20 August 2015

Cara Pemilihan Sistem UPU

Assalamualaikum

Haii, seperti dijanjikan post yang lepas, pasal kos geofizik,  harini im gonna share analisis pemilihan UPU 2015 dan tips cara pilih UPU dengan betul. Btw, analisis ni ada berdasarkan beberapa orang aku yg aku kenal dan aku ada ic diorang so sebab tu aku bole semak pemilihan upu dan result diorang. So korang hati hati simpan ic korang jgn sampai member ambik gambar simpan dalam fon :P. Btw lupa nak bagitau. Semua pelajar pelajar dibawah adalah daripada modul 2 dekat matrik makna kata tak ambik biologi. :)

PELAJAR 1 - CGPA 3.36

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA PENGIMEJAN DIAGNOSTIK DAN RADIOTERAPI DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (SAINS PEMUTUSAN)
UUM
Pilihan 4
SARJANA MUDA PENGIMEJAN PERUBATAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 5
SARJANA MUDA FARMASI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA
UiTM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 8
SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) SAINS AKTUARI (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS (KIMIA INDUSTRI)
UTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (KIMIA) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA OPTOMETRI (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 1 ni memang aku nak marah tengok cara dia pilih. Sebab? Cer tengok pilihan 2,4,6,12 dia. Modul 2 tak ambik bio sedangkan dekat panduan UPU syarat dia kena bio untuk 4 kos tersebut. Pilihan 5 dia FARMASI. Korang tak tau Farmasi utk budak 4flat je kalau kat UTM? So paling cikai pon dekat UiTM result cgpa mesti 3.6 keats. Kenapa aku berani cakap 3.6 ? Sbb kawan aku punya kakak result dia 3.68 dan dapat farmasi dekat UiTM. So korang rasa pelajar 1 punya result UPU apa? Yes. Pilihan 3. Sebelum result keluar pun aku dh agak dia dpt pilihan 3. 


PELAJAR 2- CGPA 3.38

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA - GAS)
UTM
Pilihan 3
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (AWAM)
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 8
SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DAN PROSES (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 12
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN KIMIA (KEPUJIAN) (PROSES KIMIA INDUSTRI)
UniMAP

Yang ni jenis demand nak Research University. Kalau boleh nak letak UPM, UTM semua. Adik adik. Kalau nak RU sekali pun, tengok result dik. 3.5 pun tak jamin lagi boleh dapat. Buat pengetahun semua oil n gas UTM ambik budak 4flat sahaja. Kalau nak jugak RU kena mintk kos yang tak ramai orang nak. Tapi kalau jenis nak engineering jugak maybe kena pilihan engineering yang orang tak berapa familiar. Contoh Kejuruteraan Geomatik. Tapi kawan aku yang dapat kos geomatik dekat UTM ni pointer cgpa 3.6 keats jugak. Makna kata kalau korang rasa pointer korang bawah 3.5 jangan mintk bebanyak RU dekat UPU. Setakat nak try utk satu pilihan daripada 12 its okay. Pelajar 2 telah terpilih utk pilihan 9.

PELAJAR 3- CGPA 3.56

Pilihan 1
BACELOR KEJURUTERAAN (KIMIA)
UPM
Pilihan 2
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KIMIA)#
UKM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA)
UTM
Pilihan 4
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA
UPM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PERINDUSTRIAN
UPM
Pilihan 6
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 7
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR SAINS BAHAN
UPM
Pilihan 8
BACELOR KEJURUTERAAN (PROSES DAN MAKANAN)
UPM
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KIMIA) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UMP
Pilihan 12
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) KIMIA DENGAN PERSEKITARAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UTM

Pelajar 3 demand nak UPM sebab tu bole nampak kebanyakan UPM. Kalau tengok pointer bole laa kalau nak engineering. TAPI! Pelajar 3 tak dapat kos kejuruteraan. Sebab ? Masa batch aku terlampau ramai yang nak UPM. Cana aku tau? Hahaha tanya laaa. Dalam kuliah kejap kejap aku pusing sana sini tanya "Kau mintk apa doe kat UPU?" Dan kebanyakkannya semua nak UPM. So pelajar 3 telah terpilih untuk pilihan 7. So adik adik tak semestinya pointer korang 3.5 keats bole dapat pilihan pertama kay?

PELAJAR 4- CGPA 3.20

Pilihan 1
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (MATEMATIK) DENGAN KEPUJIAN#
UPSI
Pilihan 2
BACELOR SAINS (DIETETIK)#
UPM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANAMUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (MATEMATIK)#
UKM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANAMUDA DIETETIK DENGAN KEPUJIAN#
UKM
Pilihan 5
BACELOR SAINS (KEPUJIAN) MAJOR KIMIA PETROLEUM
UPM
Pilihan 6
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ELEKTRIK (KUASA ELEKTRIK) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA DIETETIK (KEPUJIAN)
UniSZA
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MINYAK DAN GAS) KEPUJIAN (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 10
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 11
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 12
SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN DENGAN KEPUJIAN (INSURANS) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM

Pelajar 4 mempunyai penyakit macam pelajar 1, tak baca panduan. Pilihan 2,4,7 adalah untuk pelajar yang ambik bio. Rugi 3 pilihan kena reject mcm tu jaa. Pelajar 4 rugi sebab pointer dia boleh lagi laa kalau nak try engineering dekat UMP ke, UniMap ke. Tapi dia dapat kos Teknologi Kejuruteraan. Yes pilihan 6. Anyway nak bagitau Teknologi Kejuruteraan tak sama dengan Kejuruteraan. Mohon adik adik yang isi UPU baca betul betul. Apa yang beza nya? Pls read this blog. Perbezaan Teknologi Kejuruteraan dan Kejuruteraan

PELAJAR 5- CGPA 3.18

Pilihan 1
IJAZAH SARJANAMUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (PEMBUATAN)#
UKM
Pilihan 2
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 3
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (MEKANIKAL - PEMBUATAN)
UTM
Pilihan 4
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AUTOMOTIF (PROGRAM KERJASAMA DENGAN KARLSRUHE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES)
UMP
Pilihan 5
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) (KEPUJIAN) (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN PEMBUATAN
UMP
Pilihan 7
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN (KEJURUTERAAN ELEKTRONIK)
USIM
Pilihan 8
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (PEMBUATAN) DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 9
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN MEKANIKAL (AUTOMOTIF)
UMP
Pilihan 10
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN DENGAN KEPUJIAN MEKANIKAL (TERBUKA KEPADA BUMIPUTERA SAHAJA)
UiTM
Pilihan 11
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN MEKANIKAL (TEKNOLOGI PENYELENGGARAAN) DENGAN KEPUJUIAN
UTeM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN PEMBUATAN (PROSES DAN TEKNOLOGI) DENGAN KEPUJIAN
UTeM

Pelajar 5 dapat interview UKM pilihan 1 tapi result UPU tak menyebelahi iv. Sebab? Interview panggil masa result pspm 2 tak keluar lagi. Result pspm 1 dia 3.58 sebab tu dia dipanggil. Tapi bila result pspm 2 keluar, cgpa jadi rendah sbb pspm 2 rendah. So jangan harap sangat bila pihak interviewer senyum mcm nk ambik kau masuk at last tak dpt. Pelajar 5 dah rugi satu ruangan UPU sebab masa SPM dia tak ambik bahasa arab. So kenapa dia bole letak pilihan 7 untuk USIM? Ye ini kes tak baca panduan dan syarat dulu. Beli pin terus register UPU then pilih. So result pelajar 5, dia diterima masuk untuk pilihan 6.

PELAJAR 6- CGPA 3.49

Pilihan 1
KEJURUTERAAN KIMIA
UMS
Pilihan 2
SARJANA MUDA TEKNOLOGI KEJURUTERAAN AERONAUTIK (PENYENGGARAAN PESAWAT TERBANG) DENGAN KEPUJAN#
UTHM
Pilihan 3
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTeM
Pilihan 4
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (PETROLEUM)
UTM
Pilihan 5
BACELOR KEJURUTERAAN (MEKANIKAL)
UPM
Pilihan 6
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KOMPUTER (KEJURUTERAAN PERISIAN) DENGAN KEPUJIAN
UMP
Pilihan 7
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (KEPUJIAN) (KEJURUTERAAN AWAM)
UniMAP
Pilihan 8
IJAZAH SARJANA MUDA KEJURUTERAAN (DENGAN KEPUJIAN) KEJURUTERAAN KIMIA
UNIMAS
Pilihan 9
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN MEKANIKAL DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 10
SARJANA MUDA SAINS GUNAAN (TEKNOLOGI MARITIM)
UMT
Pilihan 11
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN ELEKTRIK DENGAN KEPUJIAN
UTHM
Pilihan 12
IJAZAH SARJANA MUDA (KEPUJIAN) KEJURUTERAAN AWAM
UMP

Pelik jugak sebab tak ramai orang semenanjung nak letak UMS pilihan pertama. Tapi orang cakap kalau kau tak nak UMS or UNIMAS, jangan letak pilihan atas sebab konfom dapat. Tapi sebenarnya pelajar terpilijh utk plihan kedua. So adik adik jgn tekejut kalau pointer 3.5 pon but still tk dpt UMS. kejuruteraan kimia memang course hotz. ramai yg mohon. Btw UTM petroleum budak 4flat je dpt. Kalau nak try jugak bole letak pilihan pertama jangan jadi mcm pelajar 6 UPM n UTM kat bawah. So ending dengan dapat result UPU pilihan ke 2.

Okay lahh takat tu je analisis dr aku. Malas nk key in bebanyak. Haha. Korang yang mohon UPU tu akk mohon sangat sangat bukak portal UPU dekat bahagian menu ada dia tulis IPTA pastu ambik panduan U. Kalau tak jumpaa haaaa nah link

https://online.mohe.gov.my/upu/epanduan/syarat/vMenuSyarat.php?jenprog=stpm


Okay assalamualaikum. Before choose pikir betul betul okay.


274 comments:

  1. SALAM . SAYA NAK TANYA , SAYA NAK APPLY GEOFIZIK UNTUK DEGREE SAYA NI . TAPI SAYA TAKUT PELUANG PKERJAAN TAKDE . PLUANG PKERJAAN UNTUK GEOFIZIK NI LUAS KE ? AND TNGAH DEMAND KE ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Peluang pekerjaan banyak ja. Bole lari ke oil n gas. Bole lari ke civil which is construction bngunan pasal tanah. Bole lari ke arah meteorolgy, oceanography psal laut. Depends on bidang yg kita pilih masa third year degree. Geofizik lebih kurang engineering ja dia punya demands. Cuma sekarang ramai sgt graduan engineering so bnyk persaingan. Meh laa join geofizik. Kitorang kat usm sekali batch 20+ ja. Kalau ada rezeki dpt ja. Make sure letak first choice ok :)

      Delete
  2. Salam saya nak tanya kalau saya mohon upu sains aktuari di ukm dgn uitm dgn pointer 3.45 tapi saya dari diploma sains gunaan..adakah lebih peluang utk diterima?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Sains aktuari kat ukm saya tk berani jamin. Sbb diploma ni susah sikit nk msuk ipta ni bila kena bersaing dgn pelajar matrik/asasi. Selalu uni akan utamakan matrik n asasi dulu.

      Sains aktuari more to math kan? Ukm ada iv dia kan. Selalunya kalau lepas iv automatik uni tu akan tarik masuk. UKM tu research university. Susah skit nk dpt tmbh tmbh student diploma. Ukm requirement dia salu 3.5 above jugak utk pljar matrik. Dulu sy ada mohon ukm. Even pointer 3.6+ tapi tk dpt pggilan iv. Depends on rezeki rasanya.

      Tapi iv ukm by vdeo jaa. So buat elok elok vdeo tu kalau betul betul nk mohon. Kalau ada rezeki insyaAllah dpt.

      Uitm insyaAllah dpt. Rasanya 3.45 tu bole dh tu. Tapi depends on batch jugak. Kalau 2016 tk ramai mohon rasanya dpt ja. Try ja letak. Tapi UKM make sure letak ats.

      Lebih peluang? Hm tk pasti. Sbb mcm sy dekat USM sekarang, kos fizik 100+ org dr matrik/asasi. Diploma ada 2/3 org ja. Tapi jgn ptah semangat. Kalau ada rezeki konfom dpt masuk. Doa bebanyak. Goodluck :)

      Delete
  3. Kalau poli cmne plak? Dip kejuruteraan awam pointer 3.02 muet band 4. Agak2 u mana sng masuk? Dan aku nk lari ke bidang teknologi kejuruteraan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uish tk berani nk ckp. U mana sng mmg susah nk ckp. Depends rezeki. Diploma ni mmg susah nk msuk sbnrnya sbb u akan utamakn pljar matrik. Tapi kau nak teknologi kejuruteraan kan? Aku rasa sng ja masuk. Teknologi kejuruteraan tk silap ada dekat unimap/utem/uthm, umt, ump ada kot cuba check kt link tuh. Mostly ipta biasa ja tawarkan teknologi kejuruteraan. Research uni rasanya tak da. N aku rasa kau lepas semua uni aku sebut tdi sbb requirement nk sambung teknologi kejuruteraan lagi mudah dari pure kejuruteraan biasa. Ikut kau laa nk mana. Utem/uthm/unimap. Tapi budak matrik belambak dekat uthm n utem so saingan agak tggi sbb kau dr poli. So susun yg plg susah dpt. Pilihan 1, UTHM, plihan 2 UTeM, plihan 3 UniMap. Goodluck :)

      Delete
  4. salam , sye asasi upm. currently cgpa sye bru 3.3 after sem2. tinggal stu sem je lgi. sye nk tnye kalau amek bacelor sains pemakanan dan kesihatan komuniti, cgpa die nk brpe?dan ape peluang pekerjaan die. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, saya dah tnya kawan sy yg belajar kt upm, dia ckp bacelor sains pemakanan yg awak tnya tu nnt bole keja sbgai dietetic and nutrition, cgpa mesti 3.5 above but kalau dri Asper, pointer awak tu dh okay dah, bole masuk. sbb priority upm ambik budak Asper, bole pilih kos apa ja tk kisah pointer. tpi kalau awak nk kos tu dekat uni lain, pointer mesti 3.5 above. maaf la tktau sgt psal kos ni, so tak de ap sagt nk dijelaskan.

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlslm. 2.94 aliran sains ke? HR adalah kos aliran art stream so sy risau budak budak yang skor 4flat aliran akaun masa matrik akan sng dipilih dr budak sains. tambah tambah UPM, tk berani cakap laa. insyaAllah kalau ada rezeki laa, tpi mcm sy bgitau, budak akaun skrg ramai sgt dpt 4flat, mcm tuuu je dorg skor. tapi tk paa bolej je cuba letak pilihan prtama. oraittt goodluckk

      Delete
  6. salam.. saya dak matrik. saye baru letak upu haritu. hampir semue u saye minx teknology mknn. apa risiko dye kalau saye pilih semue teknology mknn ni. ade kemungkinn kene lelong tak. sebb saye tgok majoriti semue dapat pilihan yg bawah bawah. mohon bagi nasihat dan penerangan. terima kasih😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, kalau pointer bawah 3.5 jgn letak RU. RU tu cth UPM, UM, UKM, USM, UTM. selain dr tu kalau awak mohon teknologi mknn insyallah dpt.

      apa risiko dia kalau letak semua teknologi makanan? hmm, kemungkinan boleh dilelong. sbb bila pilihan pertama computer detect yg tk lepas syarat, so bila ke semua 12 pilihan bnda yg sama je, so dia main rndom je bg kos ap apa yg still kosong.

      teknologi makanan more to chemist. make sure chemist kuat, tapi apa yg saya nk syorkan is, nanti fasa 2 UPU buka, tukar pilihan UPU. jgn mohon semua sama ja kos. bahaya. sangat bahaya.

      hm, nasihat? ikut kemampuan, dah buka panduan belum? kalau kos tu tulis syrat dia mesti 3.0 above maksud nya pointer awak mesti 3.5 above. kalau dia tulis 2.0 above, pointer awak mesti 2.5 above. okay? baca pduan n syarat khas uni bebetul sebelum pilih orait. goodluck ye awak.

      Delete
  7. Salam kak,apa maknanya klu system permohonan upu tak bagi tukar pilihan 1,2,3 tak blh ditukar but yg lain blh edit? Saya tengok tarikh dia belum tutup utk fasa 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Sbb pilihan 1,2,3 awak tu kos yg ber interview. Kos iv tk bole tukar. Perasan tak pilihan 1,2,3 tu ada hashtag(#) sebelah dia. Haaa. Dpt iv tak? Just bole tukar yg tk iv je.

      Delete
  8. assalamualaikum kak.. nk tnye, klau cgpa 3.56 mntak ee kt upm lps tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Lepas tpi tk jmin dpt. Rasanya susah dpt. Ee dekat RU atleast 3.7 ke ats tu pun depends rezeki. Tpi ada jugk pointer bwk 3.5 tpi terlepas msuk. Tktau nk ckp, mmg kena doa bnyk2 n dia depends rezeki.

      Delete
  9. Assalammualaikum saya dari asasi sains uitm dan cgpa saya 3.45, saya letak upu ukm upm dan uitm untuk kos dietetik ni, saya nak letak unisza dan umt tapi takut universiti ni tak sah taraf, macam mana ya? Patut ke letak dalam pilihan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Oh tk pasti laa psal tk sah taraf semua ni, yg sy tahu teknologi kejuruteraan jaa tak sah MQA utk jadi jurutera. Psal kos tk pasti laa maaf.

      Tapi 3 pilihan atas awak dah dietetik. Kalau letak unisza n umt lagi tak ke dah 5 pilihan direct utk kos tu? Bahaya tau dik kalau letak semua kos sama. Cuba selang kos lain skit. N 3.45 agak bahaya letak UPM UKM UTM. Make sure uni2 ni letak atas atas okay?.

      Delete
    2. Awk? Maaf saya nak tanye , akhirnye awk dpt course ape ? Sbb saya masih buntu nak pilih course ape n pointer saya x gmpk sgt tu yg risau ni

      Delete
  10. Salam akak. Saya nak bertanya, kalau results cgpa only above 2.5, boleh dapat ke upu pilihan kita or kemungkinan akan dijual? Dan kalau dijual pun, memang tak akan lari dari aliran kita ke? Contohnya saya daripada aliran sains.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Bole dpt kalau mintk kos yg syrat khas dia nk above 2.0, cuba check syarat khas dekat panduan upu. N kalau kos tu tk ramai mintk insyaAllah dpt. Kalau dijual? Haaa bole lari bidang. Mcm kawan akak dia modul satu matrik n pointer cgpa 3.68 n plihan upu dia mostly psal fisio ditetik mcm tu so semua plihan satu pun tk sngkut. Dia dilelong ke kos sains hutan. So hati hati masa isi upu okay

      Delete
  11. Assalamualaikum kak . Sy dri asasi kejuruteraan. Cgpa sy 3.22 je tpi first option upu sy dah letak geologi ukm . Kemungkinan option prtama ditolak kot . Sy risau sbb sy hnya berminat dgn kos geologi je . Akk ada idea tak kos apa yg mcm geologi dan setaraf dgn cgpa sy ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hai. Akak pun ada mohon geologi dekat ukm n tk dpt pun iv dia haha mybe pointerbat least 3.8 above utk ukm. Tqpi depends rezeki. Letak je kalau awak berminat mana tau rezeki. Ada. Geoscience dekat umk. Rasanya requirement pointer tk tggi mcm RU. Try laa mohon

      Delete
  12. Salam akak kalau la time upu fasa1 saya isi first skali ukm yg kena iv tapi saya xdpat sy ada baca komen kat atas akak ckap yg iv time isi fasa 2 xleh tukar kan sy letak kos dietetik dekat Uitm utk 2nd choice ada harapan nak dapat tak������

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Haaa bole jaa dpt depends pointer dik laaa. Kalau lepas syrat n tak ramai mohon dpt la. Kalau dh full quota student yg dia ambik utk kos tu so upu tgk plihan ketiga pulak mcm tu laaa.

      Delete
  13. Salam. Akak your blog banyak membantu kak. Terima kasih. Tapi kak saya dah semak syarat tapi semuanya kata saya tak layak memohon. Sedihnya. Saya memang tak ada chance ke untuk upu kak? Cgpa akhir saya hanya above 2.5 je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Adik ni lepasan apa mtrik ke. Ada je adik cuba tgk bebetul. Mostly uni ump umt umk uthm utem unimap kos even engineering pun syarat khas dia letak 2.0 above cuma ada laa subjek khas yg dia nak kredit. RU tk pyh letak lngsung dlm plihan upu k dik

      Delete
    2. Lepasan asasi kak. But i didn't do well. If possible nak kos yang berkaitan health and science sis.

      Delete
    3. Okay kalau cmtu dlm upu semua letak uni mcm UMS UNIMAS UMK UMT insyaAllah dapat

      Delete
  14. Hai kak , saya lepasan asasi uitm aliran sains . kalau cgpa 3.33 ada harapan tak dapat course medical imaging or dietetic or optometry uitm. Boleh bagi pandangan tak sebab bila fasa dua upu nanti senang saya nak rearrange or pilih course yang ada potential nak dpt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai memandangkn awk dr asasi uitm semua tu ada ja chances tuk dpt. Tpi sy a bit tk pasti psal kos2 tu, so utk tau detail cri senior kos tu n tnya skli batch uitm ambik brpa org. Klau stiap tahun dia ambik 50-60org kira peluang awak cerah dh tu sbb ramai. Tapi dr pndangan sy. Letak ja semua plihan tu dlm upu. InsyaAllah dpt.

      Delete
  15. Akak macam mana dengan muet ? , main peranan penting ke ? Pointer saya okay tapi muet band 1 adakah pemohonan degree saya akan ditolak sbb ni , saya tgk bnyak u ltak syarat band 2 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penting. Automatik tolak sbb tk lepas syarat. Cari kos yg hnya mintak requirement band 1

      Delete
    2. Ouhh okay2 saya lepasan diploma , nampak nya x bleh nak rearrange balik lah , -_-" .. Sedih nya

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  16. Akak kalau cgpa 3.49 ada chance x dpt upm course kimia analisis/sains kimia? Macam akak bgtau kan UPM ni RU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kemungkinan dpt kemungkinan tak. Rasanya susah dpt sbb UPM.based berapa ramai yg mohon. Setiap kos ada quota. Bole cuba nasib. Kalau tk ramai batch adik mohon thun ni dpt laaa. Sbb kawan akk 3.49 mintk Kimia Tulen dekat USM, n dpat. Pelik kan? Rezeki nk buat cana. Haha. Doa bebnyak dik.

      Delete
  17. Akak nak tnya kalau cgpa 3.5 tp letak chemical engineering first choice di UMP ada chance dpt x? Satu lg nak tnya ape beza uni mcm uitm,ump,umt etc ngn RU. Thanks akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada. InsyaAllah dpt jaa masuk.

      Selalunye RU ni U yg terawal kt malaysia, dh banyak research buat sbb tu ranking tinggi, U yg lain tu baru2, kalau perasan facilities diorang kadang2 lagi canggih dari RU sendiri, tkde beza ape sangat pun, beza pun dari usia U dgn pengiktirafan RU tu je. Yg penting student kena ikut course mane yg betul2 minat, jgn pandang U.

      Tapi ramai yg pulun nk RU sbb company or majikan akn tgk dtg dr uni mana. Sbb kalau dr RU mesti dia punya FYP n research masa master gempak. Mcm uni lain buat jugak research tapi tk dpt pengiktirafan mcm RU

      Delete
  18. Hi kak. Saya budak lepasan diploma dalam biotechnology dan cgpa saya 4.00. Dan pilihan pertama saya ialah UMS. Just nak tanya, pilihan ke-4 saya dalam upu ialah UKM utk course microbiology (dan perlu hadiri temuduga) namun saya tidak terpilih sebagai calon utk hadir temuduga ukm. Adakah ini disebabkan saya letak ukm sebagai pilihan ke-4 atau sebab sebab lain kak. Just curious nak tahu and in case if kak tahu jawapanya. Thanks kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Tak pasti la dgn soalan tu. Sebab patutnya kos ber interview kena susun dr plihan 1 hingga 4 dan kalau lepas syarat akan dpt interview. Mungkin awak ada tk lepas syarat apa apa? Muet? Spm? Cuba check syarat dlm panduan. Kalau lepas syarat tu tk pasti. Tk da rezeki mungkin.

      Delete
  19. Akak sy minat subjek kimia so utk degree nnti sy nak sambung course yg berkaitan kimia tp sy still xdpt buat pilihan lg course mana yg sy nak pilih so skrng sy still dlm dilema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kimia ada bnyk cabang dia. Try laa mohon major kimia dekat upm, kimia tulen usm ke, kimia analisis, teknologi makanan pun boleh. Cer bukak link akak bg tu. Tgk bnyk je senarai kos. Masukkan STPM setaraf then ambik syarat khas pstu msukkan uni apa nk, aliran sains. Bhgian fkulti biat kosong.

      Delete
  20. Assalam akak...
    Penerangan akak memang jelas dan membantu.Saya nak tanya..kalau saya amik degree in accounting boleh ke tak?saya asasi sains uitm.Tak pernah ada basic akaun pom tapi saya memang tak boleh masuk sangat dengan sains.Lagipun dalam akaun ada kos cam bisnes..ekonomi...yg mana saya minat.Cgpa saya 3.33 untuk upu.Pada pandangan akak saya boleh dapat tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Kalau ikutkan cuma akak just tk berani jamin dapat atau tak. Org luar sibuk ckp medic, kejuruteraan ni kos hebat2. Nk masuk kos ni mmg perlukan pointer yg tinggi. Tapi jgn terkejut sebenarnya kos akaun pun kos hots. Lagi2 dekat uitm. Uitm is the place that good to pursue in accounting. Sbb kawan akk pun ada yg kos sains, pointer bole tahan laa tapi tak dpt. Sbb budak akaun yg skor 4Flat dekat matrik sangat ramai. so bila budk sains cuba nk masuk dia jdi susah dpt. Akaun dekat tmpat lain mybe bole try. Cuma kt uitm tk jmin dpt tak. Tapi bagi akak try dlu letak dlm upu. InsyaAllah dapat :)

      Delete
    2. Owh..terima kasih atas pandangan akak.Bagi akak kan..selain akaun..kos apa lagu yang boleh saya amik?sebab lama-lama saya buntu nak amik apa.kalau orang pointer tinggi main tekan jer tapi ye lah kan..pointer tak seberapa saya ni kena pilih btul2.btw saya rasa nak amik akaun kat uum.Ok tak?

      Delete
    3. Hm bisness boleh, sains politik ke, masscom ke. Hm okay jaa. Rasa lepas n dapat je klau mntk uum. Tkpa dik try tny pndangan parent sama.

      Delete
    4. dik akk bru chek. uum kalau lepasan sains from mtrik/asasi nk pursue in perakaunan kena ada basic akaun. tpi kalau adik pnah ambik akaun kt sekolah mohon je okay. kena lepas syarat ni. akk bru check.



      MEMENUHI SYARAT AM UNIVERSITI
      DAN
      SYARAT KHAS PROGRAM

      1.Mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.20 pada peringkat Matrikulasi / Asasi;
      dan

      2.Mendapat sekurang-kurangnya kepujian (Gred C) pada peringkat SPM dalam mata pelajaran berikut:

      •Mathematics / Additional Mathematics

      •Prinsip Perakaunan / Ekonomi / Perdagangan

      dan

      3.Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 3 (Band 3) dalam Malaysian University English Test (MUET)

      ATAU

      Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 2 (Band 2) dalam Malaysian University English Test (MUET)

      dan

      Mendapat sekurang-kurangnya kepujian (Gred C) pada peringkat SPM dalam mata pelajaran:

      Bahasa Inggeris

      and uitm n unisza, budak sains tk boleh mohon perkaunan.

      Delete
  21. Pembetulan Untuk Pelajar 6: Cgpa 3.49
    Walaupun interview tuk pilihan 2,lulus. Upu Still akan process pilihan 1,
    incase pilihan 1 berjaya and then pilihan 2 (interview) pun lulus, maka UPU akan tawarkan pilihan 1.

    Information From UPU (Saya ada tanya kat UPU pasal ni)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay thank you so muchh utk confirmkan benda tu πŸ˜ƒ

      Delete
    2. No mention :)

      Delete
  22. Salam. Hi kak Dalilah :) your blog has been really helpful. Pada pendapat akak ums unimas are good universities tak? Akak ada kawan kawan kat sana? How is it? Saya from asasi sains and I've considered going to ums or unimas sebab results saya tak ada la bagus mana dan saya kalau boleh nak course yang berkaitan sains kesihatan atau sains gunaan. Hopefully akak boleh bantu. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Haii. Ums unimas okayy. Tapi ramai yg tak nak sbb jauh. Haha akak pun ingt nk apply ums dlu. Sbb ada odec semua. Cantik. Hahaha. Tk de la dik. Kawan akk smua smenanjung. Cuma ada laa jiran akak kt mtrik dlu, dia modul. Tk brapa rapat. But now smbung kejurueraan dekat ums. N dekat insta salu post gmbr dekat odec. Lawa sgt haha.

      Sokay dik. Uni mana pun okay. Asal plih based kos yg kita minat. Uni dekat semenanjung pun bnyk kalau dik nk apply UTHM UTEM UNIMAP UMT UMK UMP. try la apply. Yg ni pun bnyk peluang bole dpat mcm UNIMAS n UMS. Ok goodluck dik akk doakan adik dpt kos apa yg dik nak okay? :)

      Delete
    2. In shaa Allah ada rezeki untuk dapat tempat amin, kak Dalilah thank you :))) okay okay. Terima kasih kak. One more thing sis, kalau saya cuba mohon untuk UTEM UMT UITM semua dulu boleh tak? Saya jadikan UMS UNIMAS as my last resort if tak dapat tempat, jadi saya buat rayuan. Is that okay? This time saya tak mahu main main dah. Yes as long saya dapat tempat untuk sains kesihatan or sains gunaan is good enough dah. In shaa Allah amin. Thank you kak. I feel much better. In shaa Allah yang terbaik kan kak.

      Delete
    3. Bole ja dik. Pilihan satu tu mintk yg paling susah dpt. Yg tk nak mcm ums unimas ke letak je bwh. Mana tau sangkut yg atas dlu. Sbb dia tgk yg atas dlu. Kalau tk lepas, baru in order dia tgk satu satu ke bwah.

      Akak dlu pun mcm dik, pointer so so je. Nk mintk RU tapi sedar diri la. Mintk pun kos biasa biasa je dekat RU. Tapi tak sangka utk UPU dpt pilihan pertama, utk USM pun pilihan pertama. Dua dua RU. Sbb tu dik doa bnyk bnyk ye. Rezeki Allah kita taktau.

      Delete
  23. salam... kak, sy nak tanya. sy pelajar matrik aliran sains. pointer sy 2.92 dan muet band 3. sy ada peluang ke nak ambil course sains tulen cam sains kepujian kimia kat uitm n upm??? terima kasih atas perkongsian akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, upm akak ckp direct, mintk maaf. kalau tk lepas 3.5 agak susah dapat. tapi sbnrnya ada je 3.0+ something. rezeki dan jugk sbb dia asper (asasi upm). uitm insyaAllah, bole kot. try ja.

      Delete
  24. Salam kak nak tnya antara course sains kimia n sains kimia indutri mana yg lg ramai pljr mohon? Thanks akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. tktau nk cakap. sains kimia ramai budk modul 1 n 3. kimia industri modul 2 matrik. ikut laa, mntk ja dua dua. haha maaf tktau nk jwb soklan ni.

      Delete
  25. Akak nak tnya adakah course sarjana muda sains dengan kepujian(teknologi kimia) di ukm dan sarjana muda sains gunaan (kepujian) kimia industri di upm merupakan course sama atau berbeza?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sama rasanya. entah akak tk pasti la, adik try la cari senior course tu. tnya kan. mybe skop kerja lain kot.

      Delete
  26. Assalamualaikum, Kak saya dari lepasan Matrikulasi.PNGK 3.61keseluruhan dari Modul 2 yg tak ambil Biologi.Saya berminat nak buat ijazah Farmasi.Universiti mana yg saya patut pilih dan Universiti tu peluang nak dapat ada.Mohon pencerahan.Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Maaf reply lmbt sbb akak tgh final. Hm tkpasti la dik. Biasa nya bukan RU je lah. Uitm ke ums unimas ke umk umt pun bole try check ada tak kos farmasi kt uni uni tu. Kalau ada mohon je. Tapi farmasi sbnrnya susah skit. mostly mmg pointer yg tggi je dpt tpi takpalah try la dlu letak mana tau ada sangkut

      Delete
  27. Assalam.akak sy student lepasan matriks module 2. Pngk sy 3.91 ? Sy brminat nk ambil kos berkaitan engineering yg mnjurus bidang O&G.kos ap yg bole sy apply dan U mne yg sesuai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hai maaf reply lmbt. Tgh final exm ni. Petroleum UTM, Mechanical, chemical Engineering UTM. InsyaAllah dpt. Geofizik geoscience geologi pun bole ke O&G. Better p UTM kalau bhgian2 kos teknologi/engine ni.

      Delete
  28. Assalammualaikum akak . Saya pelajar asasi uitm . And saya nak tanya akak pasal kos kos upu yang saya apply . Boleh saya dapatkan email akak ? Sebab saya nak hantar gambar kos kos yang saya mintak . ✌��️. Terima kasih ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Maaf sgt reply lmbt sbb tgh final. dallyothman2896@gmail.com

      Delete
    2. Terima kasih akak . Saya dan send email πŸ˜πŸ’•

      Delete
  29. And nak tahu pendapat akak . Betul ke susunan pilihan kos upu saya .

    ReplyDelete
  30. assalamaualaikum kak.. sya plajar lepasan matrik modul 3 .. pngk sya 3.33 amek bio . mostly upu sya mhon smua bdang ict sains mcm x bole dah �� .. tpi kat matrik mmg ada bljar sc comp .. ua yg sy mhon ums unimas n uitm .. fmly risau sbb slma ni sya stdy mostly sains tpi bla drg tau sya nak bljar ict smua mcm "bole ka?" .. "dpt ka" .. mhon bgi pncerahan skit kak .. sbb sya masi dlm kgelapan lgi ni ���� terima kasi .. btw entry akak sngt mbantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Eh tak la dik ramai je modul 3 sbnrnya pursue in komputer n ada jugak asasi um tpi smbung bhgian perisian. So firstly adik minat tak? Bole ke nk bwk kos komputer2 semua ni? Diri adik sendiri ada jwpn tum kalau rasa hati tk suka try ja sains. Akk dulu benci sgt sains terutamanya fizik.

      Tapi Allah takdir smbung kos fizik kt degree.kdg kdg benda yg kita tk rasa tkbole bwk, kita tk suka, buruk bg kita tapi mybe ia baik bgi Allah. Letak jaa kos sains 2,3 plihan. Yg lain ikut la minat.

      Tapi kalau rasa mmg diri ni dh tk mampu bawak sains n dh tk dak hati, tk pyh la mohon. Klau mhon salah kos tk ke merana selama 3/4 tahun.

      Kalau adik rasa bole bwk ict berbincang elok2 ngn fmily. Akk dlu pun ayah akk tk redha akk smbung geo. Sbb ayah akk nk akk jdi cikgu n smbung utm. Tpi akk tolak utm. Akk plih geo. N lama lama ayah akak okay n happy with my choice. Doa bnyk bnyk dik mintk hati tenang bila nk plih kos apa yg sesuai dgn diri.

      Delete
    2. thanks for ur reply kak .. ya parents pun dlm risau sntiasa sokong ja tu .. mmang mnat ngan bdang komputer tpi sbelum ni x pena stdy .. nasib time kt matrik ada la skit ilmu tuu .. klau dpt kos komp nnti pla risau sbb ilmu tu skit ja :'D ..

      Delete
    3. Okay dik. Alaa dekat degree bukn based basic kuat tk kuatn ramai je skor matrik degree hancur. Dia back to basic n mmg kena rajin dekat uni. Matrik tu cita lama haha. Okay dik goodluck ya utk upu.

      Delete
    4. alhamdulillah kak .. sy dpt plihan ptama .. network eng. , tpi truthly x pasti bole bwak course ni .. hehe .. sbb xda basic stu pn psal ni .. yala since fom 4 sains stream then msuk matrik modul 3 bru stdy sc comp .. nebesss

      Delete
    5. tahniahh dpt first choice. alaa kalau dulu dik ambik IT sekalipun kat sekolah tk brmakna skng hebat. dlu akk ambik it jugak kt sekolah tpi lebih kurang matrik ja silibus dia. networking tu kos bgus sbnrnya. peluang kerja rasanya bnyak. bole bwk laa dik. kalau tk knp ditakdirkan dpt. haha nebes itu biasa. nnt dh msuk uni dh okay. kuatkan smngat. jgn pndang blkang. teruskan dgn plihan nk ke bidang ni. πŸ’ͺ

      Delete
  31. Assalamualaikum kak Dalilah, saya pelajar lepasan matrik modul 2... pngk saya 3.06... saya berminat dalam course engineering. Mostly saya mohon nak masuk UPM, UTHM & USM. Adakah pilihan saya tepat? Jazakallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. UPM akk tk berani ckp bole dpt tak. Tapi smua kos ni lepas je requirement. Dapat tak dpt tu depends on brpa ramai yg mohon. Kalau quota kos EE dia ambik skli batch 40 org, so yg pointer yg tggi2 akan terplih dlu n dh ckup 40 so yg bawah semua kena tolak.
      UTHM insyaAllah dapat. USM mohon je sbb pin dia mahal, rasa mcm tk ramai yg nk beli pin n mohon. Kalau ada rezeki dpt je masuk.

      Delete
  32. assalamualaikum kak.saya lepasan matrik module 3 and dapat pointer 3.58.saya nak mohon teknologi makanan tp ada dkat uitm,upm,uthm dan umt.saya mohon boleh tak akak susunkan 4 Uni ni.terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.

      Plihan 1 : UPM
      Pilihan 2: UTHM
      Pilihan 3 : Uitm
      Pilihan 4 : UMT

      Usm pun ada dik. Try la mohon. InsyaAllah dapat masuk.

      Delete
    2. Or uitm pilihan 4 umt plihan 3. Mana mana pun boleh.

      Delete
  33. Salam sorry kak ganggu masa tgh final. Harap sgt akk boeh bantu saya. PNGK saya 3.43 ja tp kalau saya mntak RU rasa lepas tak? Contoh upm saya apply sains perskitaran & keselamatan. One more thing, can i get your email? Nk tnya ok tak pilihan saya buat ni. Moga ALLAH dpt membalas kebaikkan akk tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Takpa tggal 2 paper lgi. Lepas je syarat dia cuma dpt tk dpt depends rezeki. Akak rasa bole ja dgn pointer tu mohon kos sains persekitaran. Cuma kalau budak asper(asasi upm) ramai yg mohon kos tu mybe org luar (matrik/asasi lain) nk msuk pyah. Sbb upm ni dia mmg jaga budk asasi dia.

      Emel: dallyothman2896@gmail.com

      Delete
  34. salam akak.. sy pelajar matrik aliran sains. pointer sy cuma 2.92 muet band 3. akak rasa uni mana yang sy layak mohon dan akan dapat. mohon pendapat akak. buat pengetahuan akak sy amat minat bidang pure kimia. terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.hai. pure chemist or pure sains dgn pointer cmtu bole try mohon UTHM UTEM UMP UITM UNIMAP UMK UNIMAS N UMS. InsyaAllah kalau letak semua uni ni dapat je msuk. Kalau nk try kos enginering pun insyaAllah lepas je rasa.

      Delete
  35. asaalam kak, saya nak tnya dan prlu pnjelasan akak, saya lepasan matrik dan total pointer adalah 3.72 dan saya letak kos kimia (tulen) bagi pilihan 1-3 (upm,uitm,utm) mngikut akak yg ada pngalaman agak2 akak saya ada peluang tak ?? dan lagi satu kos kejuruteraan kimia pilihan 4-6 (upm,uitm,utm) ada peluanng jugak ke kak?? atau ada kesalahan dari susunan pilihan kos dan U saya?? mohon akak yg arif ttg ni :)

    ReplyDelete
  36. Assamualaikum kak, saya asasi engineering uitm, pointer 2.8 je��, kalau saya minta civil first choice dkt uni mcm unimap, uthm utem ada chance x nk dpt? Atau sy kna minta course engine yg x rmai minta mcm metalurgi, fotonik? ~gudluck final kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Ada ja chances. Rasanya dpt ja. Ahha masehh. final pun nk hbs dh. Hihi

      Delete
  37. Assalamualaikum kak. Saya lepasan asasi sains uitm,pointer saya 3.21. Saya ade mohon kos optometri, dietetik, fisio dan sains kesihatan yg lain kat uitm. Agak2nye ade harapan tak utk dpt kos yg saya mohon tu? Saya pon ade mohon kos sains aktuari dan kimia analisis forensik di uitm. Dekat upm pon saya ade mohon. Lagi satu dengan pointer saya kos ape lagi yg sesuai untuk dimohon? Goodluck final kak

    ReplyDelete
  38. wslm. maaf laa sbb akak ni dr modul 2 matrik so akk tk berapa ada kawan modul 1 yg jenis mohon health sains ni. so tktau sgt demand ipta skrg mcm mana. bole agak2 ja. akak rasa laa. bole ja kot dpt kt uitm tu melainkan batch dik ramai yg mhon. upm payah skit dik. kalau nk letak atas skli. mybe upu akan consider adik dlu dr bdk2 yg letak plihan bwh.

    kos apa lagi? hmm. teknologi makanan ke, sains bio/math/kimia/fizik. tapi semua ni kena mhon dekat ipta biasa bukan RU. dapat ja adik masuk kalau mohon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay terima kasih kak :)

      Delete
  39. Salam akak, sye lepasan matriks and pngk sye 3.65..sye pilih course yg ade iv untk pilihan 1, 3 n 4..n sye dpt 2 iv...sye ni minat bhgian biomedic tpi sye buntu nk letak upm atau unisza untk pilihn kedua..sbb sye rse insecure ble org kata upm ni pyh nk msuk sbb die utamakan bdk asper..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.ha ah dia mmg utamakan budak asper sbb tu ramai budk matrik mohon tpi tk dpt even pointer lagi tggi dr bdk asasi upm. Tapi bg akk, plihan 2 shuld be upm sbb patutnya ssun plg atas adalah paling susah dpt. Bila tak dpt plihan 2 baru komputer baca yg bawah pulak. Takpaa awak try je letak. Mana tau ada rezeki. Upm kot. Tk kan tak nak. K goodluck for upu ya

      Delete
    2. Thank u kak!!

      Delete
  40. Assalamualaikum sis . Saya nak mintak tolong akak beri penerangan tentang geofizik :D and lagi satu calculus tu subjek yg tough sgt ke ? Seram dibuatnya huhu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hai. Penerangan ada kat post ni https://inibelogdally.blogspot.my/2015/08/kenapa-aku-pilih-usm.html?m=1 . ke dah baca?


      Geofizik bljar pasal bumi but in term of fizik. Ni subjek yg akan bljar kalau pursue in geo

      First sem
      1) Physics I Mechanics
      2) Physics III Wave, Vibration, Optics
      3) Calculus n Linear Algebra
      4) Physics Practical I
      5) Geology I
      6) Teras Keusahawanan
      7) any subjek uni (depends nk ambik BM/BI masa sem tu. Tak nak ambik pun tk pa masa sem 1. Tpi subjek uni(BM/BI) wajib ambik tak bole lari)

      Second Sem
      1) Physics II Electricity and Magnetism
      2) Physics IV Modern Physics
      3) Vector Analysis
      4) Geology II
      5) Geology Practical
      6) SHE ( Hubungan Etnik)
      7) any subjek uni

      Third sem

      1) Complex Analysis and Differential Equations
      2) Meteorology I
      3) Solid Earth Geophysics I
      4) Exploration Geophysics I
      5) Geophysics Practical
      6) any subjek uni

      Fourth sem

      1)Geophysical Data Analysis
      2) Solid Earth Geophysics II
      3) Exploration Geophysics II
      4) Geophysics Practical
      5) any subjek uni

      Fifth sem

      1)Introduction to Oceanography
      2) Remote Sensing
      3)Geophysics Project
      4) any subjek uni
      5) elektif/minor

      Sixth sem n seventh

      Pilih nk ambik elektif/minor. Kena ckupkan unit

      Sem 8

      Industrial Training

      Haha clculus mcm math biasa je. Math dekat matrik/asasi. Tapi dia ada penambahan skit dr segi slibus. Bnyk chpter. Sbb tu rasa agak berat. Overall akk skor B ja. Bole je dik kalau usaha. Meh laa mohon geo dekat usm haha

      Delete
  41. assalammualaikum kak.nk tya pndapat kak ,kalau pointer Matrik dpt 3.26 je rasanya boleh dapat tak Kos ukur bahan.saya letak plihan 1(utm)dan 2(uitm).sy minat kos tu.
    haritu prgi IV USM utk Kos ukr bhan,tp rasa mcm xyakin je boleh dpt.hee.plhn ke 3 smpai 12 sy byk plih bidang kejuruteraan awam , elektrik, dan sains fizik.kebanyakannya sy plih uitm..akak rasa sesuai ke bidang yg saya plih tu untuk pointer sy?.trima kasih =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Plihan 1 akak tk jamin bole tak. Sbb utm ni kos apa benda sekalipun demand dia mmg 3.6+. Tapi kdg2 ada jugk 3.0+ ke atas dpt. So ak syorkan biar je plihan 1. Mana tau ada rezeki sangkut. Yg lain 3 smpai 12 overall okay. Sesuai je. usm pun sng dpt rasanya sbb pin dia mahal, mostly ramai tk beli. N klau tk dpt usm sklipun bile buat ryuan. Salu budak2 ryuan yg dpt msuk pointer so so je. Ada yg bwh 3.0. Anyway goodluck to you utk upu klini.

      Delete
    2. thanks kak byk mbantu kami semua..semoga urusan kak dipermudahkan.. :)

      Delete
    3. Okay sesama. Aminn terima kasih dik.😊

      Delete
  42. akak cgpa 3.58 ada peluang nk dpt ru tak? sy byk ltk upm n utm. kalau tak sy nak mintak uitm je haha. pilihan sy semua kos sains.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada je dik. kos sains pointer cm dik dh bole try mhon ru tpi klau tgk pljar 3, tk dpt pun kos kimia semua tu sbb budak asasi upm rmai yg mhon. upm ni akk bgitau mmg susah skit sbb dia jga bdk asasi dia. so make sure upm atas skli. then follow up w utm.

      Delete
  43. Salam akak. saya lepasan matrikulasi sains modul 2 dan mendapat cgpa 3.21 pilihan 1 upu saya adalah civil eng uthm. soalan saya, ada chances ke utk dpt course tu? & apa lagi course yang sesuai utk pointer saya tu. harap akak dpt membantu. terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, ada je chances utk dpt. utem pun sng je dpt klau guna pointer dik n mhon engineering. hm. kalau dik nk try kos sains fizik/kimia dekat usm, atau ipta biasa pun bole je. engineering dekat ump unimap pun rasa insyaAllah dpt. ok sesama dik. goodluck upu

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Okay ja kos tu dik. Tapi fizik degree lagi mndalam laa dr matrik. Kena derive semua haaha πŸ˜‚

      Tak jugak. Tk jmin dpt jugk sbnrnya. Depnds kos, letak kos hotz payah skit laa. Lgipun ramai je bdk matrik labuan n matrik sarawak pointer tggi yg mhon.

      Tapi sbnrnya akk pun dgr mcm tu jugk πŸ˜‚ sbb org smnanjung ramai yg tk nk mntk ums/unimas. Takpaa dik letak je last choice. Biar dpt yg last ty dr kena lelong. Tul tak haha.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Alright sesama. No prob. Okay terima kasih dik. Goodluck upu. 😊

      Delete
  44. Assalamualaikum kak. Sy lepasan matrikulasi modul 1 . Cgpa saya 2.87. Sy ada mohon dkt usm, pilihan pertama saya geofizik, and sy ada mohon jga kimia industi and fizik perubatan, dll dgn smua kelayakan dia 2.0 ke atas,kemungkinan ada peluang tak? And lgi satu, dgn cgpa sy 2.87 ,sy ambil keputusan memohon upu dengan kos kimia industri drpda kos kejuruteraan,sbb kelayakan di kimia induatri rendah sikit drpd kos kejuruteraan yg kelayakan lbih tinggi dan byk permintaan, kemungkinan ada peluang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. maaf dik. kos geofizik, kimia industri n fizik perubatan requirement dia at least 3.0 from mtrik/asasi/stpm. even pointer dik 2.99 skli pun komputer mmg tk de belas kasihan. so automatik reject. so dik bukak phon usm cer klik link syarat khas uni, haa cri kos yg requirement 2.5 above.

      ada peluang kalau letak uni mcm UMP, UMT, UMK insyaAllah dpt je masuk dik.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Dua dua sesuai je kalau letak uni mcm utem/unimap. 2.87 kalau mhon engineering dekat utem unimap rasa dpat jaa. Ikut minat dik laa. Kalau rasa minat engine letak utem first. Sains gunaan pun ada peluang. Dua dua sesuai dik. Cuma jgn letak RU je. Haha. Tkpe tny je. Haha. Sesama

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  45. salam akak, kalau pointer dalam 3.50-3.55 (asasi eng. uitm) and first pilihan upu kejuruteraan kimia uitm rase2nye lepas dak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hm. Pkai rasa je dik akk pun tk jamin.πŸ˜….Bole dpt kot insyaAllah. Pointer cmtu nk mhon civil ke apa kt uitm dh bole dpt dah. Cuma chem engine agak susah but kalau ada rezeki, akk rasa bole je dpt. Doa bnyk2 dik. Lagipun letak plihan 1 kan, n mostly akk rasa ramai yg pointer mcm dik letak RU first utk kos chem engine. So ada je peluang utk dik dpt sbb komputer will consider you first.

      Delete
    2. Thanks akak for your reply ^^ (y)

      Delete
    3. Alright sesama goodluck 😊

      Delete
  46. Salam akak. saya ada send email dkt akak sbb ada attach file utk upu. Harap akak boleh respond dgn segera :(

    ReplyDelete
  47. salam kak. nak masuk veterinar upm biasanya pointer berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Maaf dik. Akk taktahu psal kos tu tapi rasa 3.0 above jugak

      Delete
  48. Assalam kak.Saya lepasan matrikulasi sains modul 1. Pointer akhir saya 3.54. Muet band 4. Spm pon penting kan kak? Result spm saya. Subjek sains bio fiz kim semua B. Addmath B. Math A. Bm A.Bi A-. Sej A+. Bahasa arab B. Pqs A-. Psi B+. Saya nak akak nilai based on result saya. Pilihan upu saya maybe sangkut yang mana?

    1-Bacelor Kejuruteraan Kimia(UPM)
    2-Sarjana Muda Kejuruteraan Biokimia-Bioteknologi (UIAM)
    3-Bacelor Sains Biokimia(UPM)
    4-Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia (Uitm)
    5-Bacelor Sains(Sains Bioperubatan) (UPM)
    6-Sarjana Muda Sains Kimia (Analisis Forensik) (Uitm)
    7-Bacelor Sains Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan (UPM)
    8-Sarjana Muda Kejuruteraan Bioperubatan (UTM)
    9-Sarjana Muda Sains Aktuari (Uitm)
    10-Sarjana Muda Sains Biomolekul(Uitm)
    11-Sarjana Muda Sains Aktuari dan Pengurusan Risiko (USIM)
    12-Bacelor Sains Biologi Sel dan Molekul (UPM)

    Saya jadi agak risau sebab susunan course saya macam terabur sikit. Sebab jurutera ada yang kat bawah. Sains aktuari tu course kira2 kan. Takpe ke kalau susun berselang seli dengan sains macam pilihan saya yang bawah2 tu. Hari ni last kemaskini. Rasanya dah tutup. Agak panjang komen ni. Hmm jadi menurut akak saya akan sangkut kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Laaa dh ttup heh. Sbb rugi ruangan no 2. Uia mmg ambik budk cfs dia. So mmg org luar yg mhon tkkan dpt. Tpi tktau laaa. Akk dgr mcm tu laa. Bgi akk adik akn dpt plihan 4. 3 pun bole. Tapi depends rezeki n kalau tk ramai mhon kos tu bole je no 3 tu. Tapi yg akk yakin no 4. Takpe dik. Ssun cana pun takpaa selang ke tk ke pun tkpa ja.

      Delete
    2. Betullah kak. Saya dapat pilihan no 4. πŸ˜…

      Delete
    3. yeke. haha alhamdulillah laa tuhh. dpt top 5. plihan yg kita nk. tahniah dik.chem engine kos hotz n adik dpt. πŸ‘

      Delete
    4. Huhu senanya berharap sangat upm tapi takde rezeki. Ok kak terima kasih. Doakan saya 😎

      Delete
    5. haaa upm tu susah skit. dia jaga budak asasi dia. okay sesama dik. nnt akk ambik dik punya susunan ni n update kt post ats boleh kan. haha. utk rujukan next punya student nk mohon upu.

      Delete
    6. Hahah boleh je kak.πŸ˜„

      Delete
  49. Haah. Oh la ye kee. Hmm nasib amik satu je uia. Okay kak terima kasih ye 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sesama. Tpi klau dik dpt plih 1 tu kira rezeki dik laa haha ok goodluck upu

      Delete
  50. Assalamualaikum kak saya lepasan matriks dgn pointer 3.79 ..saya ada mhon ukm utm upm ump uthm and uitm..skrg ni ukm dh kluarkan snarai yg dpt tp x official lg..tp saya x dpt..so ada x pluang saya untk dpt utm n upm..harap dibalaz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Ada je peluabg as long as lepas syarat n kos dik mntk tu demand biasa2 jaa. Kalau dik mhon mechanical engine kt utm ke peluang tu pyh skit la. Based on kos jugk

      Delete
    2. Owh yeke kak saya mohon civil..mechanical ada gak..tp more kpd civil la..tp harap sgt utm..haih

      Delete
    3. insyaAllah dik. doa bnyk2 ok. nnt klau dpt bgitau sini (klU teringt la nk jenguk lgi blog akk haha) supaya batch akn dtg tau demand uni utm upm utk kos tu pointer kna brapa.

      Delete
  51. kak saya nak tanya um kan dah keluar dari sistem upu. sy mohon vet di upu dan jururawat di um as my first choice. pointer sy 3.9. rasanya boleh tak sy dpt 2 tawaran tu sbb sy baru terbaca yg degree nurse susah nak keja compare to spa. jd sy takut klu dpt degree nurse tu hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti dik, sbb tktau demand pointer utk kedua dua kos tu brpa. tapi agk2 akak rasa dpt je. knp? tk nak ke? alaa dik rezeki kerja tu blkang cita. skrg smbung je kos apa yg minat
      tk semua org akn endup keja dlm bidang yg sama dorg bljar ok.

      Delete
    2. ok terima kasih kak hihihi :')

      Delete
  52. Salam, saya dari diploma, pointer akhir 3.88 , saya rancang nak apply veterinary medicine, kos ni pun ada 2 U je offer kat malaysia. Jadi , patut ke saya minta 2 U tu je , then lain tinggal kosong ? Then untick pilihan lain. Is this the right move ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. allah sory sangat. baru baru tukar fon. noti emel tk msuk pun. maaf lewat.eh jgn laa kosong. mintak je kos lain lain. mana tau tk de rezeki kang bhagian vertinary. at least ada back up.

      Delete
  53. Assalamualaikum akak,saya Lepasan matrik modul 3,probablity utk saya dapat bidang berkaitan fizik utk ijazah,saya akan dapat ke?itupun kalau pointer saya bagus?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. akak rasa susah. kena tgk syarat. kalau kos tu mintk at least B fizik so adik akan reject. sbb tk ambik fizik. maaf dik reply lmbt. sbb bru tukar fon. tktau kenapa fon ni noti emel from blog tk msuk.

      Delete
  54. assalamualaikum akak, saya dari asasi engineering uitm, cgpa upu 3.89, muet band 3. untuk Oil and Gas UTM akak sure hanya student 4flat sahaja diterima? maybe akak boleh bagitau dari mana akak dapat info tu such as kawan akak kat sana kata kawan2 OnG die sume 4flat, or ade kawan2 akak yang 3.85+ tidak dipilih. tanya soalan ni sebab nak ready result upu nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. maaf sangat dik. sbb akak bru tukar fon. fon bru ni tk msuk noti emel from blog. maaf sngt. oo akk dpt info dr kwn je. mybe kwn akk conclude mcm tu sbb ada yg 3.9 mhon tk dpt atau mybe kos tu demand from 4 flat ramai. maaf skli lagi. so hri ni upu dh kluar result. dpt tak o&g utm?. kalau dpt tahniahhh

      Delete
    2. hahaha. hari2 check. alhamdulilah dapat je UTM petroleum. tapi tibe2 rase gementar. thanks anyway

      Delete
    3. waaaaa kos hebatt kot. hahaha mohon bangga. tapi pointer dik mmg hebat. ok nk ckp sama sama pun pdhal tk tlg apa apa pun. haha. tahniah ye. UTM kott. haha. Masuk uni amalkan cara bljar kt matrik. kalau tk result jtuh lol. hahhaa. goodluck in future

      Delete
    4. memang lah. tapi ade baik buruknya petroleum engineering ni. Tu yang jadi gementar tibe2.

      Delete
    5. semua kos mcm tu jugak sbnrnya. haha. neves tu biasa laa.sokay yg penting kejar je pointer tiap tiap sem nnt.πŸ˜ƒ

      Delete
  55. Salam kak . Nk tnya peluang kerja utk chemical engineering luas tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. luas dik. tapi mechanical engine lagi luas. try tny senior kos tu keja apa bole. mesti bnyk yg di list.

      Delete
  56. Salam nak tny course sains gunaan teknologi bahan ni mcm mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klo kt uni lain kos tu mostly dlm engineering. kt umk applied sc in material tech. Xkesah laa org ckp material sc k tech. Kos ni byk investigate properties of material n dik akn manipulate structure dia utk produce product yg better dlm industry. Klo ckp psl keje mmg byk, bole keje dlm lab, kt kilang. Industry ap2 pon perlu org mcm ni. Klo lab dik bole keja ngan jbtn geologi. kos ni bnyk main physics n chem. maaf reply late. akk tggu kwan ak explain.

      Delete
  57. Assalamualaikum kak..saya nk tnye,course medical imaging ni luas tak peluang pekerjaan die..sebab degree ni sy dpt course tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. hai maaf laa. akk tktau psal kos tu. kwn akk pun tk da yg pegi kos tu. tapi akk rasa kos tu bgus n susah dpt. thniah sbb terplih. mungkin dik bole tnya senior kos tu, nanti keja apa semua. maaf ya

      Delete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. Hai Kak, nak tanya. Dgn pointer 3.39, lepas tak utk amik kos fisio n dietetik utk 2nd intake uitm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haii. hmm. fisio n dietetik ni tk psti skit laa. sbb kos bhgian kedoktoran/bio2. tk pasti demand dia mcm mana. tapi baru2 ni ada budak 3.76 tk dpt dietetik. kat mana tk ingt. ukm kot.so akk rasa kos2 ni agak susah masuk. kalau rasa nk try, bole ja kot. tpi akk jamin bole dpt ke tak. maaf yaa. anyway, goodluck utk 2nd intake punya. mana tau ada rezeki insyaAllah dpt tempat. πŸ™‚

      Delete
    2. Tq so much sgt membantu :) Btw Akak tau tak tempoh sah transkrip matrik berapa tahun? Btw kalau saya mohon upu untuk ambilan degree 2017/2018, adakah peluang saya cerah utk dpt tempat di ipta dlm course sains kesihatan?

      Delete
    3. tak pasti, mybe tk da tempoh. peluang cerah tu tk pasti, sbb sains kesihatan mcm susah skit nk dpt kalau uni2 femes ni. mcm ipta umk unimas ums umt ni kemungkinan dapat ja. sbb ada bdk ni pointer mtrik 2.98 kot dpt sains kognitif kt unimas. kena tgk u sama. uitm pun rasa susah sbb ramai yg mhon. tapi akk rasa kalau kos yg dik mhon utk 2nd intake ni kos yg tk demand pointer tggi, kemungkinan bole dpt. sbb 2nd intake tk ramai mintak. mostly yg mhon lepasan dip, stpm. 3.4 rasanya bole beat result lepasan dip/stp.

      Delete
  60. Salam akak. Saya dlm semester akhir diploma sains. Mggu depan nak final dah. Dlm masa yg sama kena isi upu jgk utk 2nd intake uitm bulan 3 next year.

    My problem is, sy minat kos dietetik under FSK, tp utk 2nd intake uitm tk bukak peluang utk isi under FSK. Under FSG dan lain2 boleh. FSK hanya boleh apply utk intake bulan 9 next year. Which mean sy kena tggu dlm seatahun. Tp risau kalau tak dpt yg bulan 9 nnt sbb persaingan dgn student matrik and asasi.

    Utk 2nd intake ni sy igt nak apply biologi/kimia gunaan. Tp sy lebih minat dietetik. Btw cgpa sy 3.5. Akak rasa patu tak sy mohon utk 2nd intake ni atau just tggu intake bulan 9 utk kos dietetik yg saya nak. Hope sgt akak ot reply. Tq in advance!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. hai. dietetik agak susah ya nk masuk. betul tu saingan tggi sbb from matrik n asasi. hm. sbnrnya sy pun tak pasti which one nak decide. πŸ˜… tapi bagi saya just wait bulan 9 nnt. sbb time tu bole mohon semua kan. even kalau tk dpt dietetik rasanya plihan bwah2 utk sains kesihtan lain rasanya still bole dpt kot insyaAllah. uni lain under upu pun bole try time tu. tapi ikut laa. kalau rasa lama nk tnggu n takut ambik risiko mhon ja 2nd intake. rasanya yg tu kalau mohon dpt terus sbb 2nd intake ni mmg dikalangan diploma ja bnyk mhon. tak da saingan sgt. but for me i think you shuld just wait bulan 9 nnt. okay.

      Delete
    2. Kos dietetik tu ada interview ke kak?
      And then if sy mohon utk bulan 3 and dapat tp sy tolak tawaran. Bulan 9 tu takde effect apa2 kan?

      Delete
    3. tak pasti. cuba cek upu. tak silap ukm ada. yg lain tk pasti. nnt try click link upu tu n cek ada hashtag tk kat sebelah kos tu. yep. tak dak effect pun. bole jee try mhon bulan 3 tu dulu. kalau hati rasa nk pegi, pegi je. tk pyh tolak.

      Delete
    4. Okay thanks a lot kak! All the best in study ☺

      Delete
  61. assalamulaikum.hai akak,sye ni student from foundation engineer uitm2016.baru2 da dpat result for sem1 and takdela gempak sngat 2.72 tu.sem2 nk kne pulun utk 4flat tu pon bila total up still lower than 3.5cgpa.klau tak silap pling tinggi pon 3.38 gitu.ad chance tak nk amik kos engineer nty sbb tkot kne lelong tkot kriteria utk setiap thun brbeza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      ada chance je utk dpt kos engineering tpi kena pandai plih uni

      Delete
  62. Salam kak saya nk tnya cgpa untk sem 5 ni 2.97 tapi ada lagi satu sem lagi ... saya pljr dip sain kesihatan ( x ray) degree nnti saya plan nk amik education physic or pentadbiran kesihatan both uitm ..... agak2 saya dpt ke sbb saya spm pon x de bio n saya amik acc dulu tp ada physic kimia ... apa pendpr akk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      education phy tak pasti. kena cek syarat dia. tapi pentadbiran kesihatan rasanya bole. apa apa pun cek syarat kelayakan.

      Delete
  63. Salam akak saya asasi sains uitm kalau cgpa 3.6-3.8 macam tu layak tak nak mohon farmasi untuk degree? And lagi baik saya mohon dekat uitm jugak or uni lain sebab pointer saya untuk upu lagi tinggi daripada pointer uitm. Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      akk rasa layak jaa. try ja both. uitm n uni lain. mana tau dpt. tapi rasa uitm insyaAllah kalau rezeki dpt ja

      Delete
  64. Akak..saya student matrikulasi and result sem 1 3.93(modul 1). Saya minat medic,farmasi and pergigian. Akak rasa saya ptut mohon uni mana utk jamin yg saya akn diterima dalam kos ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      jamin dpt tak pasti laa. tapi usm insyaAllah bole kot.try jaa bebanyak uni.

      Delete
  65. Assalamualaikum akak.Akak kalau saya dapat pointer matriks 3.30 pastu saya pilih course sains komputer di usm,agak2 saya dapat atau tidak.Sebab minimum pointer yg dia nak sebanyak 3.0.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      bole. insyaAllah dpt. kalau tk ramai laa. dia ada kuota dia. kalau tk ramai bole dpt punya.

      Delete
  66. Salam akk,,sy dr kolej swasta n pointer diploma MA just 3.39,,agak2 ada chance tak untuk sy dpt dr apply uitm under fsk bc kselamatan n kesihatan prsekitaran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      what is dip MA? tapi kalau pointer mcm tu bole dpt rasanya. kalau semua syarat kelayakn lepas laa. try ja apply.

      Delete
  67. Assalamualaikum kak, saya nak tanya klu saya mohon ijzh sarjana muda sains kimia or biologi di usm n ukm n cgpa saya hanya 3.5 something agak2 dpt x ?please kak saya dh buntu nak amik course ape ����

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      bole. kawan akk 3.4 ada jugk dpt sains kimia usm. ukm pun bole try. insyaAllah dpt jaa

      Delete
  68. Salam , mcm saya lepasan diploma Mechanical Engineering , insya allah 3.6+ nk try isi upu di UTM utk degree lepas tk ?
    Mcm yg akak ckp kami diploma grad kene compete dgn Matriks sekali. dgn pointer yg sedemikian rasa2 bole lepas tk eh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      UTM lepas rasanya. dh penah tanya pihak utm, dia nak above 3.6. tapi tgk kos jugk laa. kalau nk smbug mecha engine utm tak jamin laa. sbb ramai kalau ambik mechanical yg tak pure mcm mechanical kejituan ke apa insyaAllah rasa bole dpt

      Delete
  69. Akak saya lepasan STPM, cgpa saya 3.0 dalam aliran sastera, boleh tak saya memohon ijazah sarjana muda ukur bahan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      bole. ikut uni jugk. kalau RU chances nk dpt kecik. uni lain bole dpt brgntung pada brpa ramai mohon

      Delete
  70. Salam nk tanya cgpa saya 3.83 dlm diploma sains di ipts, tpi saya masa spm aliran sastera boleh x saya amek ijazah sarjana muda biologi di uitm?atau pun ijazah sains di uitm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      aaaa rasa bole. tapi kena tgk kelayakan uitm. ada kan bhgian section nk cek syarat tu. subjek apa perlu at least B semua tu. kalau spm tak de dlm senarai bole je mohon

      Delete
  71. Assalamualaikum kak, saya lepasan stpm dgn pngk 3.50 aliran sastera. Saya berminat utk sambung dlm bidang ekonomi atau pengurusan, saya ada buat shortlist 12 pilihan sebelum isi upu. Saya nak minta pendapat akak. Boleh akak bg apa apa medium komunikasi bg memudahkan perbualan kita? Cth email or ws?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      bole bole. ws 018-4660129

      Delete
  72. Assalamualaikum kak, saya lepasan diploma Mikrobiologi. CGPA dalam 3.20+ dan saya berminat nak sambung teknologi makmal perubatan. Tapi peluang pekerjaan untuk kursus ini luas ka ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      hmm saya tak pasti pasal kos cabang health sains ni. kalau nk tau peluang banyak ke tidak , try bukak jobstreet n cek kelayakan dlm bidang² tertentu yg nak.

      atau pun cari senior kos tu n tanya. cuba search thru twitter ke. mgkn ada senior yg kos ni n try tnya.

      maaf tk mnjwab soalan.

      Delete
  73. Assalamualaikum kak,saya plajar matrik program dua tahun modul 1..pngk sem 3 saya 2.94..saya pilih kos optometrik di uitm.. Adakah saya layak untuk kos ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Allah maaf sgt, tak cek langsung blog.

      maaf akk tk berapa pasti pasal kos health sains. dah tgk syarat kelayakan? kalau lepas pointer dia minta, mohon jaa.

      dpt tak dpt tu rezeki

      Delete
  74. Sy pilih kos bachelor keselamatan dan kesihatan pekerja.. Adakah skop atau peluang kerja tu meluas di msia sekarang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak meluas. bnyk jugk company nk site supervisor ni. cuba tgk jobstreets.

      Delete
  75. salam kak, boleh saya dptkan email akak? saya ada beberapa soalan nak tanya mengenai upu saya, saya takut saya buat salah pilihan ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. maaf bru tgk. dallyothman2896@gmail.com

      Delete
  76. Salam Cik dally.. bagaimana pula untuk lepasan pasum.. bagaimana peluang mereka.. untuk masuk semula UM kerana sekarang semua di bawah UPU

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. pasum 40 percent sahaja dpt msuk um balik. x jamin jugk. asasi upm secure skit

      Delete
    2. Salam cik Dally bagaimana pula dgn cgpa yg diperlukan untuk fakulti sains kimia di UTM dan USM bagi pelajar lepasan asasi tq

      Delete
    3. aaaa, usm x silap ramai je pointer ats 3.0 . ada yg 3.3/ 3.4 pun ada. tapi utm saya x pasti. haritu ada pegi tnya org UTM, dia kata semua kos utk UTM atleast 3.6 ke atas.

      Delete
    4. Kalau ikut syarat khas yg diberi cuma 2.8 dan 3.0 je... tapi ...

      Delete

Eh? Dah baca ? Comment dulu boleh ? ^_^