14 January 2017

Kenapa Dia Bagi Mixed Signal

So, I don’t know where to start sebenarnya. This post is for girls, tapi kalau you laki and nak baca pun okay ja, tak dak masalah.

This article is utk gegirls yang fall in love with a guy and that guy shows you sign he likes you too tapi bila you try to make one step ke depan then he suddenly pergi. He suddenly push you away. Tiba-tiba dia suruh you move on. Tapi bila you dah try move on, his behaviour opposite dengan apa yang dia cakap. He keeps staring at you when you are not looking. Dia punya action tunjuk yang dia interested in you, tapi mulut dia cakap yang dia tak nak you and “go away from me”. Its kinda weird and frustrated right? Kita pulak kena guess apa yang dia fikir. Kita pulak pening kepala fikir pehal dia behaves macam tu.
So gegirls sekalian, don’t worry cause I do have the answers.

Jawapan dia… “He’s not meant to be with you”.


Aaaa I know ayat tu susah nak telan sebenarnya cause that guy seems so perfect to you kan, and dalam hati you keep telling he’s the one. Even laki tu cakap, “saya tak nak awak, I will not getting married with you someday” tapi hati you keep cakap he’s the one that I want and I know he is. Even you cakap, “okay I move on” tapi jauh di sudut hati tuu, you’ll still thought that he’s the one that fit you right.

And lagi pening kepala that guy give you a mixed signal. Yes, when a man in love its obvious. Nampak clearly yang dia suka you even he didn’t admit it. You tak perlu tanya pun dia suka you tak, sebab memang obvious. And you’ll be like searching around in google “sign he love me” “how to know he love me” utk reassure yourself kannn? Yes he loves you girls. Tak perlu pening kepala google banyak banyak utk teka dia suka you ke tak. Yes dia suka you. Tapi maybe you’ll be like why he let me go. Why he didn’t put any effort to make me stay. Why he asked me to go away if he likes me? Sebenarnya ada banyak possibilities for these questions. Bole jadi gila jugak cari jawapan dia sebab not all men are same. People are different.

And day by day, my theory on that questions keep changing and changing cause I keep reading a lot of articles kat google. As I say, men are different, so utk jawab persoalan tu, akan banyak theory keluar sebenarnya. Theory means, you just guess with some evidence you have tapi the real answers you don’t know. You nak tau, you kena ask dia la. Tapi biasa la, laki macam ni selalu nya akan manipulate kan benda tu and of course mati mati dia tak kan mengaku dia suka you.

So my theories for this problem are:

#1 HE SCARES OF LOVE


At first I read an article about “Someone who scares of love” and banyak la research aku buat pasal ni. That article cakap pasal, ada orang jenis yang takut dengan perasaan cinta. Bila dia rasa cinta dia akan run away. Bila dia rasa that relationship is getting too serious, dia akan pull away. And fear of intimacy ataupun rejection tu sangat la susah nk overcome sebenarnya. Benda tu macam utk protect diri kita from getting hurt. Dia macam put wall supaya orang yang tu tak deeply masuk ke dalam hati dia sebab dia takut kalau dia telampau sayang perempuan tu, maybe one day dia akan hurt diri dia. And I’ve been read, ada satu perempuan ni dia dah kawin, tapi bila dia rasa hurt, angry, confused or scared dia akan withdraw from husband dia, dan dia taktau kenapa dia macam tu. Weird kan orang macam ni? Tak pun sebenarnya, Love make us vulnerable. Love is an emotion that leaves you totally exposed utk getting hurt.

#2 HE IS EGO


Ohh yang ni the best article I read. Dia cakap lelaki macam ni sebenarnya ego. Orang lelaki di program utk kejar perempuan. Dia akan buat apa sahaja utk prove kan yang dia bole dapatkan perempuan tu. Tapi bila perempuan tu dah tunjuk interest dekat dia, so dia dah tak da benda nak prove kan. And he also fears commitment so apa yang dia buat is he pulled away from you and cari perempuan lain utk boostkan ego dia balik. Dia kena kejar perempuan baru dia rasa alive. Selalu nya lelaki mcm ni insecure skit org nya. And kalau you kejar dia you memang silap besar. Don’t chase a men. Men are program to chase a girl, so what you have to do is pulled away from him too. If he meant to be with you, dia akan cari you balik. But if he don’t then you should move on.

#3 HE IS IN EMOTIONAL UNAVAILABLE STATE


Aaaaa research pasal ni have change me, change my mind, change everything. Seriously I started to hate men because of this. So what is emotional unavailable (EU) man means?

Here are the sign your man is an EU:

1. Dia main game tarik tali. Bila you pulled away dia rasa mcam nk you, tapi bila you show interest, dia lari dari you.

2. Dia suka you, but dia main kat shallow part ja. Maksudnya dia tak berapa open sangat dengan you. Dia tak pernah pun cerita pasal family dia, future plan dia, dreams dia. Dia tak bwak you pegi deeply la dalam hati dia. Dia tak nak pun you kenal kawan kawan dia, family dia, and dia pun tak nak kenal family you or your friends. Maksud nya he loves physically but not emotionally.

3. Dia selalu avoid conflict. Bila ada masalah dia akan manipulate benda tu and elakkan benda tu jadi besar. Dan yang bestnya dia buat you rasa bersalah and put on blame on you on that problem. Dia cakap you are the one banyak drama. Pastu dia avoid you then you will be confused by yourself sampai you sendiri terfikir “eh salah aku ke? Apa yang aku dah buat tiba-tiba tak nak aku?”

4. Dia lebih prefer have long distance relationship, or texting. Dia tak pernah pun put an effort utk jenguk you kat tempat you. Even if you come to his place dia takkan bawak you pergi rumah dia ke, or bawak jumpa kawan-kawan dia and lagi prefer pegi tempat yang his circle and family tak jumpa.

5. Dia menghilang beberapa hari. Tiba tiba je last seen whatsapp sampai dua tiga hari tak on. He is avoiding you!

6. Seduce you tapi janji kosong. Cakap sayang tapi action tak tunjuk sayang. Dia mcm give you mixed signal.

Lelaki macam ni sebenarnya not intentionally nak hurt you pun. They just can’t love a woman in healthy way, dia tk reti kot nak ada happy relationship. And I do read a research, an EU man are afraid of being clung and controlled by feminine energy. Dorg tak tau pun dorg tengah in EU state, atau pun they just couldn’t admit it. And mostly this guy prefer sex without love.

You can read more dekat google pasal emotionally unavailable man, banyak sangat. Ada satu komen kt article tu, satu perempuan ni, dia dah kawin dengan suami dia 5 tahun dah and selama 5 tahun tu, suami dia sekejap sayang dia tapi kadang kadang avoid dia, pastu run away tak nak cakap dengan dia. Pastu okay balik. And keep repeat, repeat and repeat. Perempuan tu rasa tersiksa bila suami dia menjauh dari dia. Rasa mcam tak disayangi. And I feel really hate this kind of man tambah-tambah baca komen kat article kat google. Rasa marah sangat. Rasa mcm lelaki mcm ni tak patut hidup, meng suffer hati perempuan ja.

Being an EU person actually is not a bad thing. It’s called self-defence. You try to avoid your heart from getting hurt, but unintentionally you hurt someone else.
I made a lot reading about this, sampai la I found an article said “if you are EU girl, you will fall in love with EU man” then I thought by myself, “aku ni EU girl ke?” (Since I have fall in love with EU man before) so I checked one by one all the sign of EU person.

Terdiam aku. Yes. I’m EU woman.

Selama ni, I research, read pasal EU man, benci EU man, put a blame on man, tapi sebenarnya I’m the one that become EU. Aku research pasal diri aku. Sebenarnya lepas aku break up with my ex-boyfriend masa 2012, sejak tu I said to myself yang I will not be in any relationship even though I love that person so much. I just want to be friend and kalau ada jodoh kawin. So selama ni memang I close my heart from any man, and I’m afraid of falling in love again.

Ramai laa laki that I’ve reject. Ada satu laki tu dia suka gila aku, sampai pernah datang beraya rumah aku hahaha but lastly aku reject dia. Kesian dia. And satu laki ni study kolej dekat dengan matrik aku. Dia tunjuk la effort yang dia nak aku, tapi aku je main shallow part dengan dia. Dia siap sanggup sewakan kereta and bawak pegi KB Mall. Tapi time tu berteman laa. Bukan a date ye. Dia kenal-kenal ngn abg aku siap lepak-lepak sekali semua. Tapi akhirnya I’m avoiding him. Kesian la. Bukan aku sengaja patahkan hati dia ke apa. Just I don’t feel the same towards him and I don’t want my heart to be hurt again. I put a wall and just find a platonic love. In order untuk jaga hati aku dari kecewa, tanpa sedar aku kecewakan ramai hati orang lain. Sebab tu ada orang kaitkan EU ni dengan narcissist.

So mesti gegirls2 semua tertanya, macam mana nak buat EU man jadi emotionally available (EA)? Mcam mana nk buat laki yang tak open, main shallow part ni open dengan you and love you deeply? What should you do? The answer is nothing. Run. RUNNNNNN! Run away from this kind of man. You’ll hurting yourself if you stay with him. Nothing can change him. EU man can only be an EA man bila dia jumpa the right girl. If he can’t be EA with you, he just not meant to be with you, that’s it. Stop cari macam mana nak buat dia sayang you deeply, because he will not.

Loving someone ni macam bahan kimia. You take one substance and you combine with another, then voila! Its compatible. You can’t force someone to love you. Dia sendiri dia. Once an EU guy meet the right girl, dia sendiri taktau kenapa wall dia pecah, dia sendiri taktau kenapa dia cerita secrets dia, future plan dia, dreams dia, being vulnerable to that girl. Dia sendiri taktau kenapa dia bole love that girl so deeply. So stop searching how to make your man love you deeply, he just can’t because you’re not the right person. Awak bukan jodoh dia, paham tak. Stop cari jawapan dia.

Tapi I think theory yang mengatakan EU person can become EA person when they meet the right person ni berjaya utk orang lelaki je kot. Sebab I’m EU girl, and setelah 4 years I close my heart to any man but then I met a man and dengan mudah nya he break my wall yang aku bina selama ni. Aku pun taktau kenapa aku bole open dengan dia, cerita segala rahsia kat dia. Tapi akhirnya he’s just not meant to be with me. So I guess orang laki je kot. Why? Sebab orang lelaki ni ada ability to differentiate between infatuation and love but girls don’t.

Move on girls. If a man give you a mixed signal meaning that he just not meant to be with you. The right person won’t treat you like that. Cuba-cuba laa google “how it is feel to meet the right person” banyak sangat experience orang yang dah kawin ni, dorg cerita dalam article dorg. Read. You will feel tak sabar gila nak jumpa the right person hahaha.

Bila aku dah besar ni, aku baru sedar yang love is about letting go the person that you love. Tak semestinya you sayang orang tu, you have to be with him. He might got a lot of similarities with you, share the same feeling but if both of you not are compatible to be together nothing can change it. Compatible doesn’t mean “ohh dia dgn aku ada banyak persamaan, our communication is good, and bla bla..” semua laa alasan you nak kata you berdua serasi. No. itu compatible to be friend tapi if both of you tak da value yang sama dalam life mean you’re not meant to be married with him.

Marriage is about achieving the same goal together. Without that person, you can’t achieve it by yourself. So ask yourself what is your goal? What do you value in your life? Is it same with him?

Alright, sorry this article quite long but this is for girls yang confused dengan lelaki yang keep give mixed signal. Conclusion nya if he give a mixed signal, he just not meant to be with you. Lupakan. Life is too short to fall in love with someone that doesn’t love you loudly. Redha. Macam mana nak tau hati dah redha? Bila you stop tanya soalan soalan dan soalan. Sometimes laki tu tak bagi mixed signal pun, dia dah cakap NO so its clear to be NO.  Tapi you keep rasa macam dia give you a mixed signal sebab you so desperately want the answer to be yes, and sebab tu you will hold anything you find to tell yourself the answer is yes even though he say no. Better find yourself and love yourself more girls.

17 July 2016

Manusia Introvert dan Extrovert

Hai uolls. Nampak benauu bosan dduk rumah sampai tetiba rasa nak buat post pasal introvert n extrovert hahah. Sebenarnya aku terbaca senior fizik aku post kat fb dia pasal orang introvert ni. Entah kenapa rasa berminat nak tau lebih detail. Well sorg dalilah memang suka ambik tau pasal personaliti/behaviour seseorang, senang kata aku suka pasal psikologi ni (walaupun kos fizik lol)

Introvert

Introvert ni orang yang mempunyai personality pendiam, tak suka social dengan orang, tak minat nak duduk dalam kelompok ramai ramai, kalau boleh dduk sorg sorg lagi best. Tak banyak kawan dan mostly seorang introvert ni overthinking, suka observe orang, good in writing, bad in spoken.

Extrovert

Extrovert ni vice versa kepada introvert. Orang yang jenis talkaktive, bising, kat memana je dia suka cakap tk kisah dia kenal tak orang tu. Kadang cakap ikut lepas je, ramai kenalan. Good in spoken bad in writing.

Tapi kalau anda sendiri tak pasti anda intro or extro, kemungkinan anda seorang ambivert which is both.

Aku ada tanya kawan aku, adakah this personality traits (extro/intro atau ambivert) ni naturally berlaku. Yes. Maknanya sesiapa yang dilahirkan introvert tak boleh ubah diri dia jadi extrovert dan sebaliknya untuk orang extrovert tak boleh ubah diri dia jadi manusia introvert. TAPI..

Kalau sesiapa je kenal ak masa sekolah, tambah tambah sekolah rendah. Aku adalah manusia introvert. Tanya la, even sekolah menengah pun aku still introvert. My brain is wired to be introvert. Aku tak banyak kawan, tak banyak cakap. Suka duduk sorg sorg and lack of confidence. Tapi sejak masuk matrik, aku cuba ubah diri aku, konon konon nak ada life baru la kan. kenapa nk berubah? sbb mostly orang introvert ni mmg dikenali dgn sifat baik sgt. so aku rasa dh penat biar org pijak kepala aku kot kehkeh.

Roommate aku, Maya. Dia seorang extrovert. Extremely extrovert. Aku banyak terikut perangai dia. tapi kat matrik aku tak ikut dia lagi, aku suka observe cara dia je. Dan bila kat uni, aku berubah jadi dari introvert kepada extrovert. Kawan aku dekat uni, lala, she cant believe it bila ak cakap “sebenarnya aku bukan macam ni dulu, aku sangat pendiam” aku dekat uni, aku jenis tak kisah pun kau senior ke, kau kos lain ke, kau jaga library ke, kau pak cik bas ke aku bedal cakap je.

Tapi aku mengaku sebenarnya walaupun orang nampak aku ni mcm extrovert, tapi ada certain perangai introvert aku tk boleh hilang. Contoh, secara naturally, otak aku boleh berfungsi dengan baik, aku gain more knowledge, study masuk kepala bila sorg sorg. Aku tak bole study group apa semua tu. Kalau dalam kuliah, aku lagi prefer duduk atas dan sorg2. Aku overthinking, suka observe orang, and bila nak bercakap dia jadi tak terluah, tapi bila menulis panjang pulak jadinya hahah. Aku tak suka meeting, discussion dalam group which aku rasa mcm tak dak idea bila ramai ramai. Tapi kalau soalan tu tanya secara individual atau secara personally ada pulak idea aku. Lol

So kenapa boleh keluar statement “someone cant change their personality traits”? aku ada baca kt Quora pasal benda ni. basically, the way your brain is wired is based on your DNA. So jika otak anda di wire utk jadi manusia introvert, dan anda cuba ubah jadi extrovert, the only way is do some genetic engineering in order to change the way it work and this is impossible boleh terjadi. Tapi anda bole belajar to act more extroverted in public and social situations, and train yourself to last longer while socializing. Dan untuk manusia extrovert cuba ubah jadi introvert, you can just learn to take joy in the quiet moment in life, learn how to recharge in a quiet setting. But of course, don’t deny who you are, pegi laa jumpa manusia manusia lain kt luar sana tuh.

Ada jugak orang bagi definition yang extroversion dan introversion as regaining or recharging your energy by socialising or spending time on yor own. Beza introvert dan extrovert is an introvert recharges while alone dan extrovert gets more energy when around people. so betul laa. aku tak berubah jadi extrovert pun sbb sejujurnya aku recharges bila sorg2 even nampak aku mcm bnyk ckp dekat public. aku just ubah cara aku bersosial dengan orang tapi sifat introvert masih ada.

Aku ada jugak tanya someone which is senior fizik, dia dulu introvert dekat sekolah dan matrik. bila masuk uni dia terlibat dalam banyak benda yg force diri dia untuk bercakap dikhalyak ramai dan sikit sikit dah berubah mcm extrovert. tapi bila aku tanya dia. dia kata susah sebenarnya nk berubah jdi exactly mcm org extrovert walaupun org sekililing nampk dia mcm extrovert sekarang ni. so kes dia mcm aku la. diri kita je sendiri yang tau kita recharges time org ramai atau time kita sorg2.

Kenapa orang introvert cuba ubah jadi extrovert

so aku rasa ramai orang introvert rasa mcm nk ubah diri dia jadi mcm org extrovert. mungkin org tertanya, kenapa nk ubah? just live your life, its a gift from God. tapi aku pernah jadi orang introvert so aku tau kenapa. selalunya terjadi dekat orang yang belajar sampai peringkat tinggi and need to face ppl everyday. kawan kawan kau akan feel weird and salu anggap kau pemalu, ada pure hearted, innoncent just sbb kau jenis tak reti nak sosial dengan orang n keep the converstion going. dan mostly kau jenis tk dak enemy sbb orang sekeliling kau tktau pun apa yg kau fikir tentang dorg. senang cerita ramai yang susah faham perangai kau dan you feel lonely. pastu kau teringin nak orang layan kau mcm manusia extrovert. dan ada jugak sesetengah manusia introvert rasa mcm benci sgt dekat diri dorg n cuba nak ubah.

lagi satu bila skrg dunia competition utk dpt kerja hebat sangat sengit. orang semua terkejar kejar scholarship, dan kau rasa kau kena ubah jdi extrovert yelah mcm mana nak pass iv scholar kalau phone call pun takut nak angkat. hahah orang extrovert mungkin tak phm knp introvert jdi mcm tu. orang extrovert akan marah bila dia call tapi kau deny n choose to text. kdg2 kawan kau akan kata "aku tepon kau angkat laa, asal payah sgt" orang introvert tak suka angkat call tambah tambah dari nomber yg tak dikenali. dia akan rasa mcm "sapa pulak call aku ni" "aku kenal ke, apa dia nak cakap heh" dan lepas 3 saat mcm tu berfikir baru kau rasa mcm nk angkat. yeah nampak tak betapa overthinkingnya seorang introvert kehkeh. utk pass scholar iv jugak, there will be group discussion yang mana kau kena interact dengan ppl so tu antara punca kenapa manusia introvert rasa mcm perlu ubah diri dia.

So mcm mana?

Aku just boleh bagi suggestion lah. sbb mcm aku cakap tadi, brain kau mmg dah wired to be introvert which is you gain bila sorg2. cuba kau perhatikan kenapa extrovert disayangi ramai (kononya) orang suka berkwan dengan manusia extrovert, orang tak pernah tinggal belakang, orang salu ingt extrovert dan kau mcm invisible je, orang akan sambut birthday extrovert dengan surprise yang wow gila tapi birthday kau org tk ingt pun. cuba fikir kenapa? mesti la jawapan dia kau tak reti sosial dengan orang, kau tak reti nk buat someone tu jadi rapat dengan kau.

manusia introvert bukan pemalu, dorg cuma rasa mcm 'tak de' benda nak cakap. tak da any particular thing to say w someone. contoh satu situasi, bila orang tanya kau "hai mcm mana test harini?" so kau akan jwb "okay jaa" then kau kriks. orang yang bertanya akan rasa sangat awkward bila kau diam dan dia akan rasa "okay dia tak nak cakap ngn aku" padahal kau just rasa mcm nk sorg2, malas nk bercakap, dan kalau nk bercakap ngn dia, kau akan rasa "aku nak cakap apa je kt dia"

manusia extrovert suka bercakap even orang tu tak tanya dia. jadi suggestion aku, kau cerita ja apa kisah kau even orang tk tanya. mungkin bagi kau, kau rasa mcm cerita kau bosan dan orang tak nak dengar pun, tapi believe me, cara ni berkesan. aku introvert aku tau la. orang tu tanya "mcm mana test harini?" instead of ckp okay ja cuba cakap "okay ja. kau tau tadi...." bila dah start sebut kau tau.. means kau dah start bercerita benda yg orang tak tanya.

Perlu ke introvert berubah jadi extrovert?

Eh aku tak cakap pun perlu. Yang aku bagi suggestion kat atas tu sebab untuk manusia yg rasa dah penat jadi introvert, teringin nak ada ramai kenalan haaa tu jaa. whether you are introvet or extrovert, you are normal. semua orang ada kelebihan dan kelemahan sendiri.


Hidup je mcm mana pun, biar la orang nak kata kau pendiam ke, atau bising sangat ke, tu sifat natural kau kan. Ada sbb kenapa Allah takdirkan your brain to be wired like that. alright.

p/s: sebenarnya i do take a test kat google to know i am introvert or extro. test menunjukkan aku ambivert. lol. tapi aku sendiri sedar walaupun ak ambivert, tapi diri aku lebih cenderung terhadap introvert. eh? mesti ramai kwan uni aku bangkang aku cakap aku cenderung kepada introvert. lol. i know time bila ak recharge okay.

23 October 2015

Heartbreak?

Assalamualaikum


Hai, entah kenapa rasa terpanggil nak type blog. so korang pernah bercinta ? pernah disakiti, tersakiti? biasa, thats life. tak semestinya apa yang kau suka, apa yang kau nak, apa yang kau plan kau akan dapat. like myself, untuk 19 tahun selama aku hidup, aku dah terjatuh cinta sebanyak 3 kali. yang 3 kali ni tak termasuk crush. kalau masuk crush sekali memang ramai. haha. tak semestinya jatuh cinta tu maksudnyaa aku couple. just fall in love thats all. and i always endup fall in love with a wrong person. aku single jaa sampai sekarang.

Korang tolong laa jgn menggedik nak text ex korang mcm ni. Buang masa ja. 
so how nak kendalikan patah hati ni? haha aku bukan pro sangat. aku nak lupakan orang aku sayang pun ambik masa yang lama. but for me, nak lupakan 'orang tu' kau kena cari life kau sendiri. macam aku as a student, balik to reality, sedar yang kau berada dalam university, and your parents hantar kau pergi u sebab nak suruh study, bukan nak cari boyfriend. so, make yourself busy. kalau orang yang kau suka tu classmate kau, firstly cuba jauhkan diri kau dari dia. cuba. just tak payah ckp sangat ngn dia, create your own friends. bukan aku sruh kau tk kawan dgn dia, tapi try laa. kalau dia ajak sembang, sembang ja lahh, tapi not as usual. and one day, kau sendiri akan sedar yang dia bukan untuk kau. find your life babe!


crying for the love one tak salah. nangis laa, sebab tu hati kau, hati kau dah tak mampu nak bear kesedihan tu so why you should keep it inside by yourself? tapi dia jadi salah bila tangisan tu repeat day by day. sekali dua kali cukup laa then find your strength back! kenapa perlu menangis untuk benda yang sama. tak dak guna babe, kau ada life, jangan sbab someone, life kau gelap. ada banyak lagi benda yang bole buat kau bahagia, bukan dia jaa paham? aku cakap benda ni sbb i took two years utk lupakan ex aku. tau kenapa lama sangat? sebab aku tetap dengan hati aku, aku cakap aku nak dia, aku cakap dia jaa boleh bahagia kan aku konon i find my happiness in your eyes. Allah. tolonglaaa. bila aku keluar dari dunia aku sendiri, masuk matrik, i found new friends sikit pon aku tak ingat pasal ex aku, malah aku fall in love dgn someone. hahaha.

so guys, especially perempuan, aku tau, korang adalah species susah move on. satu benda jaa nak cakap, CARI LIFE KORANG and you'll find your own happiness without him.

20 August 2015

Cara Pemilihan Sistem UPU

Assalamualaikum

Haii, seperti dijanjikan post yang lepas, pasal kos geofizik,  harini im gonna share analisis pemilihan UPU 2015 dan tips cara pilih UPU dengan betul. Btw, analisis ni ada berdasarkan beberapa orang aku yg aku kenal dan aku ada ic diorang so sebab tu aku bole semak pemilihan upu dan result diorang. So korang hati hati simpan ic korang jgn sampai member ambik gambar simpan dalam fon :P. Btw lupa nak bagitau. Semua pelajar pelajar dibawah adalah daripada modul 2 dekat matrik makna kata tak ambik biologi. :)

PELAJAR 1 - CGPA 3.36

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA PENGIMEJAN DIAGNOSTIK DAN RADIOTERAPI DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (SAINS PEMUTUSAN)
UUM
Pilihan 4
SARJANA MUDA PENGIMEJAN PERUBATAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 5
SARJANA MUDA FARMASI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA
UiTM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 8
SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) SAINS AKTUARI (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS (KIMIA INDUSTRI)
UTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (KIMIA) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA OPTOMETRI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 1 ni memang aku nak marah tengok cara dia pilih. Sebab? Cer tengok pilihan 2,4,6,12 dia. Modul 2 tak ambik bio sedangkan dekat panduan UPU syarat dia kena bio untuk 4 kos tersebut. Pilihan 5 dia FARMASI. Korang tak tau Farmasi utk budak 4flat je kalau kat UTM? So paling cikai pon dekat UiTM result cgpa mesti 3.6 keats. Kenapa aku berani cakap 3.6 ? Sbb kawan aku punya kakak result dia 3.68 dan dapat farmasi dekat UiTM. So korang rasa pelajar 1 punya result UPU apa? Yes. Pilihan 3. Sebelum result keluar pun aku dh agak dia dpt pilihan 3. 


PELAJAR 2- CGPA 3.38

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA - GAS)
UTM
Pilihan 3
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (AWAM)
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 8
SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DAN PROSES (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KIMIA (KEPUJIAN) (PROSES KIMIA INDUSTRI)
UniMAP

Yang ni jenis demand nak Research University. Kalau boleh nak letak UPM, UTM semua. Adik adik. Kalau nak RU sekali pun, tengok result dik. 3.5 pun tak jamin lagi boleh dapat. Buat pengetahun semua oil n gas UTM ambik budak 4flat sahaja. Kalau nak jugak RU kena mintk kos yang tak ramai orang nak. Tapi kalau jenis nak engineering jugak maybe kena pilihan engineering yang orang tak berapa familiar. Contoh Kejuruteraan Geomatik. Tapi kawan aku yang dapat kos geomatik dekat UTM ni pointer cgpa 3.6 keats jugak. Makna kata kalau korang rasa pointer korang bawah 3.5 jangan mintk bebanyak RU dekat UPU. Setakat nak try utk satu pilihan daripada 12 its okay. Pelajar 2 telah terpilih utk pilihan 9.

PELAJAR 3- CGPA 3.56

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KIMIA)#
UKM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 4
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PERINDUSTRIAN
UPM
Pilihan 6
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR SAINS BAHAN
UPM
Pilihan 8
BACELOR KEJURUTERAAN (PROSES DAN MAKANAN)
UPM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UMP
Pilihan 12
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UTM

Pelajar 3 demand nak UPM sebab tu bole nampak kebanyakan UPM. Kalau tengok pointer bole laa kalau nak engineering. TAPI! Pelajar 3 tak dapat kos kejuruteraan. Sebab ? Masa batch aku terlampau ramai yang nak UPM. Cana aku tau? Hahaha tanya laaa. Dalam kuliah kejap kejap aku pusing sana sini tanya "Kau mintk apa doe kat UPU?" Dan kebanyakkannya semua nak UPM. So pelajar 3 telah terpilih untuk pilihan 7. So adik adik tak semestinya pointer korang 3.5 keats bole dapat pilihan pertama kay?

PELAJAR 4- CGPA 3.20

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
BACELOR SAINS (DIETETIK)#
UPM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANAMUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (MATEMATIK)#
UKM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANAMUDA DIETETIK DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ELEKTRIK (KUASA ELEKTRIK) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA DIETETIK (KEPUJIAN)
UniSZA
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 11
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 12
SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN DENGAN KEPUJIAN (INSURANS) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 4 mempunyai penyakit macam pelajar 1, tak baca panduan. Pilihan 2,4,7 adalah untuk pelajar yang ambik bio. Rugi 3 pilihan kena reject mcm tu jaa. Pelajar 4 rugi sebab pointer dia boleh lagi laa kalau nak try engineering dekat UMP ke, UniMap ke. Tapi dia dapat kos Teknologi Kejuruteraan. Yes pilihan 6. Anyway nak bagitau Teknologi Kejuruteraan tak sama dengan Kejuruteraan. Mohon adik adik yang isi UPU baca betul betul. Apa yang beza nya? Pls read this blog. Perbezaan Teknologi Kejuruteraan dan Kejuruteraan

PELAJAR 5- CGPA 3.18

Pilihan 1
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (PEMBUATAN)#
UKM
Pilihan 2
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MEKANIKAL - PEMBUATAN)
UTM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AUTOMOTIF (PROGRAM KERJASAMA DENGAN KARLSRUHE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES)
UMP
Pilihan 5
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN PEMBUATAN
UMP
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KEJURUTERAAN ELEKTRONIK)
USIM
Pilihan 8
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 9
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (TEKNOLOGI PENYELENGGARAAN) DENGAN KEPUJUIAN
UTeM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN PEMBUATAN (PROSES DAN TEKNOLOGI) DENGAN KEPUJIAN
UTeM

Pelajar 5 dapat interview UKM pilihan 1 tapi result UPU tak menyebelahi iv. Sebab? Interview panggil masa result pspm 2 tak keluar lagi. Result pspm 1 dia 3.58 sebab tu dia dipanggil. Tapi bila result pspm 2 keluar, cgpa jadi rendah sbb pspm 2 rendah. So jangan harap sangat bila pihak interviewer senyum mcm nk ambik kau masuk at last tak dpt. Pelajar 5 dah rugi satu ruangan UPU sebab masa SPM dia tak ambik bahasa arab. So kenapa dia bole letak pilihan 7 untuk USIM? Ye ini kes tak baca panduan dan syarat dulu. Beli pin terus register UPU then pilih. So result pelajar 5, dia diterima masuk untuk pilihan 6.

PELAJAR 6- CGPA 3.49

Pilihan 1
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 2
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AERONAUTIK (PENYENGGARAAN PESAWAT TERBANG) DENGAN KEPUJAN#
UTHM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTeM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (PETROLEUM)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KOMPUTER (KEJURUTERAAN PERISIAN) DENGAN KEPUJIAN
UMP
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) (KEJURUTERAAN AWAM)
UniMAP
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS GUNAAN (TEKNOLOGI MARITIM)
UMT
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN ELEKTRIK DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM
UMP

Pelik jugak sebab tak ramai orang semenanjung nak letak UMS pilihan pertama. Tapi orang cakap kalau kau tak nak UMS or UNIMAS, jangan letak pilihan atas sebab konfom dapat. Tapi sebenarnya pelajar terpilijh utk plihan kedua. So adik adik jgn tekejut kalau pointer 3.5 pon but still tk dpt UMS. kejuruteraan kimia memang course hotz. ramai yg mohon. Btw UTM petroleum budak 4flat je dpt. Kalau nak try jugak bole letak pilihan pertama jangan jadi mcm pelajar 6 UPM n UTM kat bawah. So ending dengan dapat result UPU pilihan ke 2.

Okay lahh takat tu je analisis dr aku. Malas nk key in bebanyak. Haha. Korang yang mohon UPU tu akk mohon sangat sangat bukak portal UPU dekat bahagian menu ada dia tulis IPTA pastu ambik panduan U. Kalau tak jumpaa haaaa nah link

https://online.mohe.gov.my/upu/epanduan/syarat/vMenuSyarat.php?jenprog=stpm


Okay assalamualaikum. Before choose pikir betul betul okay.