAN) (PROSES KIMIA INDUSTRI)
UniMAP

Yang ni jenis demand nak Research University. Kalau boleh nak letak UPM, UTM semua. Adik adik. Kalau nak RU sekali pun, tengok result dik. 3.5 pun tak jamin lagi boleh dapat. Buat pengetahun semua oil n gas UTM ambik budak 4flat sahaja. Kalau nak jugak RU kena mintk kos yang tak ramai orang nak. Tapi kalau jenis nak engineering jugak maybe kena pilihan engineering yang orang tak berapa familiar. Contoh Kejuruteraan Geomatik. Tapi kawan aku yang dapat kos geomatik dekat UTM ni pointer cgpa 3.6 keats jugak. Makna kata kalau korang rasa pointer korang bawah 3.5 jangan mintk bebanyak RU dekat UPU. Setakat nak try utk satu pilihan daripada 12 its okay. Pelajar 2 telah terpilih utk pilihan 9.

PELAJAR 3- CGPA 3.56

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KIMIA)#
UKM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 4
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PERINDUSTRIAN
UPM
Pilihan 6
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR SAINS BAHAN
UPM
Pilihan 8
BACELOR KEJURUTERAAN (PROSES DAN MAKANAN)
UPM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UMP
Pilihan 12
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UTM

Pelajar 3 demand nak UPM sebab tu bole nampak kebanyakan UPM. Kalau tengok pointer bole laa kalau nak engineering. TAPI! Pelajar 3 tak dapat kos kejuruteraan. Sebab ? Masa batch aku terlampau ramai yang nak UPM. Cana aku tau? Hahaha tanya laaa. Dalam kuliah kejap kejap aku pusing sana sini tanya "Kau mintk apa doe kat UPU?" Dan kebanyakkannya semua nak UPM. So pelajar 3 telah terpilih untuk pilihan 7. So adik adik tak semestinya pointer korang 3.5 keats bole dapat pilihan pertama kay?

PELAJAR 4- CGPA 3.20

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
BACELOR SAINS (DIETETIK)#
UPM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANAMUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (MATEMATIK)#
UKM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANAMUDA DIETETIK DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ELEKTRIK (KUASA ELEKTRIK) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA DIETETIK (KEPUJIAN)
UniSZA
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 11
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 12
SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN DENGAN KEPUJIAN (INSURANS) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 4 mempunyai penyakit macam pelajar 1, tak baca panduan. Pilihan 2,4,7 adalah untuk pelajar yang ambik bio. Rugi 3 pilihan kena reject mcm tu jaa. Pelajar 4 rugi sebab pointer dia boleh lagi laa kalau nak try engineering dekat UMP ke, UniMap ke. Tapi dia dapat kos Teknologi Kejuruteraan. Yes pilihan 6. Anyway nak bagitau Teknologi Kejuruteraan tak sama dengan Kejuruteraan. Mohon adik adik yang isi UPU baca betul betul. Apa yang beza nya? Pls read this blog. Perbezaan Teknologi Kejuruteraan dan Kejuruteraan

PELAJAR 5- CGPA 3.18

Pilihan 1
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (PEMBUATAN)#
UKM
Pilihan 2
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MEKANIKAL - PEMBUATAN)
UTM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AUTOMOTIF (PROGRAM KERJASAMA DENGAN KARLSRUHE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES)
UMP
Pilihan 5
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN PEMBUATAN
UMP
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KEJURUTERAAN ELEKTRONIK)
USIM
Pilihan 8
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 9
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (TEKNOLOGI PENYELENGGARAAN) DENGAN KEPUJUIAN
UTeM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN PEMBUATAN (PROSES DAN TEKNOLOGI) DENGAN KEPUJIAN
UTeM

Pelajar 5 dapat interview UKM pilihan 1 tapi result UPU tak menyebelahi iv. Sebab? Interview panggil masa result pspm 2 tak keluar lagi. Result pspm 1 dia 3.58 sebab tu dia dipanggil. Tapi bila result pspm 2 keluar, cgpa jadi rendah sbb pspm 2 rendah. So jangan harap sangat bila pihak interviewer senyum mcm nk ambik kau masuk at last tak dpt. Pelajar 5 dah rugi satu ruangan UPU sebab masa SPM dia tak ambik bahasa arab. So kenapa dia bole letak pilihan 7 untuk USIM? Ye ini kes tak baca panduan dan syarat dulu. Beli pin terus register UPU then pilih. So result pelajar 5, dia diterima masuk untuk pilihan 6.

PELAJAR 6- CGPA 3.49

Pilihan 1
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 2
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AERONAUTIK (PENYENGGARAAN PESAWAT TERBANG) DENGAN KEPUJAN#
UTHM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTeM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (PETROLEUM)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KOMPUTER (KEJURUTERAAN PERISIAN) DENGAN KEPUJIAN
UMP
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) (KEJURUTERAAN AWAM)
UniMAP
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS GUNAAN (TEKNOLOGI MARITIM)
UMT
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN ELEKTRIK DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM
UMP

Pelik jugak sebab tak ramai orang semenanjung nak letak UMS pilihan pertama. Tapi orang cakap kalau kau tak nak UMS or UNIMAS, jangan letak pilihan atas sebab konfom dapat. Tapi sebenarnya pelajar terpilijh utk plihan kedua. So adik adik jgn tekejut kalau pointer 3.5 pon but still tk dpt UMS. kejuruteraan kimia memang course hotz. ramai yg mohon. Btw UTM petroleum budak 4flat je dpt. Kalau nak try jugak bole letak pilihan pertama jangan jadi mcm pelajar 6 UPM n UTM kat bawah. So ending dengan dapat result UPU pilihan ke 2.

Okay lahh takat tu je analisis dr aku. Malas nk key in bebanyak. Haha. Korang yang mohon UPU tu akk mohon sangat sangat bukak portal UPU dekat bahagian menu ada dia tulis IPTA pastu ambik panduan U. Kalau tak jumpaa haaaa nah link

https://online.mohe.gov.my/upu/epanduan/syarat/vMenuSyarat.php?jenprog=stpm


Okay assalamualaikum. Before choose pikir betul betul okay.